Waarom Blijft Mijn Metaaldetector Constant Piepen? (Foute Signalen)


Mijn metaaldetector blijft piepen.

Wanneer jouw metaaldetector start met piepen is dit in de meeste gevallen een goed teken; het betekent namelijk dat de detector een metalen object zoals een verborgen munt of juweel waarneemt.

Echter, in enkele gevallen kan dit gepiep van de metaaldetector aan blijven houden, zelfs wanneer je de metaaldetector in de lucht houdt. De metaaldetector blijft dan constant een biepend geluid produceren wat erg frustrerend kan zijn.

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom jouw metaaldetector de hele tijd blijft piepen. Wanneer je de desbetreffende reden weet zijn er gelukkig ook prima oplossingen te bedenken voor dit probleem. Dus…

…Waarom blijft mijn metaaldetector piepen, zelfs als ik hem in de lucht houdt?

Een metaaldetector zal blijven piepen door:

  • Lege batterijen
  • Vocht in de kabels of control box
  • Een gemineraliseerde bodem
  • Elektromagnetische Interferentie met andere apparaten
  • Een slechte aansluiting van de kabels
  • Het dragen van schoenen met stalen neuzen
  • Andere metaaldetectors
  • Een pinpointer die nog aanstaat
  • Een te hoog sensitivity niveau (gevoeligheidsniveau)
  • Het verkeerd gebruiken van de discriminatie functie
  • Een verkeerde swingtechniek
  • Een slechte zoekspoel

Ik kan begrijpen dat enkele bovenstaande redenen vragen om extra toelichting. Goed Nieuws! In deze blog zal ik elke reden in detail uitleggen. Na het lezen van deze blog zorg jij ervoor dat je metaaldetector niet meer irritant blijft piepen! Succes!

1. Lege batterijen

De meest waarschijnlijke reden dat jouw metaaldetector constant geluid blijft maken is omdat de batterijen van de detector (bijna) leeg zijn. Wanneer de batterijen bijna leeg zijn kunnen ze niet de gewenste spanning leveren die de metaaldetector nodig heeft.

Door de lage batterijspanning verandert de gevoeligheid van de metaaldetector. De metaaldetector zal zo onstabiel worden en gevoeliger zijn voor omgevingsinterferentie. Hierdoor zal de detector gaan piepen zonder reden.

Het is daarom enorm belangrijk om altijd met volle batterijen te gaan metaaldetectoren. Bij de meeste metaaldetectors kun je gelukkig eenvoudig van de display aflezen hoe vol de batterijen nog zijn. Ik raad aan om de batterijen te vernieuwen wanneer ze (ongeveer) halfvol zijn.

Een te laag batterijniveau van een metaaldetector.

2. Vocht in de kabels of control box

Een andere reden waarom jouw metaaldetector blijft afgaan is omdat er vocht in de kabels of de control box zit. De control box is het kastje van de metaaldetector met alle elektronica.

De control box van een metaaldetector.

Het is algemeen bekend dat water niet goed samengaat met elektriciteit. Mocht er vocht in de kabels of in de control box zitten dan kan de elektrische weerstand van de metaaldetector namelijk veranderen, waardoor de metaaldetector onjuiste signalen ontvangt. Hierdoor zal de detector onnodig gaan biepen.  

Het is dus enorm belangrijk dat je de metaaldetector control box droog probeert te houden. Ga daarom niet met de gehele metaaldetector onderwater en gebruik een control box beschermhoesje wanneer het regent.

Mocht er toch vocht in de control box komen, onderneem dan de volgende stappen:
1. Schakel de metaaldetector direct uit om kortsluiting te voorkomen
2. Verwijder de batterijen in de control box
3. Verwijder het vocht met een droge zachte doek
4. Laat de control box drogen in een goed geventileerde ruimte voor enkele dagen
5. Plaats de batterijen terug en kijk of de metaaldetector weer goed werkt
6. Mocht de detector niet werken, breng hem dan naar een reparatiedienst

3. Een gemineraliseerde bodem

Wanneer een bodem een hoog gehalte ijzer, zout, mineralen of andere geleidende materialen bevat spreken we van een gemineraliseerde bodem. Deze geleidende deeltjes ontstaan op een natuurlijke wijze, maar ze kunnen voor grote problemen zorgen tijdens het metaaldetectoren.

Deze geleidende deeltjes kunnen namelijk het elektromagnetische veld van jouw metaaldetector verstoren. Hierdoor kan jouw metaaldetector valse signalen produceren en ook neemt de maximale detectiediepte af.

Jouw metaaldetector zal, indien je de verkeerde instellingen gebruikt, daarom blijven piepen. Gelukkig hebben de meeste moderne metaaldetectors een aantal functies die je kunt gebruiken om valse signalen te voorkomen in gemineraliseerde bodems.

