Speelse Zwemoefeningen Kind | 10 Leuke Ideeën!


speelse zwemoefeningen kind

Je hebt een vrije dag en dus besloten om lekker te gaan zwemmen met je kind. Naast een frisse duik nemen is het erg leuk om speelse zwemoefeningen te doen in het water. In deze blog lees je tien leuke speelse zwemoefeningen die je met je kind kunt doen in het zwembad.

Dus…

…Wat zijn leuke speelse zwemoefeningen die je met je kind kunt doen?

Om deze vraag te beantwoorden splitten we de tien ideeën op in vijf ideeën zonder benodigdheden en vijf ideeën met benodigdheden.

Vijf speelse zwemoefeningen kind zonder benodigdheden:

  • Driehoek Duiken
  • Trappel Strijd
  • Water Kopiëren
  • Water Tikkertje
  • Drijven

Vijf speelse zwemoefeningen kind met benodigdheden:

  • Schatzoeken
  • Zwem Parcours
  • Luchtbal
  • Balans Battle
  • Afstandgooien

Na de succesvolle blogs over waterspelletjes voor kleuters, waterspelletjes voor ouderen en leuke waterpolo oefeningen, werd gevraagd of er een blog geschreven kon worden over speelse zwemoefeningen die je met je kind in het water kan doen. Veel plezier met het uitproberen!

De speelse zwemoefeningen kind zonder benodigdheden

1. Driehoek Duiken

Driehoek duiken is een speelse zwemoefening om je kind te leren duiken, coördineren onder water en het traint daarnaast het uithoudingsvermogen doordat je je adem in moet houden tijdens het bewegen onder water.

Driehoek duiken speelse zwemoefening kind

Hoe werkt ‘Driehoek Duiken’?

Driehoek duiken is heel simpel. Ga met je benen wijd in het water staan, zodat het samen met de bodem een driehoek vormt. Vervolgens probeert je kind tussen jouw benen door te duiken. Als dit heel makkelijk gaat, kun je het moeilijker maken door je benen dichter bij elkaar te zetten.

2. Trappel Strijd

In de toekomst kun je niet altijd op je kind letten en daarom is het belangrijk dat je kind zelfredzaam wordt in het water. Watertrappelen is erg belangrijk om boven het water te blijven.

trappel strijd speelse zwemoefening kind

Hoe werkt ‘Trappel Strijd’?

Trappel strijd is een simpele speelse zwemoefening om beenspieren, uithoudingsvermogen en zwemtechniek te trainen. Ga allebei in het water en begin tegelijkertijd met watertrappelen. Probeer vervolgens zolang mogelijk in één stuk door te watertrappelen.

Degene die als eerste de bodem aanraakt verliest. Door samen te watertrappelen in competitieve vorm wordt het saaie watertrappelen een stuk leuker. Deze motiverende factor om te willen winnen zorgt voor een stuk langere watertrappelsessie dan dat je normaal zou doen, wat ten slotte ook goed is voor de calorieën!

3. Water Kopiëren

Met deze speelse zwemoefening kun je je kind elke techniek en beweging leren in het water.

water kopiëren speelse zwemoefening kind

Hoe werkt ‘Water Kopiëren’?

Het werkt heel simpel. Doe een zwemtechniek of beweging voor dat je kind moeilijk vindt, zoals de borstkrabbel, duiken of watertrappelen en wissel deze af. Je kind doet de oefeningen na en samen verbeter je de zwembewegingen. Door de afwisseling tussen alle bewegingen maak je het een stuk leuker dan dat je één zwemoefening een langere tijd beoefent.

4. Watertikkertje

Deze zwemoefening verbetert het uithoudings- en coördinatievermogen van je kind op een speelse manier.

watertikkertje speelse zwemoefening kind

Hoe werkt ‘Watertikkertje’?

Één persoon begint aan de rand van het zwembad en de ander staat in het midden van het zwembad. De persoon aan de rand van het zwembad probeert naar de overkant te zwemmen. De persoon in het midden probeert de persoon te tikken die naar de overkant probeert te zwemmen.

