Wat Is Het Beste Aas Voor Het Vangen Van Voorn?


Beste aas voor voorn

Wanneer je net begint met vissen, zul je voornamelijk geïnteresseerd zijn in het vangen van kleinere vissoorten, zoals de voorn. De voorn komt voor in bijna alle wateren in Nederland en is relatief eenvoudig te vangen, mits je het juiste aas gebruikt.

Dus…

Wat is het meest geschikte aas om voorn te vangen?

Het beste aas voor het vangen van voorn zijn:

  • Maden
  • Casters
  • Wormen
  • Brood
  • Pinkies
  • Muggenlarven
  • Mais
  • Zaden
  • Tarwe
  • Kaas
  • Meelwormen
  • Overige insecten
  • Kunstaas

In deze blog wordt er per aassoort uitgelegd waarom dit een goed aassoort is voor de voorn, waar je dit aassoort kunt verkrijgen en op welke manier je dit aassoort aan de vishaak monteert. Verder wordt er verteld welk lokvoer geschikt is om voorn te vangen. Veel succes met het vangen van voorn!

Algemene informatie over de voorn

De voorn is een veelvoorkomende zoetwatervis in Europa. De voorn zwemt dus in waters zoals rivieren, kanalen, meren, (vis)vijvers, plassen en grachten. Hierdoor is de voorn een populaire vissoort om te vangen onder de beginnende vissers.

Voorns zijn omnivoren, wat betekent dat ze zich zullen voeden met zowel plantaardig voedsel zoals algen, waterplanten en insectenlarven als met kleine ongewervelde dieren. Een voorn wordt ongeveer enkele centimeters tot enkele tientallen centimeters groot en ze zwemmen vaak in scholen rond.  

Voorn Vissen

Er zijn verschillende soorten voorn, waaronder:

  • De blankvoorn
  • De rietvoorn
  • De kolblei
  • De sneep
  • De ruisvoorn
  • De kopvoorn

Het beste aas om voorn te vangen

1. Maden

Maden voor voorn

Het beste aas om voorn te vangen zijn maden. Maden zijn larven van vliegen, meestal van de blauwe bromvlieg. Ze zien eruit als kleine, witte wormpjes. Er zijn een aantal redenen dat maden zo’n goed aas zijn voor het vangen van voorn:

  • Maden lijken qua uiterlijk en geur op natuurlijke prooien van voorns (zoals insectenlarven)
  • Maden blijven lang en goed op de haak zitten en ze blijven constant bewegen (dit is erg aantrekkelijk voor een voorn)
  • Voorns zijn dol op de smaak en textuur van maden
  • Maden zijn relatief goedkoop en op veel plekken verkrijgbaar (vaak een euro voor een bakje)
  • Je kunt maden lang bewaren (twee tot drie weken!)

Hoe prik ik maden op mijn vishaak?

Het is erg belangrijk dat je de maden op de juiste manier op de vishaak rijgt (anders zal de made te snel doodgaan, waardoor je ze de hele tijd moet vervangen). Volg daarom de volgende stappen:

1. Voordat je de made vastmaakt aan de haak moet je weten dat je de made niet moeten openscheuren. Dit is erg belangrijk aangezien anders de sappen van de made te snel vrijkomen, waardoor de made niet meer aantrekkelijk wordt voor de voorn.

2. Pak de made vast met twee vingers. Zorg ervoor dat de twee zwarte puntjes van de made naar boven wijzen.

Made vissen voorn

3. Prik heel voorzichtig de haak door het velletje tussen de twee zwarte puntjes van de made. Zorg er hierbij voor dat de made niet open splasht!

4. Rijg de made verder de haak op. Mocht je nog meer maden op je haak willen? Herhaal dan simpelweg stap 1 t/m 4.

Maden op vishaak

2. Casters

Casters aas voorn vissen

Een ander soort aas wat enorm geschikt is voor het vangen van voorn zijn zogenaamde casters. Dit zijn eigenlijk gewoon verpopte maden. De caster is dus eigenlijk de laatste fase voordat de vlieg zich ontpopt (zie foto hieronder).

Levenscyclus vlieg

Casters zijn, net als maden, het favoriete aas van de voorn. Casters lijken namelijk veel op de natuurlijke prooien van voorn (zoals muggen en insectenlarven). Het verschil tussen maden en casters is voornamelijk dat casters niet bewegen in het water.

Verder hebben casters vaak een rode/oranje kleur en zijn ze een stukje kleiner dan maden. Deze opvallende kleur trekt enorm de aandacht van voorn onder water. De caster zit bomvol met nutriënten en voedingsstoffen, waardoor een voorn dit stukje aas zeker op zal willen eten.

