Minelab Equinox 800 Ervaringen & Review! | De Perfecte Metaaldetector?


Minelab Equinox 800 ervaringen

Een van de meest populaire (en meest verkochte) metaaldetectors op de markt is de Minelab Equinox 800 metaaldetector. Deze metaaldetector is voornamelijk geschikt voor de gevorderde metaaldetectorist die zijn metaaldetectie skills naar een hoger niveau wilt tillen.

Maar…

… Is de Minelab Equinox 800 het geld waard? En wat zijn mijn Minelab Equinox 800 ervaringen?

De Minelab Equinox 800 metaaldetector is naar mijn ervaringen één van de beste metaaldetectors voor gevorderde metaaldetectoristen. Zo beschikt deze metaaldetector over de volgende functionaliteiten:

 • Een multi-frequentie techniek (5, 10, 15, 20 of 40 khz)
 • Voorwerpidentificatie (met getallen tussen de -9 en 40)
 • Een grondbalansfunctie (automatisch, handmatig en tracking)
 • Een discriminatiefunctie met 4 zoekstanden
 • Een volledig waterdicht design (waterdicht tot 3 meter)
 • Een dieptebereik van +- 40 centimeter voor kleine voorwerpen voorwerpen en tot wel 150 centimeter voor grote voorwerpen
 • Automatische software updates
 • Een verstelbare lengte (106cm – 129cm)
 • Een lithium accu met een batterijduur van minimaal 10 uur
 • Een groot LCD scherm met verlichting
 • Een pinpoint functie
 • Bluetooth verbinding
 • 50 verschillende audiotonen
 • Een extreem licht gewicht (slechts 1.3 kg)

Dit betekent dat de metaaldetector in principe geschikt is voor alle bodems en omstandigheden. Of je nou wilt zoeken op een akker, op het strand of in het water. Alles is mogelijk met deze indrukwekkende metaaldetector!

In deze blog bekijken we alle functionaliteiten van de Minelab Equinox 800 in detail. Ook bespreek ik mijn Minelab Equinox 800 ervaringen. Na het lezen van deze blog weet jij precies of de Minelab Equinox het geld waard is. Veel leesplezier en alvast succes met het vinden van schatten!

1. Een Multi-Frequentie Techniek

De Minelab Equinox 800 is in tegenstelling tot de meeste metaaldetectors een multi-frequentie metaaldetector. Zo kun je kiezen uit meerdere frequenties (5, 10, 15, 20 en 40 kHz). Dit betekent dat je verschillende frequentieniveaus kunt gebruiken met deze metaaldetector (terwijl de meeste metaaldetectors slechts één vaste frequentie hebben).

Je zult je vast afvragen; maar wat is nou het voordeel hiervan? Het grote voordeel hiervan is dat je alle soorten voorwerpen kunt vinden (van muntjes tot aan goud). Zo kun je lagere frequenties gebruiken voor het vinden van grote voorwerpen en hogere frequenties voor kleine voorwerpen.

Verder zul je minder foute signalen ervaren door deze multi-frequentie techniek. Wanneer je bijvoorbeeld gaat zoeken op het strand of in een gemineraliseerde bodem kun je een lagere frequentie kiezen, waardoor de metaaldetector niet reageert op afval.

2. Voorwerpidentificatie (Met Getallen Tussen De -9 En 40)

Voorwerpidentificatie Minelab Equinox 800

Een ander groot voordeel van de Minelab Equinox 800 metaaldetector is de handige functie genaamd “voorwerpidentificatie”. Dit betekent dat de detector elk gedetecteerd object analyseert en er een specifiek nummer aan toewijst, gebaseerd op de magnetische eigenschappen van dat object.

Wanneer de metaaldetector dus een voorwerp detecteert zal het niet alleen een signaal geven dat er iets is gevonden, maar het zal ook een nummer weergeven op het scherm dat overeenkomt met het type voorwerp dat gedetecteerd is.

Zo komen de getallen -9 t/m 0 overeen met ongewenste metalen zoals ijzer. De getallen 1 t/m 20 komen overeen met voorwerpen met een middelmatig geleidingsvermogen (zoals munten of sieraden). De getallen 20 t/m 40 komen overeen met voorwerpen met een hoog geleidingsvermogen (zoals zilver, munten en edelmetalen).

3. Een Grondbalansfunctie (Automatisch, Handmatig En Tracking)

Een handige functie waar de Minelab Equinox 800 metaaldetector over beschikt is de zogenaamde ”grondbalansfunctie”. Met de grondbalans functie kan de metaaldetector zich automatisch (of handmatig) aanpassen aan de bodemomstandigheden van de bodem waarin je zoekt.

Mocht je dus willen metaaldetectoren in een bodem met veel afval of ijzeren deeltjes (zoals het strand)? Geen probleem! De metaaldetector zal deze ijzeren deeltjes makkelijk weg filteren.

