Wat Is De Discriminatie Functie Van Een Metaaldetector? (Hoe Te Gebruiken)


Metaaldetector Discriminatiefunctie

Metaaldetectoren is een fantastische hobby. Het is uitdagend, spannend en bovenal enorm inspirerend. Het doel is om met de metaaldetector schatten te vinden. Niet ongewenste spullen zoals blikjes, aluminiumfolie of ander afval. De meeste metaaldetectors hebben hiervoor een zogenaamde ‘’discriminatiefunctie’’.

Maar …

… Wat is nou de discriminatiefunctie (discrimination function) van een metaaldetector en hoe gebruik ik deze functie?

Met de discriminatiefunctie van een metaaldetector kun je ongewenste metalen voorwerpen negeren. Dit betekent dat de metaaldetector niet zal reageren op ongewenste voorwerpen zoals blikjes, ijzer of aluminium. Je kunt vaak kiezen tussen het vinden van ‘’ijzerhoudende’’ of ‘’niet-ijzerhoudende’’ voorwerpen.

Erg fijn dat je dus een hoop tijd en frustratie kunt besparen met deze handige functie. Echter, is het hiervoor wel belangrijk dat je de functie op de juiste manier gebruikt. In deze blog leg ik uit hoe deze functie werkt en hoe jij deze functie kunt gebruiken.

Hoe werkt de discriminatiefunctie van een metaaldetector?

Moderne metaaldetectors hebben geavanceerde elektronica en software waarmee verschillende metalen objecten onderscheiden kunnen worden. Dit wordt gedaan op basis van de geleidbaarheid en magnetische eigenschappen van het metaal. Metaaldetectors kunnen op basis van deze eigenschappen de meeste ongewenste objecten negeren (discrimineren).

Dit betekent dat je minder snel spijkers, bouten, ijzer, schroeven of andere rommel zult vinden met de metaaldetector. Hierdoor blijft het metaaldetectoren leuk en uitdagend.

Hoe gebruik ik de discriminatiefunctie?

Het gebruiken van de discriminatiefunctie is relatief simpel; je klikt gewoon de gewoon de gewenste discriminatiemode aan. Je kunt vaak kiezen uit de volgende opties:

  • De ‘’zero’’ mode. Dit betekent de metaaldetector op alle metalen voorwerpen zal reageren (inclusief spijkers, bouten, schroeven enzovoort).
  • De ‘’coins’’ mode. Dit betekent dat de metaaldetector alleen reageert op metalen met dezelfde eigenschappen als munten.
  • De ‘’jewelry’’ mode. Dit betekent dat de metaaldetector alleen reageert op metalen dat dezelfde eigenschappen hebben als juwelen.
  • De ‘’relics’’ mode. Dit betekent dat de metaaldetector alleen reageert op metalen voorwerpen met dezelfde eigenschappen als relics.
  • De ‘’custom’’ mode. Dit betekent dat je zelf kan kiezen op welke voorwerpen de metaaldetector reageert.

Let op! Niet alle metaaldetectors hebben de mogelijkheid om 5 discriminatiemodes te kiezen. Wat wel elke metaaldetector heeft is de keuze uit twee opties:

  • De ‘’non-ferrous (niet-ijzerhoudend)’’ optie of
  • De ‘’ferrous (ijzerhoudend)’’ optie

Het displayscherm van een metaaldetector ziet er vaak als volgt uit:

Display metaaldetector

Mocht je een displayscherm hebben met draaiknoppen. Dan zul je meer metalen discrimineren als je verder naar rechts draait. Heb je een display scherm met knoppen, dan kun je simpelweg op de gewenste knop drukken.

Stel je dus voor dat het mijn doel is om munten te vinden met een metaaldetector. Ik moet hiervoor dus de ‘’coins’’ mode kiezen. De metaaldetector zal zo alleen gaan reageren op metalen voorwerpen dat dezelfde eigenschappen hebben als munten.

Een voorbeeld

Om te verduidelijken hoe de discriminatiefunctie werkt laat ik even een voorbeeld zien. Stel je voor je bent op zoek naar munten met jouw metaaldetector. Dan wil je dus de ”coins” mode gebruiken. Hiervoor druk je op de discriminatie knop en kies je voor de ”coins mode” (zie onderstaande foto).

Discriminatie metaaldetector

De metaaldetector zal nu alleen reageren op metalen voorwerpen die dezelfde eigenschappen hebben als munten. Dit betekent dat je voornamelijk muntjes zult vinden (maar ook af en toe ongewenste objecten met dezelfde eigenschappen).

Stel je dus voor dat er een blikje en een muntje langs elkaar in de bodem liggen. De metaaldetector zal met de ”coins” mode hierbij het blikje negeren en alleen het muntje vinden (zie onderstaande foto).

Discriminatiefunctie metaaldetector

Wanneer gebruik ik de discriminatiefunctie?

In principe gebruik je de discriminatiefunctie altijd. Je wilt namelijk nooit spijkers, blikjes of ijzer vinden. Echter, er zijn situaties waar het nog belangrijker is om de discriminatiefunctie te gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je in gemineraliseerde bodems moet zoeken of wanneer je op het strand moet zoeken.

