Wat Is Een Pinpointer En Hoe Te Gebruiken?


Pinpointer metaaldetector

Als je goed hebt opgelet tijdens het metaaldetectoren, heb je vast wel eens een handige tool gespot die metaaldetectoristen aan hun riem dragen – de zogenaamde ‘’pinpointer’’.

Veel mensen vragen zich af waarom hobbyisten deze tool gebruiken en of ze zelf ook zo’n pinpointer nodig hebben. Dus…

…Wat is een pinpointer nou eigenlijk in metaaldetectie?

Een pinpointer is een kleine draagbare metaaldetector in de vorm van een staaf. Een pinpointer is ongeveer 20 tot 25 centimeter lang en het wordt gebruikt om nauwkeurig de plaats van een metalen object te bepalen. Een pinpointer wordt dus gebruikt nadat een metalen object al reeds gedetecteerd is met een metaaldetector. Het gebruiken van een pinpointer maakt metaaldetectie een stuk eenvoudiger.

Veel mensen weten echter niet hoe zij een pinpointer moeten gebruiken. In deze blog zal ik uitleggen hoe jij een pinpointer gebruikt. Veel leesplezier!

Hoe werkt een pinpointer?

Een pinpointer werkt in theorie exact hetzelfde als een metaaldetector. De pinpointer zendt via een spoel een elektromagnetisch veld de bodem in. Wanneer er zich een metalen object in de bodem bevindt zal er een magnetisch veld gereflecteerd worden. De pinpointer neemt dit gereflecteerde magnetische veld waar en zal starten met piepen/trillen.

De zoekspoel van een pinpointer is echter veel kleiner dan die van een metaaldetector. Hierdoor zal de pinpointer alleen metalen objecten binnen een straal van ongeveer 10 centimeter waarnemen.

Dit stelt jou in staat om heel nauwkeurig een metalen object in een korte tijd te vinden! Om dit principe te verduidelijken leg ik het kort even uit met behulp van enkele afbeeldingen.

Allereerst wordt er een elektrische stroom gestuurd door de spoel, waardoor er een elektromagnetisch veld wordt geproduceerd. Dit veld wordt de grond in gestuurd.

Pinpointer Metaaldetectie

Mocht er een metalen object in de grond zitten dan zal deze een eigen magnetisch veld reflecteren door het magnetische veld van de pinpointer. Dit gereflecteerde magnetische veld zal teruggestuurd worden richting de ontvanger van de pinpointer.

Pinpointer metaaldetector

De ontvanger van de pinpointer zal dit magnetische veld waarnemen en dit omzetten in een signaal. Dit signaal zal de luidspreker of vibratie motor van de pinpointer triggeren. Hierdoor zal de pinpointer beginnen met piepen of trillen.

Pinpointer metaaldetector

Wat zijn de voordelen van een pinpointer?

Een pinpointer biedt enorm veel voordelen. De belangrijkste voordelen van een pinpointer zijn:

 • Je kunt snel en nauwkeurig het metalen object vinden
 • Het heeft een relatief klein formaat
 • Je kunt de gevoeligheid aanpassen
 • Het produceert vaak zowel een geluid als een trilling
 • Het heeft een lange batterijduur
 • Het bevat vaak een anti-verlies functie
 • Het heeft opvallende kleuren

1. Je kunt snel en nauwkeurig het metalen object vinden

Doordat een pinpointer een relatief klein elektromagnetisch veld produceert en uitzendt kun je heel nauwkeurig en snel de plaats van het metalen object bepalen. Het elektromagnetische veld van een pinpointer wordt namelijk tot een straal van maximaal 10 centimeter uitgezonden.

Muntjes, vingerhoedjes, metalen scherven, kogelscherven en andere kleine objecten kun je daarom binnen maximaal 10 centimeter detecteren met een pinpointer!

2. Het heeft een relatief klein formaat

Een pinpointer heeft een maximale lengte van ongeveer 25 centimeter. Dit is ongeveer 5 keer zo klein als een metaaldetector! Verder is een pinpointer relatief smal, zo’n 2.5 tot 5 centimeter in diameter.

