Van zware kogels bij het kogelstoten tot aan lichte dartpijltjes bij een darttoernooi, er zijn werpsporten in allerlei soorten en maten. Veel werpsporten vragen om nauwkeurigheid, concentratie en technische vaardigheden. Twijfel je om een werpsport te gaan doen? Lees dan verder om meer te weten te komen!
Dus…
… Wat zijn werpsporten?
In het algemeen zijn werpsporten sporten waarbij deelnemers zo ver of nauwkeurig mogelijk bepaalde objecten proberen te werpen.
10 Leuke werpsporten zijn:
- Kogelstoten
- Speerwerpen
- Discuswerpen
- Kogelslingeren
- Frisbeeën (Ultimate Frisbee)
- Boomerang
- Bowlen
- Jeu de boules
- Darten
- Boogschieten
Een aantal redenen om te kiezen voor een werpsport zijn: verbetering van concentratie, fysieke voordelen, sociale interactie, individuele prestaties en de toegankelijkheid.
Afhankelijk van jouw eigen interesses kun je een van de hierboven genoemde werpsporten kiezen om uit te proberen. In de blog worden de werpsporten nog nauwkeuriger uitgelegd zodat het voor jou duidelijk is wat de diverse sporten inhouden. Veel plezier met uitproberen!
Wat zijn werpsporten?
Werpsporten zijn sporten waarbij je met bepaalde objecten zo nauwkeurig of ver mogelijk probeert te werpen. Er zijn verschillende soorten werpsporten. Sporten zoals kogelstoten, speerwerpen, discuswerpen en kogelslingeren hebben als doel om zo ver mogelijk te gooien. Sporten zoals darten, jeu de boules en boogschieten hebben als doel om zo nauwkeurig mogelijk het target te raken.
Waarom kiezen voor een werpsport?
Het beoefenen van een werpsport brengt verschillende voordelen met zich mee. Deze voordelen worden hier beneden in het algemeen opgesomd. Het verschilt natuurlijk wel per sport specifiek in welke mate deze voordelen een rol spelen.
Verbetering van concentratie
Een belangrijke eis voor het goed kunnen beoefenen van werpsporten is een goede concentratie hebben. Als je snel afgeleid raakt, zal het lastig worden om goed te worden in een werpsport. Mentaal moet een persoon in staat zijn om de rust en controle te kunnen bewaren, zodat het doel bereikt wordt.
Bij het darten moet je je bijvoorbeeld volledig op de getallen van het dartbord kunnen focussen, zodat je een goede score gooit. Je leert bij werpsporten hoe je je moet concentreren op je doelen, wat een bijdrage kan leveren aan jouw algemene concentratievaardigheden!
Fysieke voordelen
Werpsporten kunnen ook bijdragen aan fysieke voordelen, zoals kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit van de spieren. Bij sommige sporten, zoals kogelstoten, kogelslingeren en speerwerpen, train je je arm- en beenspieren heel erg goed.
Bevordering sociale interactie
Hoewel je vaak werpsporten doet om eigen individuele prestaties te bereiken, worden deze sporten in groepjes gedaan. Bij verenigingen wordt er gekeken naar jouw niveau en op basis daarvan kom je in groepen met andere spelers van jouw niveau.
Het voordeel hiervan is dat je mensen hebt om samen over de sport te praten. Daarnaast kun je elkaar helpen met tips en tricks om allemaal beter te worden. Bovendien kun je tegen elkaar spelen, waardoor jullie meer gemotiveerd raken omdat je van elkaar wil winnen. Kortom: werpsporten bevorderen de sociale interactie!
Behalen van individuele prestaties
Het behalen van individuele prestaties is voor de meeste werpsporters de rede dat ze de sport doen. Steeds beter gooien met darten, een steeds verdere afstand met kogelslingeren, vaker een strike gooien bij bowlen, het midden raken bij boogschieten en ga zo maar door.
Het behalen van deze individuele prestaties kan de sporters een gevoel van voldoening en trots geven, wat indirect het mentale welzijn kan bevorderen!
Goede toegankelijkheid
Veel werpsporten zijn goed toegankelijk voor iedereen. Veel dorpen hebben een atletiekbaan in de buurt, net zoals een jeu de boules- en bowlingbaan. Frisbeeën, boomerang gooien en darten zijn werpsporten die je eenvoudig thuis kan beoefenen.
