Werphengel Optuigen – Zo Doe Je Dat!


Werphengel optuigen

Wanneer je gaat vissen zul je vaak een werphengel moeten gebruiken om op grote afstanden te kunnen vissen. Het kan echter best een uitdaging zijn om een werphengel helemaal zelf op te tuigen als je hier nog niet zoveel ervaring mee hebt. Gelukkig is het optuigen van een werphengel niet zo moeilijk als je denkt! Dus…

… Hoe moet ik een werphengel optuigen?

Een werphengel optuigen werkt als volgt:

  • Zet de hengel in elkaar (dit kan door de onderdelen van de hengel in elkaar te steken of door de hengel uit te schuiven)
  • Monteer de molen op de werphengel
  • Haal de vislijn door de ogen van de werphengel
  • Maak jouw gewenste montage
  • Gooi de werphengel uit en leg hem in de vissteuntjes

Dit klinkt natuurlijk super eenvoudig (en dat is het misschien ook wel). Toch is het slim om deze blog aandachtig door te lezen als jij jouw werphengel gaat optuigen. In deze blog wordt namelijk stap voor stap uitgelegd hoe jij jouw werphengel optuigt. Veel succes!

Stap 1: Zet De Hengel In Elkaar

Het eerste wat je moet doen als je jouw werphengel gaat optuigen is het in elkaar zetten van de vishengel. Dit is super simpel en dit kan op twee manieren (afhankelijk van het type werphengel dat je gebruikt):

  • Je schuift de onderdelen van de hengel uit. Dit doe je bij een telescopische hengel. Bij dit type werphengel zitten de onderdelen van de hengel dus al aan elkaar en hoef je ze slechts uit te schuiven.
  • Je steekt de onderdelen van de hengel in elkaar. Dit doe je bij een insteek hengel. Bij dit type werphengel heb je vaak twee losse onderdelen die je in elkaar moet steken.
Werphengel optuigen

Let op! Het is belangrijk dat de ogen van de werphengel in een rechte lijn achter elkaar staan. De ogen mogen dus niet scheef ten opzichte van elkaar staan. Dit ziet er als volgt uit:

Vishengel optuigen

Stap 2: Monteer De Molen Op De Werphengel

Nadat je de werphengel in elkaar hebt gezet is het tijd om de vismolen op de werphengel te monteren. Ook dit is vrij eenvoudig. Aan de onderkant van je hengel zie je een speciaal stukje dat de molen kan vasthouden. Dit is de molenhouder.

Nu houd je jouw vismolen vast en schuif je het bovenste deel van de molen in de molenhouder van de hengel. Aan de molenhouder zit ook een ringetje die je kunt draaien. Draai de molenhouder open met behulp van dit ringetje. Doe de onderkant van de molen in de molenhouder en draai het ringetje weer aan.

Molen op werphengel monteren

Nu zit de vismolen vast op de werphengel. Controleer altijd even of dat de molen goed vastzit en niet wiebelt of schuift. Wanneer de molen goed vast zit kun je verder naar stap 3.

Mocht je nog geen lijn hebben op jouw molen, dan zul je de molen moeten opspoelen. Hieronder leg ik uit hoe je jouw vismolen kunt opspoelen.

Hoe Spoel Je Een Molen Op?

Om een molen op te spoelen moet je allereerst het uiteinde van de vislijn vastmaken aan de vismolen. Dit kun je doen door een lus te maken met een knoop. Hierna leg je de vislijn die je op wilt spoelen in een bak met water. Hierdoor voorkom je knikken en knopen in de vislijn.

Zorg ervoor dat je de vislijn op spanning houdt. Hierna kun je langzaam draaien aan de vismolen. Hierdoor zal de vislijn langzaam opgespoeld worden.

Stap 3: Haal De Vislijn Door De Ogen Van De Werphengel

Werphengel optuigen

Nadat je de molen hebt gemonteerd op de werphengel kun je de vislijn door de ogen van de werphengel halen. Let er op dat je de lijn door alle ogen haalt!

Het is slim om een beetje aan de vislijn te trekken, zodat je genoeg vislijn ter beschikking hebt om jouw montage te gaan maken.

Stap 4: Maak Jouw Montage

Nadat je de lijn door de ogen van de werphengel hebt gehaald kun je beginnen met het maken van jouw montage. Er zijn diverse montages die je kunt maken. De beste montage die je kunt gebruiken is afhankelijk van het type vis dat je wilt vangen. Ik zal nu de beste montages bespreken voor het vangen van karper en witvis.

