Karpervissen Met Dobber (Penvissen): Montage & Benodigdheden!


Karpervissen met dobber

Het wordt steeds populairder om op karper te vissen met een dobber (met de pen). Het geeft namelijk meer spanning en je bent actiever bezig dan wanneer je statisch op karper vist. Karper vissen met dobber is echter wel een stuk lastiger dan statisch op karper vissen.

Dus …

… Hoe moet ik karper vissen met dobber?

Voor het karpervissen met dobber heb je allereerst de juiste visspullen nodig:

  • Een penhengel (tussen de 3 en 3.5 meter)
  • Een molen (maat 3000 tot 5000)
  • Een schuifdobber
  • Nylon lijn (0,25mm tot 0,32mm)
  • Een karperhaak (maat 8-12)
  • Loodhagels
  • Haakaas (boilies, mais of maden)
  • Een karper vangnet
  • Een onthaakmat
  • Een visvergunning

Daarnaast zul je de juiste montage moeten gebruiken. Op de hoofdlijn monteer je daarom bovenaan een stuitje om de dobber tegen te houden, hieronder komt de schuifdobber, daaronder komen drie kleine loodjes. Onder deze loodjes komt één zwaarder loodje die op de bodem komt te liggen. Tot slot monteer je de onderlijn aan de wartel van de hoofdlijn.

In deze blog wordt er stap voor stap (in detail) uitgelegd hoe jij het beste op karper kunt vissen met de pen. Hierbij wordt er ook uitgebreid uitgelegd hoe jij de beste montage kunt maken. Veel leesplezier en heel veel succes met het vangen van jouw eerste karper!

De benodigdheden voor penvissen op karper

Het vissen op karper met een dobber is wezenlijk anders dan het statisch vissen op karper. Voor het penvissen op karper heb je de volgende visspullen nodig:

  • Een penhengel van 3 tot 3.5 meter (een parabolische hengel is het beste)
  • Een robuuste molen met een slip (maat 3000 tot 5000)
  • Een dobber (0.5 gram) met stuitjes
  • Nylon lijn (0,25mm tot 0,32mm)
  • Een karperhaak (maat 8-12)
  • Loodhagels
  • Haakaas (maden, mais of boilies)
  • Een karper vangnet
  • Een onthaakmat
  • Een visvergunning

1. Een penhengel van 3 tot 3.5 meter (het liefst parabolisch)

Penhengel karpervissen

Een penhengel verschilt met een normale hengel die je gebruikt bij het statisch karpervissen. Zo is de penhengel vaak lichter, langer en heeft het een parabolische functie.

De parabolische actie houdt in dat de penhengel tot aan de molen goed kan doorbuigen. Hierdoor kun je de klappen van de karper beter opvangen (dit is erg belangrijk aangezien je dicht bij de kant vist).

Het is daarnaast belangrijk dat de penhengel minimaal 3 meter lang is aangezien je zo beter het aas recht onder de top kunt laten zakken en ook kun je zo beter de karper drillen (omdat je dicht bij de kant vist).

Mocht je thuis een spin- of matchhengel hebben dan zou je deze hengel ook eventueel kunnen gebruiken voor het karpervissen met de pen.

2. Een robuuste molen met een slip (maat 3000 tot 5000)

Molen Karpervissen

Een goede molen is erg belangrijk bij het karpervissen met een dobber. Je gebruikt de molen namelijk voor het uitgooien en het ophalen van de lijn. Daarnaast heb je de molen nodig voor het drillen van de karper.

De molen moet een slipfunctie hebben. Dit houdt in dat de hengel een klein beetje lijn los laat als de vis hard trekt (je kunt de weerstand zelf instellen van de slip). De slip is dus onmisbaar als je een dikke karper wilt vangen.

Het is het beste om een lichte karpermolen te gebruiken omdat je de hengel de hele tijd in de hand houdt (een zware molen is veel te vermoeiend en ook totaal niet nodig). Een goede maat karpermolen is daarom tussen de 3000 en 5000.

Verder raad ik aan om een molen te kiezen waar je minimaal 100 meter lijn op kunt zetten aangezien de karper soms veel lijn kan gebruiken.