Voorbeelden van werpsporten
1. Kogelstoten
Kogelstoten is een van de bekendste werpsporten. Met een zware metalen bal, ook wel kogel genoemd, probeer je zo ver mogelijk de kogel te stoten. Degene die het verst gooit wint!
Hoe werkt kogelstoten?
- Als voorbereiding op de stoot, plaats je de kogel tegen je hals aan, waarbij de kogel ondersteuning krijgt van je schouder.
- Het eerste gedeelte van de stoot is de aanloop. Positioneer jezelf aan de achterkant van de cirkel zodat je de ruimte hebt om een aanloop te nemen. Je mag namelijk niet uit de cirkel of de rand van de cirkel aanraken!
- Nu komt het belangrijkste gedeelte, de stoot. Door middel van je armen, benen en heupen maak je een krachtige beweging die de kogel zo ver mogelijk weg stoot.
- Als de kogel geland is, wordt de afstand gemeten. Een ander belangrijke beoordeling is om te controleren de stoter niet de rand van de cirkel heeft aangeraakt of zelfs een stap buiten de cirkel heeft gezet. Indien dit wel het geval is, wordt de stoot ongeldig verklaard.
- Degene met de verste afstand wint!
Wat zijn de voordelen van kogelstoten?
- Verbeteren van uithoudingsvermogen. De trainingen van kogelstoten bestaan voor een gedeelte uit algemene conditietrainingen. Het is belangrijk om voortdurend de focus op het kogelstoten te kunnen richten. Daarom is een goede conditie belangrijk om gefocust te kunnen blijven.
- Sterker worden. Trainingen voor kogelstoten bestaan voor een gedeelte uit algemene krachttrainingen, die jouw spieren sterker maken zodat je verder kan stoten. Daarnaast is de sport zelf ook zwaar vanwege de zware metalen kogel. Alles bij elkaar zorgt ervoor dat je sterker wordt van kogelstoten.
- Zelfvertrouwen. Als je individuele prestaties haalt in het kogelstoten, zoals een verdere afstand, dan word je trots op jezelf. Dit kan je zelfvertrouwen een boost geven!
- Verbetering van concentratie. Met kogelstoten leer je je te concentreren op het op een juiste manier uitvoeren van de stoot. Je hebt maar een beperkt aantal pogingen in de competitieve sport, waardoor je extra geconcentreerd te werk moet gaan. Dit kan je algemene concentratievaardigheden verbeteren.
- Goed toegankelijk. Kogelstoten wordt gedaan op de atletiekbaan, die veel mensen wel in de buurt hebben.
2. Speerwerpen
Speerwerpen behoort naast kogelstoten ook tot de atletische disclipines. Je probeert een slanke metalen speer zover mogelijk te gooien. Het is een werpsport dat veel techniek, nauwkeurigheid en kracht vraagt.
Hoe werkt speerwerpen?
- Ten eerste is de manier hoe jij de speer vast pakt erg belangrijk. Je wilt zoveel mogelijk grip hebben op de speer. De meeste sporters houden de speer vast met een ‘V-grip’. Je duim en wijsvinger vormen een V waarmee ongeveer het midden van de speer wordt vastgehouden.
- Vervolgens is de startpositie belangrijk om tijdens de aanloop zoveel mogelijk snelheid in de speer te kunnen creëren. De beste startpositie is om helemaal op het begin van de aanloopbaan te staan, waarbij je de achterkant van de speer richting de grond hebt gericht en de voorkant van de speer in de werprichting.
- Nu zijn we bij de aanloop aangekomen. Hier probeert de atleet zoveel mogelijk snelheid te maken op de aanloopbaan om uiteindelijk zo ver mogelijk te werpen. De speer blijft tijdens de aanloop stabiel op een consistente hoogte en hoek zodat deze uiteindelijk zoveel mogelijk snelheid mee krijgt bij de worp.
- Als we aan het einde van de aanloopbaan zijn gekomen, is het tijd voor de worp. De werper doet nog een laatste stap waarbij hij alle kracht en lengte in de worp kan zetten. De speer wordt dan van achter het hoofd zo snel mogelijk naar voren geworpen.
