Karpervissen Met Kaas | Hoe Vis Je Op Karper Met Kaas?


Karpervissen met kaas

Tegenwoordig is het extreem populair om op karper te vissen met boilies, pop-ups, (kunst)mais of pallets. Iets wat vaak over het hoofd wordt gezien is kaas. En ja… je hoort het goed… kaas!

Karpers zijn namelijk dol op kaas. Het karpervissen met kaas kan dus enorm goede resultaten opleveren. Mits je het op de juiste manier doet! Dus…

… Hoe vis je op karper met kaas?

Gebruik zachte jonge (voorgesneden) kaasblokjes (komijnekaas, pestokaas en brandnetelkaas is goed) en monteer één van de kaasblokjes op de hair (of direct op de haak). Doe dit met behulp van een boilienaald en een boiliestoppertje. Probeer verder altijd een aantal dagen voor te voeren met kleine stukjes kaas.

In deze blog wordt alle informatie gegeven die je nodig hebt als je wilt vissen op karper met behulp van kaas. Na het lezen van deze blog weet je precies hoe je een karper kunt vangen met een blokje kaas. Veel leesplezier en succes met het vangen van jouw eerste karper op een stukje kaas!

Wat is beste kaas voor het karpervissen?

Beste kaas karpervissen

In Nederland kennen we honderden verschillende kaassoorten. Dus… welke kaas is nou eigenlijk het beste voor het vissen op karper?

Voor het karpervissen kun je het beste jonge (voorgesneden) kaasblokjes gebruiken. Oude kaas brokkelt namelijk sneller af, waardoor je constant het aas moet vervangen. Daarnaast werkt kaas met bepaalde kruiden/zaden ook perfect! Zo kun je naast jonge kaas ook komijnekaas, brandnetelkaas, kruidenkaas of korianderkaas gebruiken.

Verder kun je het beste zo’n zacht mogelijke kaas gebruiken. Deze kaas kun je namelijk het makkelijkste aan de haak of de hair monteren. Ik houd ervan om voorgesneden kaasblokjes te kopen in de winkel. Dit scheelt je weer een hoop snijdwerk.

Ook zou je smeerkaas kunnen gebruiken (smeerkaas heeft namelijk een sterke geur). De smeerkaas zou je op een broodje kunnen smeren. Dit broodje zou je kunnen gebruiken om karper te vangen.

Een tip van het huis. Karpers houden ook van kleurrijke soorten kaas. In Nederland kun je ook groene en rode pestokaas kopen. Niet veel karpervissers gebruiken dit soort aas, waardoor je gegarandeerd karper hiermee kunt vangen!

Benodigdheden voor het karpervissen met kaas

Benodigdheden karpervissen met kaas

Voor het vissen op karper met kaas heb je gelukkig niet heel veel spullen nodig. Naast een kaperhengel, een molen en vislijn (en natuurlijk de andere visaccessoires) heb je de volgende spullen nodig:

  • Een blokje kaas
  • Een onderlijn
  • Een boilienaald
  • Een boiliestoppertje
  • Reserve onderlijntjes

Hoe monteer ik kaas op mijn vishaak?

Er zijn twee technieken om de kaas op jouw vishaak te monteren:

  • Je monteert de kaas direct op de vishaak
  • Je gebruikt een ‘hair’ waar je de kaas op rijgt.

1. Je monteert de kaas direct op de vishaak

Je kunt ervoor kiezen om het kaasblokje direct op de vishaak te zetten (zonder gebruik te maken van een hair). Hierbij moet je erop letten dat de punt van de haak net uitsteekt (anders wordt het heel lastig om een karper te kunnen haken). Gebruik daarom de volgende montage:

Kaas op vishaak karpervissen

2. Je gebruikt een ‘hair’ waar je de kaas op rijgt

Het wordt steeds populairder om een hair te gebruiken waar het haakaas op geregen kan worden. Een hair is eigenlijk een klein lusje dat onder de vishaak hangt. Door een hair te gebruiken zal de haak beter haken in de bek van een karper, waardoor je minder snel een misser krijgt.

Om de kaas op de hair te zetten moet je eerst de kaas op de boilienaald rijgen. Hierna rijg je de kaas op de hair. Tot slot pak je een boiliestoppertje en rijg je de kaas op de boiliestopper. En voila! De kaas is gemonteerd op de hair (zie onderstaande stappen):

Kaas op vishaak zetten

Vang je alleen maar karpers met kaas?

Het zou mooi zijn als je alleen maar karpers zou vangen met kaas. Ik bedoel, dan zou iedere karpervisser alleen maar kaas gebruiken. Helaas is dit in de praktijk wat ingewikkelder.

Met kaas zul je jammer genoeg niet alleen maar karper vangen. Ook andere soorten vissen zoals brasem, paling, voorn, barbeel en zeelt zijn dol op kaas. Je zult dus ook veel witvis vangen als je met kaas gaat vissen op karper.

Witvis vissen met kaas

Een manier om witvis te voorkomen bij het vissen met kaas is door het kaasblokje niet al te klein te maken. Karpers zullen namelijk eerder groot aas oppakken dan bijvoorbeeld een voorn of een paling. Helaas zul je nog steeds brasem en zeelt blijven vangen.

De voordelen van het karpervissen met kaas

Karpervissen met kaas heeft veel voordelen ten opzichte van karpervissen met ander aas zoals boilies, maden, mais of pallets.