Je zou ook een combinatie van maden en casters kunnen gebruiken. Zo zou je zowel een made als een caster aan de vishaak kunnen doen. Mijn advies is om hiermee te experimenteren aangezien de voorn sommige dagen meer op maden aast en de andere dag meer op casters.

Hoe prik ik casters op mijn vishaak?

Om een caster op de vishaak te prikken pas je dezelfde methode toe als bij het prikken van een made op de vishaak. Probeer heel voorzichtig de haak door het velletje van de caster te prikken. Zorg ervoor dat de caster niet openscheurt en uit elkaar splasht, anders komen de sappen te snel vrij, waardoor de caster niet meer aantrekkelijk is voor de voorn.

3. Wormen

Regenwormen voorn aas

Naast maden en casters kunnen ook regenwormen een goede aassoort zijn voor het vangen van voorn. Wormen zijn namelijk een natuurlijke prooi voor voorn, waardoor een voorn gewend is aan het eten van wormen.

Verder hebben de meeste wormen een sterke geur en smaak. De aroma van een levende worm in het water is daarom onweerstaanbaar voor een hongerige voorn!

Daarnaast bewegen de wormen in het water. Deze trillingen en beweging van een worm zorgt ervoor dat een voorn nog meer gestimuleerd wordt om het aas op te eten. Tot slot zijn wormen erg goedkoop te krijgen bij een dierenwinkel.

Je zou natuurlijk ook zelf regenwormen in je tuin kunnen zoeken. Om regenwormen in jouw tuin te vinden is het slim om te zoeken op vochtige plekken. Zo zou je onder stenen of bladeren kunnen kijken. Ook kun je een klein beetje graven in de grond.

Hoe prik ik wormen op mijn vishaak?

Er zijn eigenlijk twee manieren om een worm op je vishaak te prikken:

  • De traditionele methode
  • De sokmethode (met behulp van een wormnaald)

Laten we beginnen met de traditionele methode. Mocht je één worm op de vishaak willen prikken? Zorg er dan voor dat je de punt van de haak volledig door de worm heen prikt. Rijg de worm hierna verder de haak op.

Vervolgens herhaal je dit een aantal keer, waardoor de worm als volgt op jouw vishaak komt te zitten (maar dan met de worm door de vishaak):

Worm voorn aas

Daarnaast zou je ook de sokmethode kunnen gebruiken. Dit houdt in dat je de worm volledig op de haak prikt. Prik de vishaak niet volledig door het lichaam van de worm, maar rijg de haak door het hele lichaam van de worm heen. De worm komt hierbij als volgt op de vishaak te zitten (zie foto hieronder):

Worm op vishaak

Veel vissers gebruiken voor deze methode een zogenaamde wormnaald. Met deze naald kun je gemakkelijk de worm op de naald rijgen (zonder een fout te maken).

4. Brood

Heb je geen tijd om naar de dichtstbijzijnde vis- of dierenwinkel te gaan om aas te scoren? Goed nieuws! Je kunt ook voorn vangen door simpelweg brood te gebruiken. Zo kun je het brood op verschillende manieren op jouw vishaak presenteren:

  • Als een deegballetje
  • Als broodvlokken (met behulp van een elastiekje)
Brood aas voorn vissen

Het voordeel van het gebruiken van brood als voornaas is dat brood goedkoop is. Daarnaast blijft brood drijven, waardoor je ook voorn aan het oppervlakte kan vangen. Verder begint het brood langzaam uit elkaar te vallen wanneer het in het water komt.

Dit trekt voorntjes aan omdat voorn zich voedt met de kleine deeltjes in het water. Het nadeel van het gebruiken van brood als aas is dat je heel vaak het brood moet vervangen, omdat het van de haak afgaat. Daarom is het belangrijk om het brood op de juiste manier op de vishaak te monteren.

Hoe monteer ik brood op mijn vishaak?

Er zijn feitelijk twee manieren hoe je brood het beste op jouw vishaak kunt monteren:

  • Als deegballetje
  • Als broodvlokken met behulp van een elastiekje

Laten we beginnen met het monteren van brood als deegballetje op de vishaak. Hiervoor moet je een stukje brood pakken en samenknijpen tot een klein, rond deegballetje. Dit deegballetje prik je door de vishaak heen. Dit ziet er als volgt uit:

Vishaak met brood

Daarnaast zou je gebruik kunnen maken van een klein elastiekje om het brood te monteren op de vishaak. Prik hiervoor de haakpunt door een kant van het elastiekje zonder het elastiekje kapot te maken. Daarna kun je met behulp van het elastiekje de broodvlok monteren. Dit ziet er als volgt uit:

Vishaak met brood met elastiekje

5. Pinkies

Het aas ”pinkies” zal misschien niet direct bekend zijn bij jou, desalniettemin is het een fantastisch aassoort om voorn mee te vangen. Pinkies lijken erg veel op maden en het zijn in principe ook larven. Pinkies zijn echter larven van een ander soort vlieg. Ook zijn pinkies, in tegenstelling tot maden, een stukje kleiner.