Zorg ervoor dat je daarom de volgende functies gebruikt:

  • De grondbalans functie
  • De discriminatie functie
  • De sensitivity functie

4. Elektromagnetische Interferentie met andere apparaten

Heb je ooit gelet op de aanwezigheid van spanningsmasten wanneer de metaaldetector valse signalen produceert? Zo nee, dan zou ik hier eens aandachtig naar kijken!

Spanningsmasten genereren namelijk een klein magnetisch veld wanneer elektriciteit door de stroomkabels gaat. Dit magnetische veld kan interfereren met het elektromagnetische veld van jouw metaaldetector. Dit wordt elektromagnetische interferentie genoemd.

Door de elektromagnetische interferentie kan het zijn dat de metaaldetector reageert op het elektromagnetische veld van een spanningsmast, waardoor de detector blijft piepen.

Er zijn nog meer apparaten die kunnen interfereren met een metaaldetector. Denk hierbij aan apparaten zoals:

  • Antennes
  • Radiostations
  • Mobiele telefoons
  • Elektrische voertuigen
  • Communicatiesystemen

Om te voorkomen dat jouw metaaldetector reageert op elektromagnetische velden van andere apparaten moet je een lager gevoeligheidsniveau kiezen (vaak aangegeven met ‘’sensitivity’’).

Elektromagnetische Interferentie in metaaldetectie.

5. Een slechte aansluiting van de kabels

Een erg voordehandliggende, maar desalniettemin belangrijke reden waarom jouw detector valse signalen produceert is omdat de kabels niet goed ingeplugd zijn. Bij de meeste metaaldetectors zijn er twee plekken waar je een kabel moet inpluggen:

  • Bij de zoekspoel
  • Bij de control box

Mocht jij dus ervaren dat jouw metaaldetector blijft piepen dan is het raadzaam om even de kabel op beide plekken er in en uit te doen! Hierdoor zal de metaaldetector weer alle signalen goed kunnen ontvangen, waardoor de detector stopt met het produceren van foute signalen.

6. Het dragen van schoenen met stalen neuzen

Tijdens het metaaldetectoren zul je vaak komen op plekken waar het tamelijk ongelijk kan zijn. Men kiest er daarom vaak voor om stevige schoenen met stalen neuzen te dragen. Het probleem hierbij is dat de metaaldetector zal reageren op de stalen neuzen.

Wanneer jouw metaaldetector daarom blijft piepen kan het zijn dat je onbewust schoenen draagt met stalen neuzen of andere metalen onderdelen.

Ik raad daarom ook aan om schoenen met stalen neuzen of andere metalen onderdelen te vermijden tijdens het metaaldetectoren!

7. Andere metaaldetectors

Vaak houden hobbyisten ervan om te gaan metaaldetectoren met een vriend of vriendin. Vaak lopen ze te dicht langs elkaar met de metaaldetector, waardoor de magnetische velden van de twee detectors interfereren. Hierdoor blijft de metaaldetector zonder reden piepen.

Het is dus erg belangrijk dat je genoeg afstand houdt van de andere metaaldetectorist. Hiermee voorkom je dat de twee magnetische velden interfereren. Ik raad aan om minimaal 3 meter afstand te houden van elkaar.

De minimale afstand die men van elkaar moet houden tijdens het metaaldetectoren.

8. Een pinpointer die nog aanstaat

Een handige tool die vaak gebruikt wordt tijdens het metaaldetectoren is een pinpointer. Dit is eigenlijk de kleine draagbare versie van een metaaldetector. Het lijkt een beetje op een staaf die je vasthoudt.

Een pinpointer in metaaldetectie.

De pinpointer zendt zelf ook een klein elektromagnetisch veld uit. Wanneer je de pinpointer per ongeluk aan laat staan nadat je deze hebt gebruikt kan het elektromagnetische veld van de metaaldetector interfereren met die van de pinpointer.

Wanneer dit gebeurt zal de metaaldetector gaan piepen en ook blijven piepen. Let er daarom op dat je altijd de pinpointer uitzet nadat je deze hebt gebruikt!

9. Een te hoog sensitivity niveau (gevoeligheidsniveau)

Iedere metaaldetector heeft een zogenaamde ‘’sensitivity functie’’, ook wel bekend als de gevoeligheidsfunctie. Met deze functie bepaal je hoe sterk je jouw metaaldetector laat reageren op metalen objecten in de bodem.

Wanneer je een te hoog gevoeligheidsniveau gebruikt zal jouw metaaldetector te snel reageren op metalen objecten in de bodem. In bodems met veel afval (bijvoorbeeld op het strand of een akker langs een drukke weg) zal de metaaldetector daarom constant blijven piepen.