3. Een dobber (0.5 gram) met stuitjes

Dobber karper vissen

Het kiezen van de juiste dobber is erg belangrijk bij het penvissen op karper. In theorie zijn er twee typen dobbers die je kunt gebruiken:

  • Een schuifdobber
  • Een vaste dobber

Voor ondiepe wateren (tot ongeveer 2.5 meter) kun je het beste een vaste dobber gebruiken. Vis je daarentegen op diepere wateren (dieper dan 2.5 meter), dan is het raadzaam om een schuifdobber te gebruiken.

Een schuifdobber bevestig je via de onderkant van de dobber aan de vislijn. Doordat deze dobber kan schuiven over de lijn zul je hem vast moeten zetten met zogenaamde ‘stuitjes’ op de gewenste waterdiepte.

Het maakt niet heel veel uit hoe zware dobber je gebruikt, maar over het algemeen is een dobber van ongeveer 0.5 gram helemaal prima.

4. Nylon lijn (0.25mm tot 0.32mm)

Nylon Vislijn

Karpers zijn enorm sterke vissen. Echter zijn karpers ook kwetsbare vissen (de bek kan snel beschadigen). Het is daarom heel belangrijk dat je een sterke, maar ook visveilige lijn gebruikt. Je kunt hiervoor het beste een nylon lijn gebruiken van ongeveer 0,25 tot 0,32 mm.

Een nylon lijn kan namelijk, in tegenstelling tot een gevlochten lijn, uitrekken. Hierdoor zal de karper zijn bek minder snel beschadigd raken.

Mocht je vissen in wateren zonder veel obstakels (zoals lelies of takken) dan kun je een dunnere lijn gebruiken (rond de 0,25mm) dan wanneer je vist in wateren met veel obstakels (hiervoor kun je beter een lijn rond de 0,30mm gebruiken).

Als je de keuze hebt om een kleur lijn te kiezen dan kun je het beste een camouflage lijn gebruiken. Deze lijn valt mooi weg in het troebele water, waardoor je jouw kansen vergroot op het vangen van een karper.

5. Een karperhaak (maat 8-12)

Karperhaak

Om een karper te kunnen vangen zul je een goede karperhaak moeten gebruiken. Karpers hebben relatief grote bekken. Dit betekent dat je een karperhaak van maat 8 tot 12 moet gebruiken (over het algemeen is een haakmaat 10 het meest geschikt).

Er zijn karperhaken met en zonder een weerkaakje. Op sommige plekken is het verplicht om te vissen zonder een weerhaak. Bekijk daarom van tevoren altijd even de lokale regels van de vijver of het water waar je wilt gaan vissen.

6. Loodhagels

Om de dobber goed te peilen en om ervoor te zorgen dat het haakaas op de bodem blijft liggen heb je zogenaamde loodhagels nodig. Dit zijn eigenlijk hele lichte gewichtjes (vaak in de vorm van een hagel/balletje) die je op de vislijn kunt hanteren.

Vaak moet je ongeveer 4 loodjes op de vislijn doen om ervoor te zorgen dat de dobber goed uitgelood is. Loodjes van ongeveer 0,2 tot 0,4 gram zijn prima (het hangt af van het gewicht van de dobber welke je moet gebruiken)! Later in deze blog kom ik uitgebreid terug op de juiste montage voor het vissen op karper met de pen.

7. Haakaas (maden, mais of boilies)

Karpers zijn dol op diverse soorten aas. Het beste aas wat je kunt gebruiken voor het vissen op karper met de pen is:

  • Maden
  • Mais
  • Boilies

Je kunt ervoor kiezen om het aas direct op de vishaak te zetten, maar je kunt ook een ‘her’ gebruiken. Dit is een extra stukje lijn onder de vishaak waarop je het aas kan rijgen. Het aas hangt dan als het ware onder de vishaak, waardoor de kans groter is dat de karper zich goed haakt aan de haak.

8. Een karper vangnet

Karpers zijn grote en zware vissen. Je hebt dus een goed vangnet nodig om de karper op de kant te kunnen krijgen. Zorg ervoor dat het vangnet minimaal 1.10 meter groot is (42 inch). Dit klinkt groot, maar je wilt kosten wat het kost voorkomen dat je de karper beschadigt omdat je een te klein vangnet hebt.

Let er verder op dat je een vangnet koopt met een sterke steel. De steel krijgt namelijk een groot gewicht te verwerken. Hij mag dus niet breken!

9. Een onthaakmat

In Nederland is het verplicht om een onthaakmat te hebben tijdens het karpervissen. Door een onthaakmat te gebruiken voorkom je dat de karper zich verwond aan het harde bodemoppervlakte.