Als het te makkelijk gaat omdat één persoon sneller is dan de andere persoon, dan kun je het in balans brengen door de langzamere persoon een voorsprong te geven. Het spel bevordert de snelheid en het uithoudingsvermogen.

5. Drijven

Als een ster stil liggen in het water; het lijkt makkelijk, maar dat is het niet. Een gecontroleerde ademhaling, focus en een ontspannen houding is belangrijk. Goed kunnen drijven helpt je kind om goed te kunnen ontspannen en daarmee energie te sparen tijdens het zwemmen. Daarnaast vinden veel mensen het leuk om goed te kunnen drijven, omdat ze het gevoel krijgen dat ze zweven.

drijven speelse zwemoefening kind

Hoe werkt ‘Drijven’?

Drijven is een oefening waarbij je met je rug op het water ligt en niet naar de bodem zinkt. Er zijn twee belangrijke aspecten waardoor je de kans verkleint om naar de bodem te zakken tijdens het drijven: ademhaling en gewichtsverdeling.

Je longen functioneren als drijflichamen waardoor je niet naar beneden zakt. Door goed in te ademen, vullen je longen zich vol met zuurstof. Tijdens het drijven helpt het inhouden van je ademhaling om boven water te drijven.

Bovendien is gewichtsverdeling ook erg belangrijk. Spreid je armen en benen uit zodat je lichaam de vorm van een ster heeft. Deze vorm zorgt voor een lagere druk van je lichaamsgewicht op het water, waardoor je minder snel naar de bodem zinkt.

Je kunt je kind helpen met drijven door je armen te gebruiken om zo een ondersteun voor zijn lichaam te creëren in het geval dat hij/zij naar beneden zinkt. Bovendien is een gecontroleerde rustige ademhaling belangrijk; paniek om te zinken beïnvloedt de

De vijf speelse zwemoefeningen kind met benodigdheden

1. Schatzoeken

Schatzoeken is een speelse zwemoefening voor je kind om onder water zwemmen, uithoudingsvermogen en ademhaling te trainen.

schatzoeken speelse zwemoefening kind

Benodigdheden

  • Zinkende objecten, zoals duikstaafjes of ringen.

Hoe werkt ‘Schatzoeken’?

Schatzoeken is een speelse zwemoefening waarbij het doel is om alle zinkende objecten op te duiken binnen een bepaalde tijd. Je kunt bij zinkende objecten denken aan duikstaafjes of ringen. Hou de tijd in de gaten door middel van een klok of stopwatch en kijk hoe snel je kind alle zinkende objecten kan opduiken.

Op het begin zal het onder water zwemmen misschien nog lastig zijn door bijvoorbeeld lang je adem in te moeten houden. Hoe vaker deze oefening gedaan wordt, hoe makkelijker dit zal gaan.

2. Zwem Parcours

Heb je ooit al een zwem parcours gemaakt in het zwembad? Vaak vinden kinderen het erg leuk om een bepaald parcours te moeten doen en daarnaast is het heel goed voor het uithoudingsvermogen.

zwem parcours speelse zwemoefening kind

Benodigdheden

  • Drijvende objecten, zoals een zwemband of buizen.

Hoe maak je een zwem parcours?

Een zwem parcours kun je op diverse manieren maken. Je hebt drijvende objecten nodig, zoals een zwemband of buizen. Deze leg je ergens in het zwembad neer en zijn bedoeld als checkpoints waar je voorbij moet zwemmen.

Om er een spelelement van te maken kun je een timer erbij pakken zodat het parcours zo snel mogelijk moet worden afgerond. Een andere mogelijkheid is om tegelijkertijd met je kind het parcours te doen om te kijken wie het snelst is. Een leuk spelelement om lekker te zwemmen!

3. Luchtbal

Één, twee, drie, vier, nieuw record! Lekker overtikken met een opgeblazen bal. Deze speelse zwemoefening met je kind doen is goed voor het uithoudingsvermogen, de armspieren en balcoördinatie.

luchtbal speelse zwemoefening kind

Benodigdheden

  • Zwembal die je met lucht kunt opblazen.