Ik raad daarom aan om de sensitivity te verhogen totdat je ervaart dat de metaaldetector valse signalen produceert. Wanneer dit gebeurt verlaag je de sensitivity totdat je een stabiel niveau bereikt waarbij de detector alleen duidelijke signalen produceert.

10. Het verkeerd gebruiken van de discriminatie functie

Naast de sensitivity functie heeft bijna elke metaaldetector nog een discriminatie functie. Met deze functie kun je instellen welke metalen je wel en niet wilt vinden met de metaaldetector. Stel je voor dat je ijzer discrimineert. De detector zal dan niet meer reageren (en dus niet piepen) wanneer het ijzer detecteert.

Het punt is dat wanneer je geen enkel materiaal discrimineert de metaaldetector dus op alles zal reageren. In bodems met veel verschillende metalen (stranden, gemineraliseerde bodems, akkers langs wegen) zal de metaaldetector daarom constant aan het piepen zijn.

Ik raad daarom aan om altijd de ‘’non-ferrous’’ optie te kiezen op jouw metaaldetector. Dit betekent dat de metaaldetector voornamelijk reageert op hoog-conductieve metalen. Hiermee vind je dus ook het vaakst leuke vondsten!

Non-ferrous discriminatie functie van een metaaldetector.

11. Een verkeerde swingtechniek

Wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt met het correct gebruiken van een metaaldetector kan het zijn dat je een verkeerde swingtechniek gebruikt. Hierdoor kan het zijn dat de metaaldetector valse signalen produceert, waardoor het dus blijft piepen.

Er zijn drie basisregels die je moet onthouden om ervoor te zorgen dat je de goede zoektechniek hanteert:
1. Houd de zoekspoel altijd horizontaal parallel aan het bodemoppervlakte.
2. Swing niet te hard van links naar rechts, maar doe dit rustig en gecontroleerd.
3. Raak de bodem niet aan met de zoekspoel, maar houd de spoel ongeveer 2/3 centimeter van de grond.

Door bovenstaande regels te hanteren zorg jij ervoor dat de metaaldetector stopt met constant piepen.

12. Een slechte zoekspoel

De laatste reden waarom de metaaldetector van jou constant blijft piepen is omdat je een verouderde/beschadigde zoekspoel gebruikt. De zoekspoel is het onderste deel van de metaaldetector. De spoel heeft vaak een ronde vorm met twee cirkels.

Zoekspoel van een metaaldetector

De zoekspoel zendt een elektromagnetisch veld uit met de buitenste cirkel. Wanneer dit uitgezonden magnetische veld interfereert met een metalen object in de grond zal het metalen object een eigen magnetisch veld produceren. De zoekspoel neemt dit gereflecteerde magnetische veld waar met de binnenste ring, de ontvanger.

De zoekspoel raakt vaak takken, stenen of andere harde oppervlakteobjecten. Hierdoor komt het vaak voor dat of de ontvanger (receiver) of de uitzender (transmitter) van de zoekspoel beschadigd raakt, waardoor de elektromagnetische velden niet goed uitgezonden of ontvangen kunnen worden. De metaaldetector kan hierdoor onterecht blijven piepen.

Veelgestelde Vragen

Hoe kan ik mijn metaaldetector kalibreren om ongewenst gepiep te verminderen?

Om ongewenst gepiep van jouw metaaldetector te voorkomen is het raadzaam om jouw metaaldetector te grond balanceren. Dit kan vaak alleen bij de modernere metaaldetectors en dit wordt gedaan door de zoekspoel verticaal op en neer te bewegen. Verder kun je een lage sensitivity gebruiken en ”ferrous” metalen discrimineren.

Is mijn metaaldetector kapot als die blijft piepen?

Nee, jouw metaaldetector hoeft niet kapot te zijn als die blijft piepen. Zo kunnen factoren zoals de bodemgesteldheid, jouw zoektechniek en het verkeerd gebruiken van de instellingen ook zorgen dat jouw metaaldetector blijft piepen.

Kan het weer invloed hebben op het constante gepiep van mijn metaaldetector?

Ja, wanneer het heeft geregend is de bodem vochtiger, waardoor de elektrische geleidbaarheid toeneemt. Hierdoor zal jouw metaaldetector eerder signalen ontvangen, waardoor het eerder zal gaan piepen.

Hobbybuiten

Hobbybuiten is dé website waar hobbyisten blogs, feitjes, ideeën en product aanbevelingen kunnen vinden over diverse hobby's zoals metaaldetectie, magneetvissen, hardlopen, fotografie en wandelen.

Recente Blogs