Door dit kleine formaat kun je de pinpointer gemakkelijk meenemen tijdens het metaaldetectoren. Je kunt de pinpointer in jouw rugzak doen of vastmaken aan jouw riem.

3. Je kunt de gevoeligheid aanpassen

Bij veel pinpointers kun je de gevoeligheid aanpassen. Hierdoor kun je kiezen binnen hoeveel centimeter je wilt dat de pinpointer reageert op een metalen object.

Kies je voor een hoge gevoeligheid? Dan zal de pinpointer binnen ongeveer 10 centimeter reageren op een metalen object.

Kies je voor een lage gevoeligheid? Dan zal de pinpointer slechts binnen enkele centimeters reageren op een metalen object.

4. Het produceert vaak zowel een geluid als een trilling

Een pinpointer zal net als een normale metaaldetector een geluid produceren. Enkele moderne pinpointers kunnen ook trillen wanneer ze een metalen object detecteren. Hierdoor is een pinpointer ook uitermate geschikt voor slechthorenden of doven.

Zo hebben ook enkele pinpointers een LED lampje die aangaat wanneer de pinpointer een metalen object detecteert. Enorm handig!

5. Het heeft een lange batterijduur

De meeste pinpointers hebben een erg goede batterij. Pinpointers werken vaak op een 9 volt batterij die maar liefst 30 uur meegaat! Hierdoor hoef je niet vaak de batterij te vervangen.

6. Het bevat vaak een anti-verlies functie

Een pinpointer is relatief duur. Het zou daarom zonde zijn om per ongeluk jouw pinpointer te verliezen. Gelukkig hebben de moderne pinpointers een zogenaamde ‘’anti-verlies functie’’.

Deze anti-verlies functie houdt in dat de pinpointer zal gaan piepen zodra hij 5 minuten niet gebruikt wordt. Mocht je bijvoorbeeld de pinpointer ergens op een akker verliezen, dan zal de pinpointer dus na 5 minuten een hard geluid produceren. 

Vaak kun je er ook voor kiezen om een anti-verlies koord te monteren aan de pinpointer. Je kunt dit koord dan vastmaken aan jouw broekriem. Hierdoor zul je de pinpointer niet kunnen verliezen.

7. Het heeft opvallende kleuren

Wanneer je pinpointers gaat zoeken op internet, zul je voornamelijk opvallende kleuren vinden. De meest voorkomende kleuren zijn oranje, rood en groen. De rede voor deze opvallende kleuren is simpel.

Wanneer je jouw pinpointer verliest is het namelijk makkelijker om hem terug te vinden doordat hij felle kleuren heeft. De pinpointer zal zo dus opvallen mocht hij gevallen zijn op een akkergrond.

Heeft een pinpointer ook nadelen?

Ondanks dat een pinpointer enorm veel voordelen heeft, heeft het ook een aantal nadelen. De belangrijkste nadelen van een pinpointer zijn:

 • Het heeft geen discriminatie functie
 • Het heeft een beperkte zoekdiepte
 • Het is duur
 • Het is alleen spat waterdicht

1. Het heeft geen discriminatie functie

Het grote nadeel van een pinpointer is dat het geen discriminatie functie heeft. Dit betekent dat je niet kunt kiezen om bepaalde metalen te ‘’negeren’’. Oftewel; de pinpointer zal op alle metalen reageren in de bodem.

Stel je voor dat er bijvoorbeeld een gouden munt onder een metalen drinkblikje ligt in de bodem. Wanneer je met een pinpointer gaat zoeken, zal de pinpointer dus ook reageren op het metalen blikje.

Pinpointer metaaldetectie

Hierdoor kan het zijn dat je dus waardevolle objecten zoals munten mist doordat je denkt dat de metaaldetector reageerde op andere bovenliggende metalen objecten (zoals het metalen blikje in dit voorbeeld).