Pinkies vissen

Verder zijn pinkies vaak verkrijgbaar in verschillende kleuren waaronder oranje, roze en lichtroze. Het voordeel van pinkies is wederom dat ze een sterke geur en smaak hebben. Ook bewegen pinkies veel in het water. Hierdoor wordt de voorn getriggerd om dit aas op te eten.

Pinkies monteer je op dezelfde manier als maden aan jouw vishaak. Eerder in deze blog kun je zien hoe je een made aan jouw vishaak prikt.

6. Muggenlarven

Muggenlarven aas voorn

Een uniek aassoort voor het vangen van voorn zijn muggenlarven. Dit komt doordat muggenlarven vaak natuurlijk voedsel zijn voor voorns. Muggenlarven bevinden zich namelijk in zoetwaterbronnen waar ook voorns leven.

Muggenlarven zien er uit als langwerpige, rode wormpjes. Vaak kun je muggenlarven kopen bij de lokale dier- of viswinkel. Ook kun je ervoor kiezen om kunstmatige muggenlarven te kopen. Deze kunstmatige muggenlarven zijn eigenlijk gewoon imitatie aas.

Het voordeel hiervan is dat dit kunstaas langer blijft zitten op de vishaak. Ook kun je dit kunstaas langer bewaren dan echte muggenlarven. Muggenlarven monteer je op dezelfde wijze op de vishaak als maden en wormen.

7. Mais

Een populaire aassoort voor het vangen van grote voorn is mais. Kleine voorn zal in vergelijking met grote voorn niet zo snel mais eten. Ben je dus op zoek naar het vangen van grote voorn (tientallen centimeters)? Probeer dan eens mais!

Mais is erg zoet en het heeft een sterke geur. Hierdoor valt mais zeker weten in de smaak bij de grote voorn. Je kunt zowel echte mais als kunstmais gebruiken. Beide soorten mais zijn geschikt voor het vangen van voorn.

Let wel op! Ook karpers, brasem en andere grote vissen zijn vaak erg geïnteresseerd in mais. Houd er dus altijd rekening mee dat je zomaar een karper, een brasem of een zeelt aan de haak kunt slaan.

Hoe prik ik mais op mijn vishaak?

Een maiskorrel bestaat uit een kiem. Dit is het kleine stukje dat als het ware in de maiskorrel zit. Het is extreem belangrijk dat je zorgt dat de kiem in de maiskorrel blijft zitten als je een voorn wilt vangen. In deze kiem zitten namelijk alle voedingsstoffen (zoals eiwitten en vetten) voor de vis.

De vis zal daarom vaak alleen de maiskorrel op willen eten als de kiem er nog inzit. Daarom moet jij zorgen dat je de maiskorrel op de volgende manier op de vishaak prikt (zodat de kiem in de maiskorrel blijft zitten):

Maiskorrel vissen

8. Zaden / Particles

Hennepzaad is een enorm populaire aassoort in de witvisserij. Dit zaad kan dus ook gebruikt worden om voorn te vangen. Hennepzaad ziet er een beetje uit als hele kleine zwarte boontjes. Voorn is dol op hennepzaad, omdat het bomvol met voedingsstoffen zit.

Let wel op! Hennepzaad en particles worden vaak gebruikt als lokvoer in de witvisserij. Het kan soms uitdagend zijn om zaden op de vishaak te krijgen. Hennepzaad is verder ook erg gewild onder de karpers. Ben er dus op voorbereid dat je ook de grote vissen zult lokken!

9. Tarwe

Een aassoort dat voornamelijk goed is om te gebruiken als lokaas is tarwe. Tarwe zit vol met goede voedingsstoffen voor een voorn. Je kunt dus altijd tarwe onder jouw lokvoer doen. Dit zal vast en zeker veel voorn naar jouw visstek trekken!

10. Kaas

Kaas vissen voorn

Ja! Je leest het goed; kaas! Dit is een prima aas om voorn mee te vangen. Mocht de lokale vis- of dierenwinkel daarom gesloten zijn (waardoor je geen ander aas kunt kopen), dan is kaas een prima alternatief.

Voorn is dol op kaas om een aantal redenen:

  • Kaas heeft een sterke geur en smaak
  • Kaas heeft een opvallende kleur in het water
  • Kaas is relatief zacht

Let wel op! Wanneer je kaas gebruikt als aas om voorn te vangen kun je ook last hebben van andere bijvangsten. Zo zijn ook andere vissen zeer geïnteresseerd in dit type aas. Denk hierbij aan vissen zoals karper, barbeel en brasem.

