Wat Is De Donkerste Plek Op Aarde?


donkerste plek op aarde

Straat-, gebouw- en voertuigverlichting zorgen ervoor dat de omgeving kunstmatig verlicht is in het donker. Steeds meer gebieden worden kunstmatig verlicht om het toegankelijker te maken in het donker. Echter zijn er nog genoeg plekken, met name buiten de stad, waar je erg donkere plekken kan vinden.

Dus…

… Wat is de donkerste plek op aarde?

Met absolute zekerheid zeggen wat de donkerste plek op aarde is kan helaas nog niet. Dit komt onder andere doordat er verschillende meetmethodes wereldwijd worden gebruikt om de donkerste plek te meten. Daarnaast verandert de donkerste plek door seizoensgebonden veranderingen en omstandigheden in de atmosfeer.

Als we op zoek zijn naar enkele van de donkerste plekken op aarde, dan zou je kunnen denken aan de volgende locaties:

 • Roque de los Muchahos Observatorium, La Palma
 • Atacama-woestijn, Chili
 • Namib-woestijn, Namibië
 • Cherry Springs State Park, Verenigde Staten
 • Antartica

Deze blog is geschreven om jou als lezer een idee te geven van waar de nachtelijke hemel het meest indrukwekkend kan zijn. Het is niet gegarandeerd dat dit de exacte donkerste plekken zijn, aangezien dit van verschillende factoren en meetmethoden kan variëren. Veel leesplezier!

Vijf Locaties Die Behoren Tot De Donkerste Plekken Op Aarde

1. Roque De Los Muchahos Observatorium, La Palma

Het Roque de los Muchahos Observatorium op de Canarische Eilanden is volgens de studie van ‘Instituto de Astrofísica de Canarias‘ uit 2016 verklaard tot de donkerste plek. Deze studie analyseerde data van 44 van de donkerste plekken ter wereld. Echter zijn sommige gebieden niet meegenomen in de studie, waardoor er niet met absolute zekerheid gezegd kan worden dat het volgens hun meetmethode de donkerste plek op aarde is. Het observatorium is gelegen op de hoogste berg van La Palma, 2,4 kilometer boven zeeniveau.

Roque De Los Muchahos Observatorium, La Palma donkerste plek op aarde

Roque de los Muchahos heeft daarnaast een aantal redenen waarom het als een van de donkerste plekken op aarde kan worden beschouwd:

 • Hoogte = 2400 meter boven zeeniveau: op grotere hoogtes is de atmosfeer dunner, waardoor er minder licht wordt geabsorbeerd door de lucht.
 • Geografische ligging: Roque de los Muchahos is ver verwijderd van luchtvaart- of industriële routes die voor mogelijk kunstmatig licht zouden kunnen zorgen.
 • Droog klimaat: het droge klimaat van La Palma is ideaal voor donkere nachten, omdat er minder sprake is van atmosferische verstoringen, zoals waterdamp. Hierdoor wordt er minder licht geabsorbeerd.

2. Atacama-woestijn, Chili

De Atacama-woestijn is gelegen in het noorden van Chili en staat wereldwijd bekend om zijn heldere nachten. De heldere nachten bieden uitstekende omstandigheden voor astronomen om diep in het heelal te kunnen kijken, zonder dat ze veel last hebben van kunstmatig licht of verstoringen in de atmosfeer.

Atacama-woestijn, Chili donkerste plek op aarde

Het woestijngebied Atacama in Chili heeft een aantal redenen waarom het tot de donkerste plekken op aarde behoort:

 • Droog klimaat: hierdoor is er in dit gebied weinig sprake van atmosferische veranderingen, zoals waterdamp. Weinig atmosferische verstoringen betekent dat er minder licht wordt vastgehouden door het licht, waardoor het donkerder is.
 • Hoogte = gemiddeld 2400 tot 4000 meter boven zeeniveau: de atmosfeer is dunner des te hoger je gaat, waardoor er minder licht wordt geabsorbeerd door de lucht.
 • Geografische ligging: de Atacama-woestijn ligt ver verwijderd van grote steden, waardoor er minder kunstmatig licht van voertuigen of gebouwen geabsorbeerd wordt.

3. Namib-woestijn, Namibië

De Namib-woestijn is gelegen aan de westkust van Namibië. Het is wereldwijd een van de oudste en droogste woestijnen. De woestijn staat bekend om zijn grote zandbergen, uitgestrekte vlaktes en niet te vergeten zijn prachtige hemel. Veel liefhebbers van astronomie komen hiervoor ook graag naar het land.