Ik raad daarom aan om nog altijd even met de metaaldetector een keer over het gegraven gat te detecteren. Het kan namelijk zijn dat het waardevolle object dus nog in de bodem zit!

2. Het heeft een beperkte zoekdiepte

Een pinpointer kan maximaal in een straal van ongeveer 10 centimeter detecteren. Enerzijds is dit natuurlijk een voordeel omdat je heel nauwkeurig het object kunt vinden.

Anderzijds is dit ook een nadeel. Mocht het metalen object namelijk dieper in de bodem zitten dan zal de pinpointer niet reageren, waardoor het veel tijd kost om het metalen object te vinden.

Beperkte zoekdiepte pinpointer

3. Het is te duur

Pinpointers komen in veel verschillende prijscategorieën, maar als je een kwalitatief goede pinpointer wilt die goed werkt betaal je redelijk wat geld.

De gemiddelde prijs van een pinpointer ligt namelijk ongeveer rond de €100. Naar mijn mening is een pinpointer zeker weten dit geld waard!

4. Het is alleen spatwaterdicht

Het laatste nadeel van een pinpointer is dat hij alleen spatwaterdicht is. Je kunt de pinpointer dus niet onderwater gebruiken. In principe is dit geen probleem, want in Nederland mag je ook niet onderwater metaaldetectoren!

Hoe gebruik ik een pinpointer?

Het is goed om te weten wat een pinpointer is en hoe het werkt. Het is echter nog veel belangrijker om te weten hoe je nou eigenlijk een pinpointer gebruikt. Ik ga je daarom stap voor stap uitleggen hoe jij een pinpointer moet gebruiken.

1. Start met zoeken met de metaaldetector

Voordat je de pinpointer gaat gebruiken moet je eerst jouw eigen metaaldetector gebruiken. Beweeg de metaaldetector van links naar rechts en wacht totdat hij start met piepen. Wanneer de metaaldetector piept betekent het dat het een metalen object heeft gedetecteerd.

Metaaldetector

2. Begin met graven

Nadat jouw metaaldetector een metalen object heeft gedetecteerd kun je beginnen met graven in de bovenste 30 centimeter. Dieper dan 30 centimeter mag je namelijk niet zoeken in Nederland.

Probeer voorzichtig te graven met een klein schepje om te voorkomen dat je het metalen object beschadigd met de schep. Overweeg daarom om een plastic schep te gebruiken in plaats van een metalen schep.

Schep metaaldetector

3. Detecteer het opgegraven zand

Nadat je wat zand hebt opgegraven is het tijd om dit opgegraven zand te detecteren met jouw metaaldetector. Mocht jouw metaaldetector piepen dan betekent het dat het metalen object tussen het opgegraven zand ligt.

Mocht jouw metaaldetector niet piepen, dan betekent het dat het metalen object nog in de bodem zit. In beide gevallen kun je jouw pinpointer gaan gebruiken!

Metaaldetector

4. Lokaliseer het metalen object met de pinpointer

Nu dat je weet waar het metalen object ongeveer gelokaliseerd is kun je de pinpointer gaan gebruiken. Zet de pinpointer aan en kies jouw gewenste gevoeligheid. Ik zou de pinpointer niet al te gevoelig zetten.

Zo zorg je ervoor dat de pinpointer alleen metalen objecten detecteert binnen ongeveer 10 centimeter (erg accuraat).

Zoek met de pinpointer in het opgegraven zand en in de kuil die je hebt gegraven. Wacht tot de pinpointer start met piepen of trillen. Wanneer dit gebeurt weet je dat het metalen object enorm dichtbij is.

5. Vind het metalen object en vul de kuil weer met zand

Als het goed is heb je nu het metalen object gevonden. Het is belangrijk om de plek achter te laten zoals je de plek aantrof. Dit betekent dat je jouw gegraven kuil weer moet dichten.

Wanneer je dit niet doet kunnen koeien, schapen of andere dieren hun poten breken. Ook kunnen de ploegen van de tractor kapotgaan. Vul de kuil dus weer met zand!