- Het is cruciaal om op tijd te stoppen met de aanloop, want als je verder rent dan de werplijn, wordt je worp ongeldig verklaard.
Wat zijn de voordelen van speerwerpen?
- Verbetering van concentratie. Aangezien je maar een beperkt aantal worpen hebt, moet je volledig geconcentreerd op het moment zijn. Dit kan je algemene concentratievaardigheden verbeteren.
- Fysieke voordelen. Zowel je kracht als uithoudingsvermogen verbetert met speerwerpen.
- Goed toegankelijk. Vrijwel in elke buurt is een atletiekbaan dichtbij te vinden.
- Behalen individuele prestaties. Het behalen van nieuwe afstanden geeft je een gevoel van voldoening en trots. Dit kan een positieve invloed op je zelfvertrouwen hebben.
3. Discuswerpen
Naast kogelstoten en speerwerpen, is discuswerpen een wat onbekendere atletische discipline. Met een ronde discus in je hand probeer je zover mogelijk te werpen. Het is een werpsport dat veel techniek, nauwkeurigheid en kracht vraagt.
Hoe werkt discuswerpen?
- Ten eerste is de voorbereiding belangrijk. De voorbereiding bestaat onder andere uit de keuze van de discus, aangezien er verschillende gewichten zijn. Daarnaast is de grip belangrijk, waarbij je de discus vastpakt in je handpalm en je je vingers gelijkmatig verspreidt over de discus.
- Ten tweede de startpositie. Bij discuswerpen sta je in een cirkel, met de rug naar de werprichting, waarbij je de discus in de juiste grip van je hand naast je lichaam met een gestrekte arm houdt.
- Discuswerpen heeft geen aanloop zoals speerwerpen, maar juist een draaibeweging. Je draait twee rondjes waarbij je zoveel mogelijk snelheid in de discus creëert.
- De worp. Aan het einde van de draaibeweging zet je je met je achterste been af. Vervolgens gebruik je je heupen om een krachtige armbeweging te maken met de discus om uiteindelijk zo ver mogelijk de discus te werpen.
- Het is belangrijk om volledig binnen de werpcirkel te blijven tot de discus de grond raakt, omdat je worp anders ongeldig wordt verklaard.
Wat zijn de voordelen van discuswerpen?
- Fysieke voordelen. Zowel kracht als uithoudingsvermogen wordt getraind.
- Behalen van individuele prestaties. Je bereikt prestaties zoals steeds verder werpen, wat een gevoel van trots en voldoening geeft. Dit kan je zelfvertrouwen bevorderen.
- Goed toegankelijk. Discuswerpen wordt op de atletiekbaan gespeeld, wat in vrijwel elke buurt wel te vinden is.
- Verbeteren van concentratie. Doordat je je volledig op de worp moet leren focussen en je maar een beperkt aantal worpen hebt in wedstrijden, leer je om goed geconcentreerd te werk te gaan. Dit kan de algemene concentratievaardigheden verbeteren.
4. Kogelslingeren
Kogelslingeren behoort tot een van de zwaarste atletische werpsporten. Het doel is om de kogel na een aantal slingerende bewegingen zo ver mogelijk te werpen. Het vraagt veel nauwkeurigheid, kracht en timing.
Hoe werkt ‘Kogelslingeren’?
- Als voorbereiding op het slingeren is het belangrijk dat je een goede grip en startpositie hebt. Je houdt een stalen draad vast langs je lichaam met de kogel als uiteinde. Je keert je rug tegen de werprichting in.
- Vervolgens ga je zo snel mogelijk rondjes draaien, waarbij de kogel op maximale snelheid slingert.
- Uiteindelijk laat je de kogel los op het snelste punt zodat deze een zo ver mogelijke afstand bereikt.
- Het is belangrijk om na de worp goed in de cirkel te blijven staan totdat de kogel is geland, omdat je worp anders ongeldig verklaard kan worden.
Wat zijn de voordelen van kogelslingeren?
- Fysieke voordelen. Zowel kracht als uithoudingsvermogen wordt getraind.
- Behalen individuele prestaties. Het bereiken van een betere afstand geeft een gevoel van voldoening en trots, wat een positieve invloed op je zelfvertrouwen kan hebben.