Hoe werkt ‘Luchtbal’?

Luchtbal is een leuke oefening om voornamelijk de balcoördinatie te verbeteren. Blaas een zwembal op met lucht en ga vervolgens tegenover elkaar staan. Het doel is om zo lang mogelijk over te spelen. Het spel is extra leuk als je de score bijhoudt met hoelang je de bal in de lucht hebt overgespeeld.

Om de moeilijkheidsgraad van het spel te verhogen, kun je afspreken om de bal per keer overspelen slechts één keer te mogen aanraken. Daarnaast kun je de afstand tussen elkaar vergroten om het overspelen moeilijker te maken.

4. Balans Battle

Wie heeft het beste evenwicht? Zoek deze vraag uit bij een verfrissende balans battle! Een speelse zwemoefening dat de stabililteit van je kind verbetert.

balans battle speelse zwemoefening kind

Benodigdheden

  • Zwem mat

Hoe werkt ‘Balans Battle’?

Leg de zwemmat in het midden van het zwembad, zodat deze van de randen verwijderd is. Ga vervolgens allebei op de mat staan. Je kind kan aan de linkerkant staan en de andere persoon aan de rechterkant. Probeer zo lang mogelijk op de mat te staan zonder je evenwicht te verliezen en in het zwembad te vallen!

Als de zwemmat te klein is om er met beide personen op te staan, dan kun je ervoor kiezen om ook om de beurt op de zwemmat te gaan.

De persoon die in het water zit kan het de persoon die op de zwemmat staat moeilijk maken door golven te creëren met de handen en voeten. Hierbij mag de mat zelf niet aangeraakt worden. Degene die het langste de golven kan weerstaan stabiel op de mat te blijven, wint de balans battle!

5. Afstand Gooien

Hoe goed zijn jullie in het overgooien op lange afstand? Een goede speelse zwemoefening om zowel de armspieren als balcoördinatie van jou en je kind te trainen!

afstand gooien speelse zwemoefening kind

Benodigdheden

  • Kleine zwembal
  • Lang zwembad

Hoe werkt ‘Afstand Gooien’?

Ga tegenover elkaar staan in het zwembad. Één persoon gooit de bal naar de ander aan de overkant van het zwembad, die de bal probeert te vangen. Het doel is om de bal in één keer te vangen zonder dat de bal het water eerst raakt. Hoevaak lukt het jullie om over te gooien op een lange afstand? Test het uit!

Homepage

Veelgestelde Vragen

Hoe zorg ik voor de veiligheid van mijn kind tijdens het doen van de speelse zwemoefeningen?

Het is belangrijk om voortdurend zicht te hebben op je kind in het zwembad, aangezien een ongeluk in een klein hoekje kan zitten. Daarnaast is het belangrijk om de oefeningen niet te dicht aan de rand van het zwembad te doen om zo de kans op botsingen met de rand te verkleinen.

Waar zijn de speelse zwemoefeningen goed voor?

Per oefening wordt vaak verteld waar het goed voor is. In het algemeen geldt dat de speelse zwemoefeningen bijdragen aan sterkere spieren, een betere uithoudingsvermogen, balcoördinatie en stabiliteit.

Hoevaak moet ik de oefeningen doen om vooruitgang te boeken?

Deze vraag verschilt per persoon en de een boekt sneller vooruitgang dan de ander. Het advies is om een aantal oefeningen te kiezen afhankelijk van wat je wilt trainen (armspieren, beenspieren, uithoudingsvermogen, stabiliteit, balcoördinatie) en deze vervolgens minimaal twee keer per week te doen om progressie te maken.

Hobbybuiten

Hobbybuiten is dé website waar hobbyisten blogs, feitjes, ideeën en product aanbevelingen kunnen vinden over diverse hobby's zoals metaaldetectie, magneetvissen, hardlopen, fotografie en wandelen.

Recente Blogs