Kaas is namelijk goedkoop, het heeft een sterke geur, het ziet er attractief uit voor karpers, je kunt kaas bijna overal kopen en weinig karpervissers gebruiken kaas (dit is vooral handig op dressuur waters aangezien karpers de kaas meer zullen vertrouwen en dus eerder zullen bijten).

Daarnaast kun je de kaas die over is na het vissen ook lekker zelf opeten als je een kaasliefhebber bent! Super handig!

De nadelen van het karpervissen met kaas

Helaas heeft het vissen met kaas ook nadelen ten opzichte van het vissen met ander aas zoals boilies, mais of maden.

Zo wordt kaas snel van de haak gegeten, waardoor je vaak zonder aas aan het vissen bent zonder dat je het weet. Ook is kaas erg witvis gevoelig, waardoor je ook andere vissen vangt die je liever niet wilt vangen. Ook bederft kaas, waardoor je het niet lang kunt bewaren (met boilies kan dit wel bijvoorbeeld).

Over het algemeen denk ik wel dat het karpervissen met kaas meer voordelen heeft dan nadelen!

Wanneer kun je het beste kaas als haakaas gebruiken?

Veel karpervissers vragen zich af wanneer ze nou het beste kaas als haakaas kunnen gebruiken. Zijn er bepaalde jaargetijde, type wateren of weersomstandigheden wanneer je het beste kaas kunt gebruiken?

In principe kun je altijd kaas gebruiken als haakaas voor het vissen op karper. Zo kun je kaas gebruiken tijdens het penvissen, het statisch vissen en het feedervissen op karper. Verder wordt kaas gezien als natuurlijk voedsel, waardoor je kaas het beste kunt gebruiken op wateren waar karpers voornamelijk natuurlijk voedsel eten.

Toch kan kaas ook zeer geschikt zijn op dressuur waters (druk beviste wateren met veel lijndruk). Dit komt omdat de meeste karpervissers met boilies vissen. Wanneer jij kaas gebruikt ben je dus uniek. Karpers zullen kaas daarom meer kunnen vertrouwen dan boilies (waar bijna iedereen mee vist).

Voorvoeren met kaas: doen of niet?

Voor het karpervissen kan het goed werken om een bepaalde visstek goed voor te voeren. Dit betekent dat je enkele dagen de stek waar je wilt gaan vissen dagelijks gaat bijvoeren. Maar moet ik eigenlijk ook voorvoeren als ik met kaas wil gaan vissen op karper?

Ja, het wordt aangeraden om goed voor te voeren met kaas zodat de karper alvast vertrouwd raakt met de kaas waarmee je wilt gaan vissen. Maar let op! Voer niet teveel bij, anders zal de karper snel verzadigd zijn en niet meer terugkomen. Het wordt daarom aangeraden om voor te voeren met geraspte kaas of met kleine blokjes kaas.

Kun je ook pop-up gebruiken in combinatie met kaas?

Ja! Je kunt zeker een pop-up gebruiken in combinatie met een kaasblokje. Hiervoor rijg je eerste de pop-up op de boilienaald en hierna het kaasblokje. Hierna rijg je het kaasblokje met de pop-up op de hair onder de haak.

De montage zal er als volgt uit komen te zien:

Karpervissen met kaas en pop-up

Ik hoop dat ik jou in deze blog alle tips en tricks heb gegeven die je nodig hebt voor het vangen van een karper met een blokje kaas. Veel succes met het vangen van jouw eerste karper met kaas!

Homepage

Veelgestelde Vragen

Welke uitrusting en hengelset-up zijn ideaal voor het vissen met kaas?

Voor het karpervissen met kaas is een karperhengel tussen de 3 en 4 meter, een goede molen met slip, een nylon vislijn en een goede onderlijn ideaal. Je zou ook een feederhengel kunnen gebruiken als je geen karperhengel hebt.

Is er een specifieke manier om kaas te presenteren om karper aan te trekken?

Ja! Je kunt het beste een kaasblokje gebruiken om karper aan te trekken. Deze kun je rechtstreeks op de vishaak zetten, maar je kunt het kaasblokje ook op de hair rijgen. Ook zou je kunnen experimenteren met andere vormen kaas. Zo zou je het met een bolletje of een driehoekje kaas kunnen proberen.

Zijn er specifieke jaargetijden waarin kaas als aas bijzonder effectief is?

Ja, kaas als aas kan het meest effectief zijn in de lente en zomer wanneer de watertemperatuur stijgt en karper actiever wordt. In deze seizoenen hebben ze vaak een verhoogde eetlust en zijn ze meer geneigd kaas als aas aan te nemen.

Op welke dieptes kun je het beste vissen met kaas als haakaas?

Karpers kunnen goed reageren op kaas als haakaas op verschillende dieptes, maar over het algemeen zijn ondiepere wateren tussen 1 en 4 meter diep gunstig. Probeer in de buurt van structuren zoals waterplanten of taluds waar karper vaak voedsel zoekt. Experimenteer om de optimale diepte te bepalen.

Hobbybuiten

Hobbybuiten is dé website waar hobbyisten blogs, feitjes, ideeën en product aanbevelingen kunnen vinden over diverse hobby's zoals metaaldetectie, magneetvissen, hardlopen, fotografie en wandelen.

Recente Blogs