In gemineraliseerde bodems zijn er namelijk veel ijzeren deeltjes waar de metaaldetector op kan reageren, waardoor de metaaldetector de hele tijd blijft piepen. Verder zul je op het strand veel afval vinden zoals bierdopjes, bierlipjes en blikjes, waardoor het discrimineren van deze objecten erg belangrijk is.

Wat voor een discriminatie opties heb je?

Bij de meeste beginner metaaldetectors heb je twee discriminatie opties;

  • De non-ferrous (niet-ijzerhoudend) optie
  • De ferrous (ijzerhoudend) optie

De meer geavanceerdere metaaldetectors hebben vaak meer discriminatie opties. Zo kun je vaak kiezen tussen de volgende opties:

  • De zero
  • De coin mode
  • De jewelry mode
  • De relics mode
  • De custom mode
Discriminatie modes metaaldetector

Over het algemeen moet je kiezen voor de non-ferrous optie. Dit betekent dat de metaaldetector niet zal reageren op ijzerhoudende metalen voorwerpen. Ben je specifiek op zoek naar munten? Kies dan voor de coin mode. Ben je specifiek op zoek naar juwelen? Kies dan de jewelry mode.

Bij de echte moderne metaaldetectors kun je nog specifieker discrimineren. Dit kan namelijk op basis van het target ID. Simpel gezegd is dit het nummer dat de metaaldetector toekent aan het metalen voorwerp. Het target ID nummer ligt tussen de 0 en de 100 (zie onderstaande foto).

Minelab Equinox Target ID

Stel dat jouw metaaldetector steeds ‘’77’’ aangeeft voor een blikje. Dan zou je erg specifiek het nummer 77 kunnen discrimineren, waardoor je geen blikje meer zult vinden. Dit wordt de ‘’smart find’’ mode genoemd. De algemene discriminatie mode (knop indrukken) wordt de ‘’notch discriminatie mode’’ genoemd.

Kan ik met de discriminatiefunctie dus alleen maar gewenste voorwerpen vinden met een metaaldetector?

Je zult je nu wel afvragen: ‘’Oké, ik kan ongewenste objecten discrimineren (negeren), kan ik dus alleen maar gewenste objecten vinden?’’. Helaas…

Door de discriminatiefunctie te gebruiken zul je nog steeds soms ongewenste metalen voorwerpen vinden. Dit komt doordat er ongewenste voorwerpen zijn die dezelfde eigenschappen hebben als gewenste voorwerpen. Een voorbeeld hiervan is roestvrij staal of aluminium.

Een metaaldetector kan hierbij moeilijk het onderscheid maken tussen aluminium en bijvoorbeeld een muntje. Hierdoor zal de metaaldetector ook reageren op roestvrij staal of aluminium als je de ”coin” mode gebruikt.

Wat is het verschil tussen de discriminatiefunctie en de gevoeligheidsfunctie?

De gemiddelde metaaldetector heeft twee functies:

  • De discriminatiefunctie (‘’discrimination function’’)
  • De gevoeligheidsfunctie (‘’sensitivity function’’)

Het verschil tussen deze twee functies is dat de gevoeligheidsfunctie geen onderscheid kan maken tussen metalen objecten. Met de gevoeligheidsfunctie kun je alleen instellen hoe snel de metaaldetector zal reageren op een metalen voorwerp.

Wil je dus dat de metaaldetector niet snel reageert op voorwerpen, dan zet je de gevoeligheid laag. Wil je daarentegen dat de metaaldetector snel reageert op metalen objecten, dan zet je de gevoeligheid hoog.

Een lage gevoeligheid is goed wanneer je op zoek bent naar grote metalen voorwerpen zoals hoefijzers, zwaarden, of stalen buizen. Een hoge gevoeligheid is geschikt als je op zoek bent naar kleine objecten zoals muntjes, vingerhoedjes, juwelen of sleutelhangertjes.

In onderstaande foto zie je de twee functies op de display van een metaaldetector:

Metaaldetector functies

Homepage

Veelgestelde Vragen

Heeft iedere metaaldetector een discriminatiefunctie?

Ja! In principe heeft elke metaaldetector een discriminatiefunctie. Dit betekent dat je met elk type metaaldetector ongewenste metalen voorwerpen kunt negeren. Natuurlijk zijn de modernere en duurdere metaaldetectors beter in staat om dit te doen dan de beginner metaaldetectors.

Wat is de beste discriminatie optie van een metaaldetector?

Dit hangt volledig af van het doel dat je hebt tijdens het metaaldetectoren. Wil je een munt vinden? Kies dan voor de ”coins” mode. Wil je juwelen vinden? Kies dan voor de ”jewelry” mode. Over het algemeen kun je het beste kiezen voor de non-ferrous mode.

Wat zijn, naast de discriminatiefunctie, nog andere belangrijke functies die een metaaldetector heeft?

Naast de discriminatiefunctie heeft een metaaldetector nog een gevoeligheidsfunctie, een grondbalans functie en vaak een pinpoint functie.

Hobbybuiten

Hobbybuiten is dé website waar hobbyisten blogs, feitjes, ideeën en product aanbevelingen kunnen vinden over diverse hobby's zoals metaaldetectie, magneetvissen, hardlopen, fotografie en wandelen.

Recente Blogs