Karpers kunnen erg dik en lang worden. Zorg er dus voor dat de onthaakmat minimaal 1 meter lang is. Zo voorkom je dat je een te kleine onthaakmat hebt.

10. Een visvergunning

Iets waar je misschien niet snel aan zult denken is het hebben van een visvergunning. In Nederland heb je nagenoeg overal een visvergunning nodig. Op de officiële visplanner kun je precies zien welke vergunning je nodig hebt op het water waar je wilt vissen.

Bekijk daarom altijd even de visplanner voordat je wilt gaan vissen. Zo voorkom je onaangename verassingen (of zelfs boetes!)

De beste montage voor penvissen op karper

Wanneer je wilt gaan vissen op karper met een dobber heb je een andere montage nodig dan wanneer je statisch op karper wilt gaan vissen. Gelukkig is de montage voor het penvissen op karper relatief eenvoudig. Ik zal stap per stap vertellen hoe jij deze montage maakt!

Stap 1: Rijg de dobber op de hoofdlijn

Het eerste wat je zult moeten doen is de karper dobber bevestigen op de hoofdlijn. Gebruik je een vaste dobber? Dan kun je simpel de dobber via de boven en onderkant van de dobber op de hoofdlijn rijgen.

Gebruik je daarentegen een schuifdobber (wat in de meeste gevallen de beste keuze is)? Dan zet je eerst een rubberen stuitje op de hoofdlijn. Hierna rijg je de dobber via het ringetje aan de onderkant van de dobber op de hoofdlijn. De schuifdobber komt dus onder het stuitje:

Montage penvissen karper

Stap 2: Monteer de hagelloodjes op de hoofdlijn

Nadat de dobber aan de hoofdlijn is gemonteerd is het tijd om de loodjes op de hoofdlijn te monteren. Deze loodjes zorgen ervoor dat de dobber gedeeltelijk zinkt, zodat alleen het rode puntje van de dobber net boven water komt.

Onder de dobber moet je ongeveer 3 à 4 loodjes doen (op ongeveer 20 centimeter van de dobber). Zorg ervoor dat het totale gewicht van deze 3/4 loodjes net iets minder is dan het gewicht van de dobber! Mocht je dus een dobber hebben van 0,5 gram, zorg er dan voor dat je drie à vier loodjes gebruikt van 0,1 gram.

Hierna moet je even de lijn (met dobber) in het water doen om te kijken of het puntje van de dobber inderdaad mooi boven water komt. Mocht de dobber zinken, dan zul je wat loodjes moeten verwijderen. Blijft de dobber daarentegen liggen op het water, dan moet je wat loodjes toevoegen.

Daarna zet je op 30 centimeter van deze drie loodjes nog een zwaarder loodje (of een wartel). Dit loodje moet zwaarder zijn dan de dobber aangezien dit loodje op de grond komt te liggen. Onder dit laatste loodje monteer je een warteltje

Loodjes vislijn

Stap 3: Monteer de onderlijn aan de hoofdlijn

Karpers zijn sterke vissen. Het kan dus voorkomen dat ze zo hard trekken dat de lijn knapt. Om te voorkomen dat de karper met een lijn van meters lang in de bek moet zwemmen gebruiken we een onderlijn.

De onderlijn moet dunner zijn dan de hoofdlijn. Stel dat je dus een hoofdlijn hebt van 0,30 mm, kies dan voor een onderlijn van ongeveer 0,25 mm. Mocht je een wartel gebruiken (deze zit dan net onder het laatste onderste loodje), dan kun je de onderlijn mooi door het ringetje van de wartel halen (en daarna de haak door de lus van de onderlijn):

Onderlijn karpervissen

Jouw uiteindelijke montage voor het karper vissen met dobber komt er dus zo uit te zien:

Montage karper vissen met dobber

Stap 4: De karper dobber uitloden/peilen

Nadat je de montage gemaakt hebt is het tijd om de karper dobber uit te loden. Je wilt immers op de juiste diepte vissen. Je kunt kiezen voor twee manieren om de karper dobber uit te loden:

  • Met een liggende haak
  • Met een staande haak
Montage karpervissen met de pen

Het grootste verschil tussen deze twee montages is dat bij een liggende haak het gehele onderlijntje (ongeveer 20 centimeter) op de bodem ligt. Hierbij ligt het laatste loodje (of de wartel) dus op de bodem.

