Wanneer je op voorn gaat vissen met een werphengel heb je meer flexibiliteit dan wanneer je met een vaste stok op voorn vist. Zo kun je verder van de kant af vissen en gemakkelijker op verschillende waterdieptes vissen. Het vissen op voorn met een werphengel is echter wel een stuk complexer. Dus…
… Hoe moet ik op voorn vissen met een werphengel?
Om op voorn te vissen met een werphengel volg je de volgende stappen:
- Kies de juiste werphengel (een feederhengel of een lichte werphengel)
- Kies de juiste molen met de juiste vislijn en vishaak
- Kies de juiste montage
- Gebruik het juiste aas
- Voer op de juiste manier bij
In deze blog wordt er stap voor stap uitgelegd hoe jij een voorn kunt vangen met een werphengel. Na het lezen van deze blog weet je precies hoe jij een voorn kunt vangen met de werphengel!
1. Kies De Juiste Werphengel
Voor het vissen op voorn kun je het beste een lichte werphengel gebruiken. Voorn is namelijk een relatief kleine vis, waardoor je met een lichte en buigbare hengel veel meer plezier zult hebben tijdens het drillen.
Je kunt het beste een hengel tussen de 2.7 en 3.3 meter gebruiken. Hiermee kun je mooie afstanden bevissen zonder dat de hengel te zwaar wordt. Er zijn eigenlijk twee typen werphengels die je kunt gebruiken als je wilt vissen op voorn. Dit zijn:
- De feederhengel
- Een lichte werphengel
Laten we starten met de feederhengel. Als je wilt gaan feedervissen op voorn maak je gebruik van een voerkorfje waar je lokvoer in kunt doen. Dit voerkorfje dient ook meteen als werplood.
Als je een feederhengel gebruikt kun je het beste kiezen voor een hengel met werpgewicht van 10 tot 40 gram. Dit stel je in staat om te werpen met kleine voerkorfjes. Een geschikte feederhengel voor het vissen op voorn vind je hieronder:
Je zou ook gebruik kunnen maken van een betaalbare lichte werphengel. Dit type hengel is meer geschikt als je gebruik wilt maken van een dobber. Met deze werphengel vis je vaker net iets dichter op de kant. Een geschikt werpgewicht voor een lichte werphengel ligt tussen de 10 en 20 gram. Een goede lichte werphengel vind je hieronder:
2. Kies De Juiste Molen Met De Juiste Vislijn En Vishaak
Voor het vissen op voorn met een werphengel kun je het beste een molen gebruiken van maat 3500 tot 4000. Deze molenmaat biedt een goede balans tussen lijncapaciteit en gewicht, waardoor je gemakkelijk lange afstanden kunt werpen zonder dat de molen te zwaar aanvoelt.
Het is handig als je een molen kiest die ook een lijn clip heeft. Met een lijn clip kun je namelijk telkens precies op dezelfde afstand vissen. Dit is voornamelijk handig als je gaat feedervissen op voorn (tijdens het feedervissen voer je de hele tijd bij op dezelfde plek).
Een zeer geschikte molen die je kunt gebruiken als je op voorn gaat vissen vind je hier:
Voor de hoofdlijn kun je het beste 0.16mm nylon lijn gebruiken. Voor de onderlijn kun je het beste 0,14mm nylon lijn gebruiken. Hierbij is een haakmaat 16 uitermate geschikt. Een geschikte hoofd- en onderlijn voor voorn vind je hieronder:
3. Kies De Juiste Montage
Nu je de juiste benodigdheden hebt is het tijd om te beslissen welke montage je gaat gebruiken. Er zijn oneindig veel montages die je kunt gebruiken voor het vissen op voorn met de werphengel, maar de meest eenvoudige montages zijn:
- De schuivende voerkorf montage
- De dobber montage
Laten we eens deze twee montages bekijken!
De Schuivende Voerkorf Montage
Vis je op voorn zonder gebruik te maken van een dobber? Dan kan je het beste de schuivende voerkorf montage gebruiken. Deze montage is heel eenvoudig. Allereerst zet je een rubberen stopper op de hoofdlijn. Hierna voeg je een speldwartel toe. Aan de speldwartel monteer je jouw voerkorf.
Vervolgens zet je een kraaltje op de hoofdlijn gevolgd door een normale wartel. Hierna monteer je de onderlijn (van ongeveer 50 centimeter) op de wartel. Deze montage ziet er als volgt uit:
Je kunt ook een inline voerkorf montage gebruiken. Hierbij zet je de inline voerkorf op de hoofdlijn. Daarna maak je een warteltje vast op de hoofdlijn. Vervolgens zet je de onderlijn op deze wartel. Deze montage is een stuk eenvoudiger en het ziet er zo uit:
De Dobber Montage
Mocht je slechts enkele meters vanaf de kant willen vissen, dan zou je ook gebruik kunnen maken van de dobber montage. Het voordeel van het vissen met een dobber is dat je vrij nauwkeurig kunt bepalen hoe diep je wilt vissen.