- Verbertering van concentratie. Je moet je bij wedstrijden extra focussen, omdat je maar een beperkt aantal pogingen hebt. Tijdens de pogingen moet je op veel dingen letten, zoals je grip, startpositie, snelheid. Dit vergt focus, wat je naarmate je langer de sport doet traint. Dit kan je algemene concentratievaardigheden verbeteren.
- Goed toegankelijk. Kogelslingeren wordt op een atletiekbaan gedaan die in vrijwel elke buurt te vinden is.
5. Frisbeeën (Ultimate Frisbee)
Frisbeeën, is dat echt een sport? Zeker weten! Lees hieronder waarom frisbeeën onder de werpsporten valt.
Hoe werkt ‘Ultimate Frisbee’?
Het doel van het spel is om de frisbee te vangen in het eindgebied van de tegenstander. Daar krijg je namelijk punten voor. Je speelt Ultimate Frisbee in twee teams van zeven spelers. Ieder team heeft een eindgebied aan hun kant van het veld. Je scoort uiteindelijk een punt als je in de eindzone van de tegenstander de frisbee hebt gevangen.
Het spel begint met een worp naar de eindgebied van de tegenstander. Je probeert zover mogelijk bij de eindzone van de tegenstander te gooien, omdat ze dan een grotere afstand moeten afleggen om weer in jouw eindzone te komen.
Je mag niet lopen of rennen met de frisbee en je mag de frisbee maximaal een aantal seconden vasthouden voordat deze naar een medespeler weer gegooid moet worden.
Wat zijn de voordelen van ‘Ultimate Frisbee’?
- Sportiviteit. Ultimate Frisbee staat bekend om zijn ‘Spirit of the Game’. Dit houdt in dat spelers zelf hun eigen scheidsrechter zijn. Dit bevordert de sportiviteit van de spelers, omdat ze allemaal een eerlijk en respectvolle sport willen.
- Fysieke voordelen. Bij Ultimate Frisbee blijf je voortdurend in beweging, zowel om de frisbee te onderscheppen als vrij lopen zodat een medespeler de frisbee naar jou kan gooien.
- Bevordering sociale interactie. Ultimate Frisbee speel je met een team, waardoor je voortdurend in communicatie bent met je medespelers.
- Je kan overal Ultimate Frisbee spelen: in een park, een speeltuin of een sportveld.
- Verbetering van concentratie. Je bent voortdurend bezig met jezelf positioneren in het veld, waarbij je actief moet nadenken wat de tegenstander doet en wat jij vervolgens doet met je team. Dit kan de algemene concentratievaardigheden verbeteren.
6. Boomerang
Boomerang gooien behoort tot een van de minder bekende werpsporten. Het is een sport die veel nauwkeurigheid en vaardigheden vereist.
Hoe werkt ‘Boomerang’?
- Ten eerste is de keuze van de boomerang erg belangrijk. Er zijn verschillende soorten die ieder hun eigen kwaliteiten hebben.
- Ten tweede is de manier waarop je de boomerang vastpakt van belang. Je pakt een van de uiteinden van de boomerang vast waarbij de holle kant richting de werper is.
- De worp. Je gooit de boomerang door een scherpe polsbeweging te maken. Het kan op het begin lastig zijn om de juiste worp te pakken te krijgen, aangezien de wind ook een belangrijke rol speelt. Wel heeft het redelijk horizontaal gooien van de boomerang vaak een positieve invloed op het terugkomen van de boomerang.
- Je kan boomerang gooien competitief maken door je worp meetbaar te maken. Dit kun je doen door de tijd dat de boomerang in de lucht is te meten en te vergelijken met andere spelers.
Wat zijn de voordelen van ‘Boomerang’?
- Behalen individuele prestaties. Iedere keer dat de boomerang langer in de lucht vliegt, wordt gezien als een individuele prestatie. Des te langer, des te beter. Dit kan een gevoel van trots en voldoening geven.
- Goed toegankelijk. Het enige wat je nodig hebt is een boomerang en een open veld. Gelukkig zijn er veel parken, speeltuinen en sportveldjes waar je boomerang kunt spelen.
- Verbetering van concentratie. Je moet bij de worp en het vangen goed gefocust zijn om er een succesvolle worp van te maken.
