Hoe Vind Je Een Munt Met Een Metaaldetector?


Munten metaaldetector

Wanneer je net een nieuwe metaaldetector hebt aangeschaft zul je op het begin voornamelijk spijkers, bouten, moeren en blikjes vinden. Naarmate je steeds beter wordt in metaaldetectie zul je ook vaker voorwerpen vinden zoals vingerhoedjes, sieraden en muntjes.

Voornamelijk het vinden van munten is erg populair onder de metaaldetectoristen. Maar… Hoe vind ik een eeuwenoude munt met mijn metaaldetector?

Om een munt te vinden met een metaaldetector moet je zoeken op plekken waar vroeger veel mensen geleefd hebben of samenkwamen. Denk aan oude markten, oude kermissen of boerderijen. Daarnaast moet je de juiste metaaldetectorinstellingen gebruiken. Zo moet je een hoog gevoeligheidsniveau kiezen en de ‘’coins mode’’ gebruiken. Tot slot is het ook een kwestie van geluk!

In deze blog wordt er in detail uitgelegd hoe jij een munt kunt vinden met een metaaldetector! Zo wordt er uitgelegd welke plekken goed zijn voor het vinden van muntjes, welke instellingen je moet gebruiken en nog veel meer! Veel succes met het vinden van jouw eerste munt!

1. Zoek op plekken waar mensen woonden en samenkwamen

Veruit de belangrijkste stap voor het vinden van munten is het uitkiezen van de juiste plek. Kies hierbij voor een plek waar vroeger veel mensen samenkwamen of samenwoonden. Op deze locaties was de kans het grootst dat men een muntje verloor. Enkele goede plekken voor het vinden van munten zijn daarom:

  • Stortakkers
  • Oude dorpskernen
  • De omgeving nabij oude paden
  • Oude (vee)markten  
  • Oude kermissen
  • Boerderijen
Oude boerderij metaaldetectie

Natuurlijk zijn er nog veel meer goede plaatsen voor het vinden van munten. Maar onthoud altijd de volgende twee regels bij het uitkiezen van een goede locatie:

  • Je hebt altijd toestemming nodig van de grondeigenaar
  • Zoek niet dieper dan 30 centimeter!

2. Gebruik de juiste metaaldetector instellingen

Muntjes zijn natuurlijk relatief kleine metalen objecten. Een metaaldetector zal daarom minder snel reageren op een munt dan bijvoorbeeld op een groot stuk staal.

Het is daarom erg belangrijk dat je de juiste instellingen gebruikt (anders zal de metaaldetector geen munten kunnen detecteren).

Er zijn 2 belangrijke instellingen die je goed hebt moeten staan wil je een munt vinden:

Om te beginnen met de gevoeligheidsfunctie. Je wilt jouw metaaldetector zo gevoelig mogelijk instellen. Dit betekent dat je het gevoeligheidsniveau blijft verhogen totdat je foute signalen ervaart (wanneer dit gebeurt moet je de gevoeligheid een klein beetje verlagen totdat het signaal stabiliseert).

Gevoeligheid Metaaldetector

Daarnaast moet je de discriminatiefunctie aanpassen. Vaak kun je kiezen uit een zogenaamde ‘coins mode’. Dit betekent dat de metaaldetector alleen zal reageren op munten (en dus niet op bouten, moeren of blik).

Mocht jouw metaaldetector geen preset modes hebben (oftewel, verschillende modes waar je uit kunt kiezen), zorg er dan voor dat je ‘’ferrous’’ (ijzerhoudende) metalen negeert (zie onderstaande foto).

Discriminatie Metaaldetector

Om te verduidelijken waarom de ‘coins mode’ zo belangrijk is om te gebruiken, verwijs ik jou graag naar onderstaande afbeelding:

Discriminatie functie munt metaaldetector

Zoals je ziet zal de metaaldetector alleen het muntje detecteren. Dit betekent dat je dus niet constant hoeft te graven om vervolgens alleen maar oud ijzer, bouten of moeren te vinden. Gebruik de discriminatiefunctie dus ook echt!

3. Hanteer de juiste zoektechniek

Wanneer je de juiste plek en de juiste instellingen hebt uitgekozen is het tijd om daadwerkelijk te gaan zoeken. Onthoud: muntjes zijn enorm kleine voorwerpen! Dit betekent dat je ook erg nauwkeurig en gecontroleerd zult moeten gaan zoeken.

Houd de zoekspoel daarom horizontaal (en zo dicht mogelijk) ten opzichte van het bodemoppervlakte. Hierdoor zul je de maximale detectiediepte bereiken, waardoor je dus ook de diep gelegen muntjes zult kunnen detecteren.

Daarnaast is het belangrijk dat je rustig van links naar rechts swingt met de metaaldetector. Let hierbij op dat je het gehele oppervlakte detecteert met de zoekspoel. Zorg er dus voor dat je geen stukjes vergeet (een muntje is namelijk klein, waardoor het missen van een klein stukje oppervlakte desastreus kan zijn)!