Gebruik je een metaaldetector zonder grondbalansfunctie? Dan kan het zijn dat de metaaldetector constant zal blijven piepen als je in een gemineraliseerde bodem zoekt.

4. Een Discriminatiefunctie Met 4 Zoekstanden

Hoe irritant is het als je steeds maar blikjes, spijkers en bierdopjes vindt met jouw metaaldetector? Precies! Heel vervelend! Gelukkig heeft de Minelab Equinox 800 een functie waarmee dit probleem wordt voorkomen. Dit is de zogenaamde discriminatiefunctie.

Hiermee zal de metaaldetector bepaalde ongewenste voorwerpen (zoals blik, aluminium of oud-ijzer) kunnen negeren. Hierdoor zul je niet constant afval vinden. Super handig!

De Minelab Equinox 800 heeft hierbij 4 basis zoekstanden die je kunt gebruiken:

 • 2x Land
 • 2x Strand
 • 2x Park
 • 2x Goud

5. Een Volledig Waterdicht Design (Waterdicht Tot 3 Meter)

Minelab Equinox 800 waterdicht

Het overgrote deel van de metaaldetectors heeft alleen een waterdichte zoekspoel. Maar dit geldt niet voor de Minelab Equinox 800. Deze metaaldetector is namelijk volledig waterdicht tot een diepte van wel 3 meter!

Dit betekent dat deze metaaldetector uitermate geschikt is voor mensen die graag willen duiken met de metaaldetector of voor mensen die willen zoeken in het water.

6. Het Dieptebereik

De Minelab Equinox 800 heeft een dieptebereik van 40 centimeter voor kleine voorwerpen zoals muntjes en vingerhoedjes en een dieptebereik van 150 centimeter voor grote voorwerpen zoals een hoefijzer.

Je hoeft je dus niet te druk te maken of dat de metaaldetector wel diep genoeg gaat of niet! Maar let op. In Nederland mag je tot maximaal 30 centimeter diep detecteren, dus ga ook niet dieper graven dan dit!

7. Automatische Software Updates

Wat ik echt fantastisch vind aan de Minelab Equinox 800 is dat de makers van deze metaaldetector constant proberen om de metaaldetector te verbeteren. Eens in de zoveel tijd kun je hierbij jouw metaaldetector letterlijk ”updaten”.

Je kunt dit doen door de metaaldetector te verbinden met jouw computer. Hierna ga je naar de officiële Minelab Equinox website. Dan ga je naar ”downloads” en hier kies je voor het meest recente software pakket.

Jouw metaaldetector zal hierbij automatisch geüpdate worden met de nieuwste van de nieuwste software!

8. Een Verstelbare Lengte (106cm – 129cm)

Verstelbare lengte Minelab Equinox 800

De Minelab Equinox 800 metaaldetector heeft een verstelbare lengte. Dit betekent dat de metaaldetector geschikt is voor zowel kinderen als volwassenen. Je kunt de metaaldetector verstellen tussen de 106 en 129 centimeter.

Dit is ook erg handig als je veel wilt reizen met de metaaldetector. Je kunt hem namelijk erg compact opbergen. Dit is handig als je de metaaldetector mee wilt nemen in het vliegtuig bijvoorbeeld.

9. Een Lithium Accu Met Een Batterijduur van Minimaal 10 Uur

Veel traditionele metaaldetectors werken op 4 of 8 AA batterijen, maar de Minelab Equinox 800 werkt daarentegen op een lithium accu. Je hoeft dus nooit te plaren met lege batterijen.

Wanneer de metaaldetector leeg is kun je hem namelijk eenvoudig opladen met een stekker. De Minelab Equinox 800 heeft hierbij een batterijduur van minimaal 10 uur. Dit is dus enorm lang!

10. Een Groot LCD Scherm Met Verlichting

LCD scherm Minelab Equinox 800

Een ander groot voordeel van de Minelab Equinox 800 metaaldetector is het LCD scherm. Zo heeft de metaaldetector een groot display scherm met verlichting. Zo kun je ook prima tijdens schemering zoeken met de metaaldetector.

Verder is het LCD scherm erg eenvoudig ingericht, waardoor je snel de metaaldetector onder de knie zult krijgen. Mede hierdoor is de metaaldetector geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Op dit display scherm kun je de volgende informatie aflezen:

 • De diepte van het object
 • Het frequentieniveau
 • De zoekmodus
 • De gevoeligheid
 • Het batterijniveau
 • De voorwerpidentificatie

11. Een Pinpoint Functie

Het is fijn als je tot op de centimeter nauwkeurig kunt bepalen waar het voorwerp zich bevindt in de bodem. Goed nieuws! Met de Minelab Equinox 800 kun je dit doen. Je gebruikt hiervoor de zogenaamde ”pinpoint functie”.

Door de pinpoint knop in te drukken kun je tot op de centimeter nauwkeurig bepalen waar het voorwerp zich ergens bevindt. Ook zou je natuurlijk kunnen overwegen om een pinpointer te gebruiken voor dit doeleinde.