7. Bowlen
Strike, Spare of toch de goot? Bowlen is een van de werpsporten die veel mensen al eens gedaan hebben. Wie de meeste punten scoort wint!
Hoe werkt bowlen?
- Iedere speler gooit om de beurt twee bowlingballen over de baan richting de kegels.
- Als je de eerste worp al alle kegels omver hebt geworpen, dan gooi je geen tweede bal. Het doel van alle kegels omgooien heb je dan namelijk al binnen één worp bereikt. Dit noem je een Strike.
- Als je de eerste worp slechts een paar kegels hebt omver geworpen, dan gooi je een tweede bal in de hoop dat je de resterende kegels omver hebt geworpen. Als dit lukt, heb je een Spare.
- Een spel bestaat uit 10 beurten. Je probeert zoveel mogelijk punten te scoren.
- Elke kegel telt als een punt. Voor een Strike krijg je de volgende beurt dubbele punten bij beide worpen. Voor een Spare krijg je alleen de eerste worp van de volgende beurt dubbele punten.
Wat zijn de voordelen van bowlen?
- Bevordering sociale interactie. Je speelt bowlen vaak met meerdere spelers, wat de sociale interactie stimuleert.
- Behalen van individuele prestaties. Het behalen van steeds meer punten geeft een gevoel van trots en voldoening.
- Goed toegankelijk. Vrijwel in iedere buurt is een bowlingbaan te vinden.
8. Jeu de boules
Jeu de boules behoort tot de bekende Franse werpsporten en wordt tegenwoordig wereldwijd gespeeld. Het doel is om de metalen jeu de boules ballen zo dicht mogelijk bij het kleine balletje te werpen.
Hoe werkt ‘Jeu de boules’?
- Verdeel ten eerste het aantal spelers in teams. Vaak wordt jeu de boules met twee of drie teams gespeeld.
- Bepaal vervolgens het speelveld. Vaak wordt jeu de boules op grind of zand gespeeld. Bepaal tevens vanaf welk punt de ballen geworpen worden.
- Als de hierboven genoemde voorbereiding is gedaan, dan begint het spel. Een team gooit het kleine balletje in het zand, dat als doelwit functioneert.
- Vervolgens gooien de teams omstebeurt de metalen ballen, waarbij ze de ballen van de tegenstander verder van het doelwit proberen te werpen en hun eigen ballen zo dichtbij mogelijk.
- Het team dat nadat alle ballen gegooid zijn het dichtst bij het doelwit ligt met een bal, wint de ronde. Dit team krijgt één punt per bal dat dichter bij het doelwit ligt dan de tegenstander.
- Vervolgens begint het spel opnieuw. Het team dat uiteindelijk als eerste 13 punten bereikt, wint de jeu de boules wedstrijd!
Wat zijn de voordelen van ‘Jeu de boules’?
- Bevordering sociale interactie. Je speelt het spel met meerdere mensen waardoor je tussendoor gezellig met elkaar kan praten.
- Goed toegankelijk. Vaak is er in de buurt wel een grindveld of zandgebied waar je het spel kan spelen.
- Verbetering van concentratie. Er moet nauwkeurig gespeeld worden en strategisch nagedacht worden over de worpen. Dat kan de algemene concentratievaardigheden verbeteren.
9. Darten
”One Hundred and Eightyy!” Veel mensen zullen deze uitspraak herkennen van darttoernooien. Dit is de maximale score dat bij darten in één worp behaald kan worden. Is het jou al eens gelukt?
Hoe werkt darten?
- Darten wordt vaak één tegen één gespeeld. Beide spelers beginnen met 501 punten en de punten die een speler geworpen heeft in een beurt met de pijlen trek je hier steeds vanaf.
- Een dartbord bestaat uit getallen van 1 tot en met 20. Het middelste punt op het dartbord telt voor 50 punten en de ring eromheen telt voor 25 punten. De rood/groen gekleurde vakjes bij elk getal tellen aan de buitenkant dubbel en aan de binnenkant driedubbel van het getal.
- Elke beurt heeft de speler drie pijlen om te gooien, waarbij dus maximaal 3 x 60 (driedubbele vakje van het getal 20) gegooid kan worden. De darter die als eerste 501 punten heeft uitgegooid wint.