Zorg ervoor dat de zoekspoel gedurende de swing altijd horizontaal blijft aan het oppervlakte. Hierdoor blijf je gedurende de swing de maximale detectiediepte bereiken! Hanteer daarom de volgende zoektechniek:

Zoektechniek metaaldetector

4. Luister naar hoge tonen

Muntjes produceren over het algemeen hoge tonen bij de metaaldetector. Dit komt doordat muntjes non-ferrous (geen ijzerhoudende) metalen zijn. Een metaaldetector produceert over het algemeen hoge tonen voor non-ferrous metalen. Je moet dus even extra goed opletten wanneer de metaaldetector luide, hoge tonen produceert.

Maar let op! Er zijn ook metaaldetectors die muntjes vinden wanneer ze lage tonen produceren. Ga er dus niet standaard vanuit dat alleen de hoge tonen muntjes kunnen zijn (maar bij de meeste detectors is dit wel het geval).

5. Heb doorzettingsvermogen en geduld!

Tot slot is het een kwestie van doorzettingsvermogen. Het vinden van een eeuwenoude munt is niet vanzelfsprekend tijdens het metaaldetectoren. Je zult daarom geduldig moeten zijn en door blijven zetten!

Ik weet zeker dat met behulp van de tips benoemd in deze blog het jou gaat lukken om een eeuwenoude (en unieke) munt te vinden!

Waar je verder op moet letten bij het zoeken naar een munt

Mocht je nu op pad willen gaan met jouw metaaldetector? Let dan nog even op! Metaaldetectie kent namelijk veel regels en gedragscodes. De belangrijkste regels zijn dat je altijd toestemming nodig hebt van de grondeigenaar en dan je niet dieper dan 30 centimeter mag zoeken.

In mijn andere blog kun je alle andere metaaldetector regels in Nederland vinden. Lees deze regels altijd even door voordat je op pad gaat naar munten!

Heb ik een pinpointer nodig voor het vinden van munten?

Pinpointer munt metaaldetector

Veel mensen gebruiken een zogenaamde pinpointer bij het zoeken naar muntjes. Maar… Heb je eigenlijk een pinpointer nodig voor het vinden van een munt? Dit antwoord is vrij simpel:

Nee, je hebt niet per se een pinpointer nodig voor het vinden van een munt. Een metaaldetector is in principe genoeg om een munt te vinden. Echter, door een pinpointer te gebruiken kun je sneller en efficiënter het muntje vinden. Hierdoor zul je dus veel tijd en energie kunnen besparen tijdens het metaaldetectoren.

Enkele kwalitatief goede pinpointers die geschikt zijn voor het vinden van muntjes zijn:

  • De Pro-Pinpointer AT
  • De Pro-Pinpointer II
  • De Quest X-Pointer
  • De Quest XPointer-Pro

Wat voor type munten kan ik vinden met een metaaldetector?

Met een metaaldetector kun je allerlei type munten vinden. In principe kun je munten vinden vanaf de Romeinse Tijd tot en met de hedendaagse munten. De meeste munten die je vindt zullen komen uit de tijdsperiode van 1700 tot en met nu.

Maar sta er zeker niet gek van te kijken als je plotseling een Romeinse munt vindt. In Nederland worden namelijk af en toe enorm zeldzame munten gevonden. Voorbeelden van munten die in Nederland gevonden zijn kun je zien in onderstaande foto:

Romeinse Munten Metaaldetectie

De Beste Metaaldetector Voor Munten

Er zijn diverse goede metaaldetectors die je kunt gebruiken voor het vinden van eeuwenoude munten. Ik raad aan om te gaan voor een van de volgende metaaldetectors:

Homepage

Veelgestelde Vragen

Hoe kan ik een gevonden munt het best schoonmaken?

Om een gevonden munt schoon te maken, week je hem in lauw water en mild afwasmiddel. Gebruik een zachte tandenborstel om voorzichtig vuil te verwijderen. Spoel af en dep droog met een zachte doek. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen om de munt niet te beschadigen.

Wat voor soort metaaldetector is het beste voor het zoeken naar munten?

Je kunt het beste een VLF metaaldetector gebruiken voor het zoeken naar munten. Let er op dat de metaaldetector een gevoeligheids-, een discriminatie- en een grondbalansfunctie heeft.

Hoe kan het dat een munt onherkenbaar is geworden over tijd?

Een munt kan onherkenbaar worden door oxidatie, corrosie en slijtage. Blootstelling aan vocht, lucht en andere elementen kan het metaal aantasten. Hierdoor verandert de oorspronkelijke verschijning van de munt na verloop van tijd.

Hobbybuiten

Hobbybuiten is dé website waar hobbyisten blogs, feitjes, ideeën en product aanbevelingen kunnen vinden over diverse hobby's zoals metaaldetectie, magneetvissen, hardlopen, fotografie en wandelen.

Recente Blogs