Waarom Vang Ik Geen Karper? | De Meest Gemaakte Fouten!


Karper onderwater

Het kan enorm frustrerend zijn als je al de hele dag zit te vissen en je kunt maar geen karper vangen. Vaak komt dit doordat je niet op de juiste manier op karper aan het vissen bent. Want…

… Waarom vang ik geen karper?

Als je geen karper vangt kan het zijn dat je een van de volgende fouten maakt:

  • Je gebruikt het verkeerde visaas
  • Je vist op de verkeerde stek
  • Je vist op de verkeerde diepte
  • Je vist op het verkeerde tijdstip/jaargetijde
  • Je hebt teveel of te weinig bijgevoerd
  • Je gebruikt de verkeerde uitrusting
  • Je vishaak is niet scherp genoeg
  • Er zit geen aas meer op de vishaak
  • Jouw vislijn/montage zit in de knoop

In deze blog wordt er in detail uitgelegd hoe het kan dat jij geen karper vangt. Hierbij worden er diverse oplossingen gegeven hoe jij wel een karper kan vangen! Veel plezier met lezen en succes met het vangen van een karper! Dus… waarom bijten karpers niet?

1. Je gebruikt het verkeerde visaas

Een van de meest voorkomende redenen waarom je geen karper vangt is omdat je het verkeerde visaas gebruikt. De beste aassoorten voor karper te vangen zijn:

  • Boilies
  • Mais
  • Maden
  • Wormen
  • Pallets
  • Tijgernoten
  • Hennep
  • Kaas
Beste aas voor karper

Het is hierbij belangrijk dat je varieert en verschillende aassoorten uitprobeert tijdens de vissessie. De ene dag aast de karper liever op boilies en de andere dag aast de karper liever op mais. Ga dus niet de hele dag met hetzelfde aassoort vissen als je niks vangt!

Zorg er dus ook voor dat je meerdere aassoorten meeneemt als je gaat vissen op karper. Zo voorkom je dat je vastzit aan het gebruik van één aassoort. Mijn advies is daarom om altijd boilies, mais en pallets mee te nemen.

2. Je vist op de verkeerde stek

Veel karpervissers besteden nauwelijks tot geen aandacht in het zorgvuldig uitzoeken van een goede visstek. Ze kiezen simpelweg de eerste en beste vrije plek aan de visvijver. Dit is echt de grootste fout die je kan maken.

Het kan namelijk zijn dat er helemaal geen karpers zitten op jouw visstek. Voordat je een karperstek kiest is het daarom belangrijk dat je op zoek gaat naar activiteit van karpers. Zoek naar bewegende rietstengels, kringen in het water of belletjes aan het oppervlakte (dit duidt op karper).

Kies op basis van deze activiteit jouw visplek uit. De beste karper stekken zijn in de buurt van:

  • Bomen
  • Rietkragen
  • Waterplanten
  • Lelies
  • Inhammen
  • Talud
  • Kruisingen van waters
Rietkraag karpervissen

Mocht je dus geen karper vangen. Vraag je dan af: Ben ik aan het vissen op een plek waar de karper graag komt? Zo niet? Pas jouw strategie aan en ga vissen op een van de bovenstaande genoemde plekken!

3. Je vist op de verkeerde diepte

Je kunt niet simpelweg op een willekeurig gekozen diepte gaan vissen om een karper te vangen. Karpers azen namelijk bijna altijd naar beneden op de bodem. Het is dus belangrijk dat je daarom ook probeert op de bodem te vissen als je een karper wilt vangen.

Karper aast op de bodem

Verder is het belangrijk dat je op de juiste waterdiepte vist. In het voorjaar kun je beter wat ondieper vissen (het oppervlakte is dan warmer) en in het najaar kun je beter dieper vissen (doordat de bodem warmer is).

Mocht je daarom geen karper kunnen vangen, switch dan even van visdiepte. Probeer verschillende dieptes en blijf vissen op de diepte waar je de meeste aanbeten krijgt.

4. Je vist op het verkeerde tijdstip/jaargetijde

Een andere factor die bepalend kan zijn of je een karper vangt ja of nee is het tijdstip waarop je gaat vissen. Karpers azen over het algemeen het beste tijdens schemering of in de nacht (vandaar dat nachtvissen erg populair is). Overdag heb je dus een kleinere kans op het vangen van karper.

Daarnaast maakt het jaargetijde ook uit of je een karper vangt. Tijdens de winter zijn karpers namelijk minder actief, waardoor ze ook minder zullen azen.

Verder azen karpers tijdens de lente ook minder, omdat ze dan aan het paaien zijn. In de winter en in de lente kan het dus uitdagender zijn om een karper te vangen dan in de zomer en in de herfst!