De liggende haak montage is uiterst geschikt voor diepe waters of waters waar stroming staat (dit omdat de montage eigenlijk op zijn plek blijft liggen in tegenstelling tot een staande haak montage). Dit is dus ook geschikter als je ver van de kant moet vissen.

De staande haak montage is daarentegen geschikter voor ondieper water of stilstaand water. Zo kun je met de staande haak montage sneller zien als een karper het aas oppakt (aangezien je geen onderlijntje hebt wat op de grond ligt).

Hoe peil ik mijn dobber bij het penvissen op karper?

Om de karper dobber bij de staande haak montage uit te loden gebruik je een peilloodje. Dit peilloodje monteer je op de haak. Hierna verschuif je de dobber totdat je merkt dat de top van de dobber net bovenwater komt (zie onderstaande foto).

Als je de dobber te laag hebt staan zal de dobber onder water komen. Heb je de dobber daarentegen te hoog staan, dan zal de dobber plat komen te liggen op het oppervlakte van het water. De dobber is goed gepeild wanneer het rode puntje net boven water komt:

Dobber uitloden penvissen op karper

Bij de liggende haak montage hoef je geen peillood te gebruiken aangezien het onderste hagelloodje dient als peillood (dit loodje moet dus ook zwaar genoeg zijn zodat het op de bodem ligt!).

Dobber uitloden karpervissen

Om de dobber vast te zetten gebruik je een stuitje. Dit is eigenlijk een rubber balletje die je op de lijn kunt klemmen zodat de dobber niet verder omhoog kan schuiven. Tijdens het uitloden van de dobber verschuif je dus het stuitje:

Stuitje voor de dobber

Stap 5: Het aas op de her rijgen

Nadat jouw dobber goed gepeild is kun je het aas op jouw her (of haak) rijgen. Dit kan met behulp van een haaknaald. Je rijgt eerst de boilie, het mais of de maden op de haaknaald. Hierna kun je via de lus van de her het aas op de her schuiven.

Karperaas

Nadat je het aas op de her hebt gezet kun je een boiliestoppertje gebruiken om ervoor te zorgen dat het aas niet van de her valt. Nu ben je in principe klaar om jouw eerste karper te vangen!

Stap 6: Kies de juiste visplek

Nu je jouw montage klaar hebt is het tijd om werkelijk te gaan vissen. Het is dus erg belangrijk dat je de juiste visplek uitkiest om te gaan vissen met de pen. Goede plekken om een karper te vangen met de pen zijn:

  • In de buurt van rietstengels
  • In de buurt van lelies
  • In de buurt van takken of bomen
  • In de buurt van talud

Ik hoop dat je met de tips in deze blog nu weet hoe jij kunt karpervissen met de pen. Ik wens je heel veel visplezier toe en succes met het vangen van jouw eerste karper met de dobber!

Homepage

Veelgestelde Vragen

Welke soorten dobbers zijn het meest geschikt voor karper vissen?

Voor het vissen op karper kun je het best kiezen voor dobbers die goed zichtbaar zijn en voldoende gewicht kunnen dragen (een dobber van 0,75 gram is goed). Ronde dobbers of zogenaamde ‘schuifdobbers’ werken prima. Ze moeten stabiel op het water liggen en subtiele bewegingen goed kunnen weergeven wanneer een karper aast.

Kun je met een penhengel ook statisch op karper vissen?

Ja, met een penhengel kun je ook statisch op karper vissen. Het enige wat je hoeft te doen, is de dobber vastzetten op een bepaalde diepte en de hengel op een steun plaatsen. Zo kun je wachten op aanbeten zonder constant actief te hoeven vissen. Het combineert de voordelen van beide vismethoden.

Wat zijn enkele veelvoorkomende fouten die beginners maken bij penvissen op karper?

Beginners maken vaak de fout om te weinig aandacht te besteden aan hun dobber. Ze missen aanbeten doordat ze niet alert genoeg zijn. Ook kiezen ze soms verkeerd aas en begrijpen ze niet goed hoe ze de penhengel moeten inzetten. Regelmatige oefening helpt om deze beginnersfouten te vermijden.

Hobbybuiten

Hobbybuiten is dé website waar hobbyisten blogs, feitjes, ideeën en product aanbevelingen kunnen vinden over diverse hobby's zoals metaaldetectie, magneetvissen, hardlopen, fotografie en wandelen.

Recente Blogs