12. Bluetooth Verbinding

Een unieke functie die de Minelab Equinox 800 heeft is bluetooth verbinding. Hierdoor kun je de metaaldetector verbinden met een draadloze koptelefoon. Hierdoor heb je geen last van irritante kabels tijdens het metaaldetectoren. Dit is zeker weten een groot voordeel ten opzichte van andere traditionele metaaldetectors!

13. Verschillende Audiotonen

Veel metaaldetectoristen vinden het fijn als een metaaldetector verschillende geluiden maakt voor verschillende voorwerpen. Met de Minelab Equinox 800 kun je tot wel 50 audiotonen instellen voor diverse voorwerpen. Je kunt dus heel specifiek onderscheid maken tussen voorwerpen op basis van het geluid.

14. Een Extreem Licht Gewicht (Glechts 1.3 kg)

Iets waar je misschien niet zo snel rekening mee zult houden is het gewicht van de metaaldetector. Dit is echter extreem belangrijk. Wanneer de metaaldetector te zwaar is zul je na verloop van tijd namelijk last krijgen van jouw schouders en armen.

De Minelab Equinox 800 weegt slechts 1.3 kilogram. Dit is dus extreem licht voor een metaaldetector. Hierdoor zul je moeiteloos de hele dag kunnen metaaldetectoren zonder arm- en schouderpijn.

Het Verschil Tussen De Minelab Equinox 700, 800 En 900

Minelab heeft naast de Equinox 800 ook nog de Equinox 700 en 900 in de verkoop staan. Er zijn enkele verschillen tussen deze metaaldetectors. Om de verschillen tussen de Minelab Equinox metaaldetectors aan te geven heb ik onderstaande vergelijkingstabel opgesteld:

Minelab Equinox 700Minelab Equinox 800Minelab Equinox 900
AfbeeldingMinelab Equinox 700Minelab Equinox 800Minelab Equinox 900
Frequenties4, 5, 10 of 15 kHz5, 10, 15, 20 of 40 kHz4, 5, 10, 15, 20 of 40 kHz
Handvat VibratieJaNeeJa
Gevoeligheidsniveaus1 t/m 251 t/m 251 t/m 28
VoorwerpidentificatieJaJaJa
GrondbalansJaJaJa
Instelbare lengte62 – 143 cm106 – 129 cm61 – 144 cm
Accuduur8 – 10 uur10 – 12 uur12 uur
Audiotonen51, 2, 5 of 50 1, 2, 5 of 50 + 5 standen
Zoekmodus3 zoekstanden4 zoekstanden4 zoekstanden
WaterdichtJa, tot 5 meterJa, tot 3 meterJa, tot 5 meter
Gewicht1.2 kg1.3 kg1.2 kg
Prijs op Bol€899€1099€1249

Conclusie; Is De Minelab Equinox 800 Metaaldetector Het Geld Waard?

Op basis van mijn ervaringen met de Minelab Equinox 800 metaaldetector kan ik heel duidelijk zijn:

De Minelab Equinox 8oo is een van de beste (zo niet de beste) metaaldetector die er op dit moment op de markt is. Deze metaaldetector is daarom zeker weten het geld waard!

De Minelab Equinox 800 heeft alle functies die je nodig hebt als metaaldetectorist om fantastische vondsten te kunnen doen. De metaaldetector is geschikt voor alle bodems (van het strand tot aan akkers), alle omstandigheden en ook kun je de metaaldetector erg nauwkeurig instellen zodat je waardevolle spullen vindt.

Homepage

Veelgestelde Vragen

Hoe goed werkt de Minelab Equinox 800 metaaldetector op het strand?

De Minelab Equinox 800 metaaldetector werkt fantastisch op het strand! Deze metaaldetector is namelijk speciaal ontworpen om goed te presteren in bodems met veel mineralisatie (zoals strandbodems). Je kunt zo makkelijk sieraden, munten of andere metalen voorwerpen vinden met de Minelab Equinox 800 op het strand.

Hoe zit het met de garantie en klantenservice van Minelab voor de Equinox 800?

Minelab biedt een fantastische garantie op hun metaaldetectors. Zo krijg je vaak maar liefst 3 jaar garantie op de Minelab Equinox 800!

Wat zijn goede alternatieve metaaldetectors voor de Minelab Equinox 800?

Mocht je de Minelab Equinox 800 te duur vinden dan zijn er een aantal goede alternatieven. Denk hierbij aan metaaldetectors zoals de Nokta Makro Simplex Ultra, de Garret Ace 400i of de Quest X10 Pro!

Hobbybuiten

Hobbybuiten is dé website waar hobbyisten blogs, feitjes, ideeën en product aanbevelingen kunnen vinden over diverse hobby's zoals metaaldetectie, magneetvissen, hardlopen, fotografie en wandelen.

Recente Blogs