Hoe monteer ik kaas op mijn vishaak?

Je kunt het beste een klein blokje kaas gebruiken als aas. Dit blokje kaas kun je simpel op de haak prikken. Dit ziet er als volgt uit:

Kaas blokje vishaak

11. Meelwormen

Een ander soort worm wat geschikt is als visaas voor voorn zijn meelwormen. Meelwormen lijken een beetje op maden. Echter, meelwormen zijn vaak wat dunner langer. Het voordeel van meelwormen is dat ze een sterke geur en smaak hebben.

Verder hebben veel dier- en viswinkels meelwormen in hun assortiment. Meelwormen prik je op dezelfde manier op jouw vishaak als maden, casters en regenwormen. Meelwormen zijn over het algemeen erg goedkoop. Zo betaal je ongeveer €1.50 voor een bakje meelwormen.

12. Overige insecten

Niet alleen wormen, maden en casters zijn goede aassoorten voor het vangen van voorn. Ook insecten zoals sprinkhanen, wasmotten, krekels en kevers kunnen gebruikt worden als haakaas. Dit komt doordat een voorn van nature ook insecten eet.

Het is dus totaal niet gek om gedroogde insecten als haakaas te gebruiken. Sterker nog; bij veel dierenspeciaalzaken kun je zelfs gedroogde insecten kopen. Probeer dit aassoort daarom zeker een keer uit als je voorn wilt vangen!

13. Kunstaas

Het wordt steeds populairder om ook kunstaas te gaan gebruiken om voorn te vangen. Het voordeel van kunstaas is dat dit type aas onbeperkt houdbaar is. Verder lijkt kunstaas sprekend op natuurlijk aas, waardoor een voorn hier geen onderscheid tussen kan maken.

Voorbeelden van kunstaas dat je kunt gebruiken voor het vangen van voorn zijn:

  • Imitatie casters
  • Imitatie maden
  • Imitatie miuggenlarven
  • Imitatie hennepkorrels
  • Imitatie mais
  • Imitatie insecten

Bij de meeste vis- en dierenwinkels kun je al witvis kunstaas kopen. Een bakje met imitatie maden of casters kost ongeveer €3. Het enige nadeel van kunstaas is dat dit type aas niet levendig in het water beweegt. Hierdoor kan de voorn minder getriggerd worden om dit aas op te pakken.

Wat is het beste lokvoer om voorn te vangen?

Tijdens het vissen wil je ook zogenaamd ”lokvoer” gebruiken. Dit is eigenlijk voer dat je niet op de vishaak doet (maar dus los in het water gooit) om vissen mee te lokken. Er zijn veel verschillende soorten lokvoer.

Het beste lokvoer om voorn te vangen is een mengsel van mais-, brood-, hennep- en beschuitmeel dat je mengt met water, wat maden en een paar casters. Voeg water toe totdat je een balletje kan kneden van het meel. Dit balletje kun je vervolgens bij jouw voerstek gooien.

Let op dat je niet teveel water toevoegt. Hierdoor zal het lokvoer veel te nat en plakkerig worden, waardoor het lokvoer niet goed verspreidt over de visstek. In onderstaande foto zie je hoe zo’n lokvoer balletje eruit moet zien (met de juiste hoeveelheid water).

Lokvoer Voorn

Homepage

Veelgestelde Vragen

Moet ik levend aas gebruiken voor het vangen van voorn?

Levend aas is niet per se noodzakelijk voor het vangen van voorn. Voorn hapt namelijk goed op diverse soorten aas, waaronder dood aas, kunstaas en deegachtig lokaas zoals hennepzaad en tarwe.

Kan ik in alle wateren in Nederland voorn vangen?

Ja, in principe kun je in bijna alle zoetwater bronnen voorn vangen in Nederland. Let wel op! Je mag niet overal vissen op voorn. Zorg daarom altijd voor de juiste vergunningen en weet waar je niet mag vissen. Je kunt hiervoor de Visplanner gebruiken.

Zijn er specifieke tijden van de dag of seizoenen wanneer voorn actiever is?

Absoluut, voorn vertoont vaak meer activiteit gedurende de dag, vooral tijdens de zonsopgang en zonsondergang. Seizoensgebonden gedrag varieert, maar de lente en de zomer zijn doorgaans gunstige seizoenen vanwege de warmere watertemperaturen.

Hobbybuiten

Hobbybuiten is dé website waar hobbyisten blogs, feitjes, ideeën en product aanbevelingen kunnen vinden over diverse hobby's zoals metaaldetectie, magneetvissen, hardlopen, fotografie en wandelen.

Recente Blogs