Montage Met Gebruik Van Lood

Tijdens het vissen zul je werplood moeten gebruiken om jouw aas in te kunnen gooien. De makkelijkste montage die je hiervoor kunt gebruiken is het gebruik van een inline lood. Dit is werplood dat je gewoon op de lijn kunt schuiven.

Onder de inline lood plaats je een warteltje. De wartel zorgt ervoor dat de inline lood op zijn plek blijft. Op de wartel kun je vervolgens jouw onderlijntje plaatsen. Let op! Zorg er altijd voor dat de onderlijn dunner is dan de hoofdlijn.

Deze montage ziet er als volgt uit:

Inline lood montage

Montage Met Gebruik Van Een Voerkorfje

Wanneer je gaat feedervissen zul je eerder een voerkorfje in plaats van een inline loodje moeten gebruiken. In dit voerkorfje doe je, zoals de naam al doet vermoeden, wat voer. Deze voerkorf heeft een relatief groot gewicht, waardoor je dit voerkorfje ook meteen gebruikt als werploodje.

Voor de montage met een voerkorfje gebruik je een stuitje, een warteltje, een kraal, een voerkorf en een onderlijn. Deze montage ziet er als volgt uit:

Montage met voerkorf

Montage Met Gebruik Van Een Dobber

Als je wat dichterbij wilt vissen kun je ook een montage gebruiken waarbij je een dobber gebruikt. Deze montage is vrij eenvoudig en ziet er als volgt uit:

Montage werphengel met dobber

Stap 5: Gooi De Werphengel Uit En Leg Hem In De Vissteuntjes

De laatste stap bij het optuigen van een werphengel is vrij simpel. Je gooit namelijk jouw vislijn in het water. Dit doe je door de beugel van de molen open te klappen.

Hierbij houd je met één vinger de vislijn tegen. Breng je werphengel verticaal naar achter. Nu zweep je de vishengel verticaal naar voren in de richting van waar je wilt vissen. Laat jouw vinger (waarmee je de vislijn vasthoudt) halverwege los. Dit ziet er als volgt uit:

Ingooien werphengel

Nadat je zeker weet dat de vislijn op de goede plek in het water ligt klap je de beugel van de molen dicht en trek je de vislijn strak. Nu kun je ervoor kiezen om de werphengel in een steun te leggen.

Het wordt hierbij aangeraden om een beetmelder te gebruiken. Dit is een kastje dat zal gaan piepen als je een vis aan de lijn hebt. Super handig! De gewenste set-up ziet er als volgt uit:

Werphengel optuigen, setup

Werphengel Optuigen Met Dobber – Hoe Moet Dit?

Wanneer je een werphengel wilt optuigen met dobber gebruik je eigenlijk dezelfde stappen als die ik hierboven besproken hebt. Het enige verschil is de montage die je gebruikt op de vislijn. De montage mét dobber ziet er als volgt uit:

Werphengel optuigen met dobber

Homepage

Veelgestelde Vragen

Welke onderdelen heb ik nodig om mijn werphengel op te tuigen?

Om je werphengel op te tuigen heb je een hengel, een bijpassende molen en een vislijn nodig. Voeg een dobber, loodjes en een haak toe (afhankelijk van het type visserij dat je wilt doen). Vergeet ook het aas niet. Hiervoor kun je wormen, mais, boilies, brood of kunstmatig aas gebruiken.

Hoe kies ik de juiste vislijn?

Kies de juiste vislijn op basis van de vissoort die je wilt vangen en de omgeving waarin je vist. Dunne lijnen zijn goed voor kleinere vissen en helder water, terwijl dikke lijnen beter zijn voor grote vissen en ruwe omstandigheden. Let ook op het materiaal van de lijn, zoals nylon of gevlochten lijn.

Hoe kies ik de juiste haakmaat?

Kies de juiste haakmaat op basis van de grootte van de vis die je wilt vangen: kleine haken voor kleine vissen en grote haken voor grote vissen. Houd ook rekening met het aas dat je gebruikt; de haak moet bij de grootte van het aas passen. Over het algemeen is het beter om een iets kleinere haak te gebruiken als je twijfelt.

Hobbybuiten

Hobbybuiten is dé website waar hobbyisten blogs, feitjes, ideeën en product aanbevelingen kunnen vinden over diverse hobby's zoals metaaldetectie, magneetvissen, hardlopen, fotografie en wandelen.

Recente Blogs