Gouden munt

Heb ik nog andere accessoires nodig als ik een pinpointer wil gebruiken?

In principe heb je geen andere accessoires nodig voor het gebruiken van een pinpointer. Echter, er zijn enkele accessoires die handig kunnen zijn bij het gebruiken van een pinpointer tijdens het metaaldetectoren. Deze accessoires zijn: een pinpointer houder, een anti-verlies koord en extra batterijen.

1. Een pinpointer houder

Het is erg vervelend als je geen pinpointer houder hebt tijdens het metaaldetectoren. Zonder een pinpointer houder moet je namelijk de hele tijd de pinpointer handmatig vasthouden. Je zou hem natuurlijk ook in jouw rugzak kunnen doen, maar dit vergroot de kans op beschadigingen.

Er zijn diverse pinpointer houders. Zo kun je een soort van riemclip gebruiken. Dit is eigenlijk een houdertje die je vastmaakt aan jouw broekriem.

Ook kun je een houder gebruiken die je vastmaakt aan de steel van jouw metaaldetector. Hierdoor zit de pinpointer vast aan de metaaldetector.

2. Een anti-verlieskoord

Het wordt aangeraden om een anti-verlieskoord aan te schaffen voor een pinpointer. Dit is eigenlijk een rekbaar koord die je vastmaakt aan de pinpointer en jouw riem. Mocht je de pinpointer verliezen, dan zorgt dit koord ervoor dat je de pinpointer niet kwijtraakt.

3. Extra batterijen

Tot slot is het verstandig om een extra set batterijen aan te schaffen voor jouw pinpointer. Het is enorm vervelend als je midden op een akker staat en de batterijen van de pinpointer leeg zijn. De meeste pinpointers werken op een 9 Volt batterij.

Wat zijn goede pinpointers?

Er zijn een hoop pinpointers verkrijgbaar in verschillende prijscategorieën. Wil je een pinpointer van goede kwaliteit die lang meegaat dan zou ik kiezen voor:

 • De Garret AT Pro
 • De Garret Pro-Pinpointer II
 • De Minelab Pro Find 15/20/35
 • De XP MI-4/6

Deze pinpointers hebben alle benodigde functies die je nodig hebt tijdens het metaaldetectoren. Verder zijn dit pinpointers die wereldwijd het meest gebruikt worden door metaaldetectoristen.

Dit komt door de kwaliteit die deze pinpointers hebben. Mocht je een andere pinpointer willen kopen dan kan dit uiteraard ook. Ik raad wel aan om altijd een pinpointer van één van de volgende metaaldetector merken te kopen:

 • Minelab
 • Garret
 • XP
 • Fisher
 • Nokta Makro

Veelgestelde Vragen

Heb ik een pinpointer nodig tijdens het metaaldetectoren?

In principe kun je ook succesvol metaaldetectoren zonder een pinpointer. Een pinpointer maakt metaaldetectoren echter een stuk makkelijker en efficiënter. Zo kun je met een pinpointer heel snel en heel nauwkeurig het metalen object lokaliseren.

Kan ik een pinpointer onderwater gebruiken?

De meeste pinpointers zijn alleen spatwaterdicht waardoor je ze niet onderwater kunt gebruiken. Toch zijn er ook enkele moderne pinpointers die wel geheel waterdicht zijn.

Hoe diep gaat een pinpointer?

Een pinpointer detecteert tot ongeveer maximaal 12 centimeter. Hierdoor kun je een metalen object snel en nauwkeurig vinden met behulp van een pinpointer.

Kan een pinpointer alle metalen detecteren?

Ja, een pinpointer kan alle metalen detecteren. Dit komt doordat een pinpointer eigenlijk hetzelfde werkt als een normale metaaldetector.

Hobbybuiten

Hobbybuiten is dé website waar hobbyisten blogs, feitjes, ideeën en product aanbevelingen kunnen vinden over diverse hobby's zoals metaaldetectie, magneetvissen, hardlopen, fotografie en wandelen.

Recente Blogs