Zo kun je in een korte tijd diverse dieptes bevissen en kijken welke diepte het meeste voorn oplevert. Hiervoor zul je eerst jouw dobber moeten uitloden. De dobber montage ziet er zo uit:
4. Vis Met Het Juiste Aas
De belangrijkste factor om voorn te kunnen vangen met een werphengel is het aas dat je gebruikt. Je kunt dan wel fantastische vis spullen hebben, maar uiteindelijk is het aas het allerbelangrijkste.
Voorn eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel, dus je hebt verschillende opties. De beste keuzes zijn maden, casters, wormen, pinkies en brood, die eenvoudig verkrijgbaar zijn bij dierenspeciaalzaken. Als je wat grotere voorn wilt vangen kun je het beste mais gebruiken.
Mijn advies is om te experimenteren met verschillende soorten aas. Wat de ene dag perfect werkt, kan de volgende dag juist minder succesvol zijn. Zo kunnen maden op een bepaalde dag veel vis opleveren, terwijl ze een andere keer nauwelijks resultaat geven. Door te variëren met aas, zoals casters of brood, vergroot je je kans op voorn aanzienlijk.
5. Voer Op De Juiste Manier Bij
Tot slot is het super belangrijk om op de juiste manier bij te voeren als je op voorn gaat vissen. Door regelmatig kleine hoeveelheden te voeren creëer je een aantrekkelijke stek zonder de vissen te overvoeren.
Gebruik een combinatie van fijne, goed verteerbare ingrediënten zoals broodkruim, lokvoer en maden om de voorn naar je plek te lokken. Maak hier deegballetjes van en gooi om de 10 minuten een balletje meel in het water. Je moet de voorn namelijk op jouw voerstek zien te houden.
Let op! In de winter moet je minder bijvoeren dan in de zomer. Door de koudere temperaturen is de activiteit van de voorn vaak lager, en hebben ze minder voedsel nodig. Te veel voer kan de vissen zelfs afschrikken.
Wat Zijn Goede Plekken Om Voorn Te Vangen Met De Werphengel?
Wanneer je gaat vissen op voorn met een werphengel kun je verre afstanden bereiken ten opzichte van wanneer je op voorn vist met een vaste hengel. Doe hier dan ook je voordeel van!
Goede plekken om te vissen op voorn met de werphengel zijn rustige wateren zoals visvijvers, meren, kanalen en havens. Voorn houdt van schuilplekken. Vis dus in de buurt van waterplanten, steigers, overhangende takken en andere obstakels.
Hoeken en inhammen langs de oever zijn ook echt top plekken om voorn te vangen. Hier kunnen ze lekker in de schaduw schuilen of chillen bij de overgang van ondiep naar diep water. Het is slim om verschillende dieptes en locaties te proberen, want dat kan je echt helpen om die vissen te vinden.
Wat Is De Beste Tijd Om Voorn Te Vangen Met De Werphengel?
De kans op het vangen van voorn hangt sterk af van het seizoen en de tijd. In de zomer zijn de omstandigheden vaak ideaal. Het water is warmer, en de voorn zijn actiever. Je kunt ze dan makkelijker vangen, vooral tijdens de vroege ochtend en late namiddag als ze op zoek zijn naar voedsel.
In de winter is het een ander verhaal. De voorn zijn minder actief door de kou en kunnen dieper in het water zitten. Maar dat betekent niet dat je ze helemaal niet kunt vangen! In de middag, als het water iets opwarmt, kun je nog steeds een mooie vangst hebben
Hoe Diep Moet Ik Vissen Op Voorn Met Een Werphengel?
De diepte waarop je op voorn vist verschilt per seizoen en visomstandigheden. In de zomer is het meestal een goed idee om vlak onder het oppervlak te vissen, rond de 30 tot 50 cm diep. De voorn is dan actief op zoek naar voedsel en komt vaak omhoog.
In de winter daarentegen, wanneer het water kouder is, zoekt de voorn vaak dieper water op. In de winter kun je daarom het beste tussen de 1 en 2 meter diep vissen op voorn. Houd er rekening mee dat de ideale diepte per locatie kan variëren, dus let goed op tekenen van activiteit in het water.
Veelgestelde Vragen
Ja, het is verplicht om een schepnet te hebben als je gaat vissen op voorn met een werphengel. Je kunt namelijk ook grote voorn vangen die je niet zonder schepnet op de kant kunt krijgen. Voor de visveiligheid gebruik je daarom een schepnet.
Met een werphengel is het mogelijk om voorn te vangen tot wel 1.8 kilogram (± 50 centimeter). Zorg er daarom voor dat je altijd een goed schepnet meeneemt.
Ja, ondanks dat voorn minder actief is in de winter, kan je nog steeds voorn vangen in de winter. Ze zijn vaak te vinden op dieper water, waar ze schuilen voor de kou (meestal op ongeveer 1-2 meter). Het is handig om in de middag te vissen op voorn in de winter, wanneer de temperatuur iets stijgt.