Namib-woestijn, Namibië donkerste plek op aarde

De Namib-woestijn wordt om meerdere redenen beschouwd als een van de donkerste plekken op aarde:

 • Droog klimaat: De Namib-woestijn kent een droog klimaat, wat de kans op atmosferische verstoringen zoals waterdamp verkleint. Hierdoor wordt er minder licht vastgehouden in de lucht.
 • Geografische ligging: De Namib-woestijn ligt ver van stedelijke gebieden, waardoor het gebied minder last heeft van onder andere voertuig-, gebouw- en straatverllichting.

4. Cherry Springs State Park, Verenigde Staten

Het Cherry Springs State Park is gelegen in Pennsylvania. Het is een zeer bekende bestemming voor liefhebbers van sterrenkijken. Het park staat wereldwijd bekend om zijn extreem donkere nachthemel, waar nauwelijks sprake is van lichtvervuiling. Op het park zijn speciale observatieplatforms te vinden waar bezoekers hun eigen telescopen kunnen gebruiken om de heldere sterrenhemel te verkennen.

Cherry Springs State Park, Verenigde Staten donkerste plek op aarde

Het Cherry Springs State Park wordt tot een van de donkerste plekken op aarde beschouwd vanwege:

 • Geografische ligging: het park ligt op een plateau dat omringd is door heuvels, ver verwijderd van de bewoonde wereld. Er is hierdoor weinig sprake van lichtvervuiling.

5. Antartica

Antartica is het zuidelijkste continent op aarde en is grotendeels bedekt door een ijskap die bijna vier kilometer dik kan zijn. Het staat bekend om zijn extreme weersomstandigheden en onverstoorde wildernis. Vooral tijdens de lange wintermaanden wordt deze plek beschouwd als een van de donkerste plekken op aarde.

Antartica donkerste plek op aarde

Antartica staat bekend als een van de donkerste plekken op aarde vanwege:

 • Poolnacht: de poolnacht is een periode van ongeveer zes maanden waarin de zon in Antartica niet boven de horizon komt. Tijdens de poolnacht behoort Antartica zeker weten tot een van de donkerste plekken op aarde.
 • Geografische ligging: Antartica is een continent met beperkte menselijke activiteit doordat het ver gelegen is van drukbevolkte stedelijke gebieden. Hierdoor ervaart het continent weinig last van kunstmatig licht.
 • Droog en koud klimaat: Antartica heeft een droog en koud klimaat, wat de atmosferische stabiliteit verbetert. Hierdoor is er minder kans op verstoringen zoals stofdeeltjes dat licht vasthouden.

Homepage

Veelgestelde Vragen

Welke meetcriteria wordt voornamelijk gebruikt om de donkerste plek op aarde te meten?

De meest gebruikte meetcriteria is de mate van lichtvervuiling. Met lichtvervuiling wordt bedoeld hoeveel last er is van kunstmatig licht dat in de lucht wordt vastgehouden. Als dit hoog is, dan wordt de nachtelijke hemel ook minder helder, waardoor astronomen minder goed de sterrenhemel kunnen bekijken.

Wat is de beste plek om sterren te kijken in Europa?

Bij veel mensen staat La Palma op het lijstje als een van van de beste plekken om sterren te kijken in Euroopa. In het afgelegen gebied Roque de los Muchahos kun je namelijk perfect de nachtelijke hemel bewonderen.

Wat is lichtvervuiling?

Lichtvervuiling betekent het overtollige gebruik van kunstmatig licht waardoor de natuurlijke helderheid van de hemel wordt verstoord. Lichtvervuiling is voor astronomen vervelend aangezien het de zichtbaarheid van de hemel verstoord. Een ander gevolg van lichtvervuiling is dat het ecosystemen verstoort. Dieren die zich op natuurlijke lichtbronnen oriënteren, zoals de maan en sterren, kunnen in de war raken dankzij kunstmatig licht. Dit kan invloed hebben op onder andere hun gedrag en voortplanting.

Hobbybuiten

Hobbybuiten is dé website waar hobbyisten blogs, feitjes, ideeën en product aanbevelingen kunnen vinden over diverse hobby's zoals metaaldetectie, magneetvissen, hardlopen, fotografie en wandelen.

Recente Blogs