- Hierbij is het wel belangrijk dat er met een dubbel (buitenste vakje van ieder getal) wordt uitgegooid. Dit is namelijk een belangrijke regel in het darten. Om het spel uit te kunnen gooien moet je dus nog een even aantal punten over hebben om uit te gooien. Als je meer gooit dan het aantal punten dat je nog over hebt telt de beurt niet en dan begin je weer op de punten van de vorige beurt.
Wat zijn de voordelen van darten?
- Goed toegankelijk. Je kunt eenvoudig online een dartbord bestellen en ophangen in je huis of tuin. Daarnaast hangen in veel kroegen dartborden, waar je met andere mensen de sport kunt beoefenen.
- Bevordering sociale interactie. In veel kroegen wordt er samen gedart, wat erg gezellig is voor de sociale connecties.
- Verbetering van concentratie. Bij darten moet je de invloeden van buitenaf kunnen uitschakelen om goed te kunnen gooien. Je leert hier om je te concentreren op je doel. Dit kan je algemene concentratievaardigheden bevorderen.
- Behalen individuele prestaties. Met darten kun je in de loop van tijd steeds beter gaan gooien, waardoor je sneller 501 punten behaalt. Deze prestaties kunnen je een gevoel van trots en voldoening geven, wat je zelfvertrouwen positief kan beïnvloeden.
10. Boogschieten
Boogschieten is een van de oudste werpsporten, omdat het vroeger veel werd gedaan om te jagen. Het is een sport waarbij nauwkeurigheid en concentratie erg belangrijk is.
Hoe werkt boogschieten?
- Pak de boog vast met je niet-dominante arm en plaats met je andere hand de pijl op de juiste plek.
- Trek vervolgens de pijl samen met het gespannen touw naar achter, zodat er kracht in de pijl komt.
- Richt op je target, wat er vaak uitziet zoals op bovenstaande afbeelding te zien is.
- Trek het de pijl net zover naar achteren totdat jij denkt dat je de juiste spanning op de pijl hebt.
- Laat los en kijk of jouw pijl in de buurt van het target komt.
- Afhankelijk van het resultaat, zet je de pijl onder meer of minder spanning, en richt je nog wat beter.
- Oefening baart kunst, uiteindelijk zul je het midden kunnen raken!
Je mag niet zomaar overal boogschieten. Wel kan het op je eigen terrein zolang het maar veilig gedaan wordt.
Wat zijn de voordelen van boogschieten?
- Verbetering van concentratie. Tijdens het boogschieten moet je je volledig kunnen focussen op het target, waardoor je de invloeden van buitenaf even moet negeren. Dit kan je in het dagelijks leven helpen met het uitschakelen van afleiding, wat dus je algemene concentratievaardigheden verbetert.
- Behalen van individuele prestaties. De individuele prestaties, zoals het steeds beter schieten, kunnen je een gevoel van trots en voldoening geven, wat positief je zelfvertrouwen kan beïnvloeden.
Veelgestelde Vragen
Dit hangt van je interesse af, maar ook van je doelen. Als je een sport wil waar je fysiek fit van wordt, dan kun je beter naar een atletische sport kijken. Wil je een individuele sport doen of een teamsport? Bekijk hierboven een aantal voorbeelden van werpsporten met uitleg om erachter te komen wat bij jou past.
Dit hangt van de sport zelf af. Voor veel sporten heb je lokale verenigingen, zoals de atletiekvereniging, bowlingvereniging etcetera waar je een kijkje zou kunnen nemen. Voor sommige sporten zou je ook eerst thuis kunnen oefenen om te kijken wat je er van vindt. Dit doe je door bijvoorbeeld thuis een dartbord, frisbee of boomerang aan te schaffen.
Dit verschilt van de sport zelf af. Voor veel werpsporten zijn er verenigingen waar je jaarlijks contributie voor betaalt. Deze verenigingen zou je een mailtje kunnen sturen met de prijsopgaven. Als je de sporten liever thuis doet in plaats van bij een vereniging, dan ben je bij de meeste werpsporten vrij goedkoop uit. Je hoeft namelijk alleen een dartbord, frisbee, boomerang of pijl en boog aan te schaffen om jouw sport te kunnen beoefenen.