5. Je hebt teveel of te weinig bijgevoerd

Het is belangrijk dat je de juiste hoeveelheid aas bijvoert. Voer je te weinig bij? Dan zal de karper snel weggaan van jouw voerstek, omdat de karper geen voedsel vindt. Voer je te veel bij? Dan zal de karper snel verzadigd zijn, waardoor de karper ook verdwijnt van de voerstek.

Let op! In de winter kun je beter wat minder bijvoeren dan in de zomer (maximaal twee à drie handjes). In de winter zijn karpers namelijk een stuk minder actief, waardoor ze ook minder zullen azen. In de zomer aast de karper wel veel, waardoor je wat meer kunt bijvoeren.

6. Je gebruikt de verkeerde uitrusting

Karper hengel

Als je een karper wilt vangen is het belangrijk dat je het juiste materiaal gebruikt. Doe je dit niet? Dan kan het zijn dat je geen karper kunt vangen. Bijvoorbeeld omdat je een te dunne lijn gebruikt of dat je een te kleine haak (zonder weerhaak) gebruikt.

De volgende uitrusting heb je nodig als je een karper wilt vangen:

  • Een sterke karperhengel (3.5 tot 4 meter)
  • Een molen met slib (maat 4000)
  • Een nylon lijn (0.30 tot 0.35 mm)
  • Een scherpe vishaak met een weerhaak (maat 4 of 6)
  • Een vangnet
  • Een onthaakmat

Hierbij kun je het beste focussen op een goede, sterke nylon vislijn en een goede vishaak (met weerhaakje)!

7. Je vishaak is niet scherp genoeg

Wanneer je meerdere sessies vist met dezelfde vishaak kan deze bot worden (door slijtage). Dit betekent dat de vishaak niet meer goed in de bek van de karper kan prikken. Door een botte vishaak zul je geen karper kunnen vangen.

Het is dus belangrijk dat je jouw vishaak slijpt (met een haakslijper) als je begint met vissen. Je zou natuurlijk ook een nieuwe haak kunnen monteren als de vishaak te bot is. Verder wordt het aangeraden om te vissen met een weerhaak als dit toegestaan is.

8. Er zit geen aas meer op de vishaak

Het is belangrijk dat je regelmatig jouw hengel even ophaalt om te checken of het aas nog op de vishaak zit. Het kan namelijk voorkomen dat het aas van de vishaak valt tijdens het ingooien (of de karper eet het aas van de vishaak).

Het is dan extreem zonde als je uren nutteloos aan het vissen bent omdat je geen aas aan jouw vishaak hebt zitten. Ik raad dan ook ten zeerste aan om een hair te gebruiken. Je kunt het haakaas op deze hair rijgen (en met behulp van een boiliestoppertje vastzetten).

9. Jouw vislijn/montage zit in de knoop

Wanneer je jouw vislijn ingooit (doormiddel van een bovenhandse worp) kan het voorkomen dat de vislijn/de montage in de knoop komt te zitten. Wanneer dit gebeurt kan je geen karper vangen.

Het is dus belangrijk dat je om het aantal uur even jouw vishengel ophaalt om te checken of de vislijn niet in de knoop zit. Het is immers enorm zonde om uren te vissen zonder dat je weet dat jouw montage in de knoop zit.

Homepage

Veelgestelde Vragen

Zijn er bepaalde weersomstandigheden die gunstiger zijn voor het vangen van karper?

Ja, sommige weersomstandigheden maken het makkelijker om karper te vangen. Over het algemeen zijn milde temperaturen het beste (vooral in de herfst en de lente). Verder is een stabiele luchtdruk en bewolking geschikt. Ook is een stevige wind erg geschikt, omdat dit meer zuurstof brengt.

Hoe kies ik mijn stek voor het vangen van karper?

Als je een goede stek wilt kiezen om karper te vangen is het belangrijk dat je let op activiteit van de karper. Let dus op bewegende rietkragen of belletjes/kringen in het water. Daarnaast is het verstandig om te vissen in de buurt van obstakels zoals bomen of waterplanten.

Wat is ‘blanken’ in de visserij?

In de visserij betekent ‘blanken’ dat je geen vis vangt tijdens een visdag. Het is een term die wordt gebruikt wanneer een visser geen succes heeft in het vangen van vis.

Hobbybuiten

Hobbybuiten is dé website waar hobbyisten blogs, feitjes, ideeën en product aanbevelingen kunnen vinden over diverse hobby's zoals metaaldetectie, magneetvissen, hardlopen, fotografie en wandelen.

Recente Blogs