In Nederland wordt het steeds populairder om te vissen op brasem. Dit komt doordat brasems erg groot kunnen worden (zo’n 60 centimeter!), waardoor het spannend en uitdagend is om deze vis te vangen.
Verder komt brasem voor in bijna alle wateren in Nederland, waardoor deze zoetwatervis door bijna iedereen gevangen kan worden. De combinatie van de grootte van de vis en de aanwezigheid van de vis door heel Nederland maakt dit een uitermate interessante vissoort om te vangen.
Veel hobbyisten vissen op brasem met de vaste stok omdat dit spannender, actiever en leuker is in vergelijking met het feedervissen of statisch vissen op brasem. Maar …
… Hoe vis ik met de vaste stok op brasem?
Voor het vissen op brasem met de vaste stok heb je een vaste stok, een topelastiek (maat 6/8), een nylon hoofd- en onderlijn, een dobber (2 gram), loodjes, haakaas (mais, maden, pieren), lokvoer en een vangnet nodig. Verder gebruik je als montage een hoofdlijn (gemonteerd aan de topelastiek), gevolgd door de dobber, de loodjes, het onderlijntje en de vishaak. Tot slot moet je vissen op de bodem aangezien brasems naar beneden azen op de bodem.
In theorie klinkt dit vrij eenvoudig. In werkelijkheid kan dit een stuk lastiger zijn. In deze blog wordt er stap voor stap uitgelegd hoe jij een dikke brasem kunt vangen met de vaste stok.
Na het lezen van de blog weet je precies welke benodigdheden en montage je nodig hebt voor het vangen van brasem. Veel leesplezier en succes met het vangen van een dikke brasem met de vaste hengel!
De benodigdheden voor het vissen op brasem met de vaste stok
Wanneer je wilt vissen op brasem met de vaste stok heb je de volgende benodigdheden nodig:
- Een vaste stok (tussen de 8 en 12 meter)
- Een topelastiek (1.00 tot 1.20 mm)
- Een nylon hoofdlijn (0.14 of 0.16 mm)
- Een onderlijn (0.12 mm)
- Een dobber (1.5 of 2 gram)
- Loodjes
- Haakaas (maden, mais, wormen, casters of pinkies)
- Lokvoer (meel, grond, dode maden, geknipte pieren)
- Een vangnet
1. Een vaste stok (tussen de 8 en 12 meter)
Allereest heb je een vaste stok (vaste hengel) nodig voor het vangen van een brasem. Natuurlijk zou je ook een werphengel of feederhengel kunnen gebruiken, maar in deze blog focussen we even op de vaste stok.
Een goede vaste stok heeft een lengte tussen de 8 en 12 meter. Er zijn twee typen vaste hengels die je kunt gebruiken:
- Een telescoop vaste hengel
- Een insteek- en oversteek vaste hengel
Beide typen vaste hengels zijn geschikt voor het vangen van brasem. Er is echter wel een duidelijk verschil tussen een telescoop en een insteek- en oversteek vaste hengel. Zo schuiven de delen van een telescoop hengel als een ‘telescoop’ in en uit elkaar.
Een insteek- en oversteek vaste hengel bestaat daarentegen uit verschillende losse onderdelen die je in en uit elkaar kunt steken.
Voor beginnende vissers is een telescoop vaste stok een stuk makkelijker, omdat je niet loopt te sukkelen met allemaal verschillende onderdelen. Ben je daarentegen een meer ervaren visser? Dan zou ik gaan voor de insteek- en oversteek vaste hengel.
Met deze vaste stok kun je namelijk nauwkeuriger bepalen hoe ver je van de kant wilt vissen. Ook is een insteek- en oversteek vaste hengel makkelijker met het drillen van brasem. Zo kun je steeds een stukje meer afkoppelen zodat je de brasem dichter bij kant krijgt.
2. Een topelastiek (1.00 tot 1.20 mm)
Tegenwoordig gebruikt nagenoeg iedereen een topelastiek tijdens het vissen met de vaste stok op brasem. Brasems zijn (net als karper, zeelt en grote voorn) sterke vissen die de nodige schokken veroorzaken tijdens het drillen.
Een topelastiek zorgt ervoor dat deze schokken opgevangen worden. Trekt de vis hard? Dan rekt de elastiek een beetje uit. Trekt de vis minder hard? Dan trekt de elastiek zich terug. Hierdoor kun je makkelijker sterke vissen drillen. Een topelastiek is dus onmisbaar!
Het wordt aangeraden om een topelastiek tussen de 1.00 en 1.20 mm te gebruiken (dit is maat 6/8). Mocht je naast brasem ook nog karper willen vangen? Gebruik dan een topelastiek van 1.50 mm (maat 10 of groter)!
3. Een nylon hoofdlijn (0.14 of 0.16 mm)
Zoals gezegd zijn grote brasems sterke vissen. Je zult dus een relatief sterke nylon lijn moeten gebruiken. Ik raad aan om een nylon lijn tussen de 0.14 en 0.16 mm te gebruiken. Mocht je ook karper willen vangen met de vaste stok? Gebruik dan een nylon hoofdlijn tussen de 0.20 en 0.25 mm!
Het voordeel van een nylon lijn is dat dit type vislijn een klein beetje uitrekt als de vis hard trekt. Hierdoor zul je makkelijker de brasem kunnen drillen. Verder zal de bek van de brasem minder snel beschadigen door een nylon lijn.
4. Een nylon onderlijn (0.12mm)
Om visveilig te vissen is het belangrijk dat je een onderlijntje gebruikt. Dit is een vislijntje van ongeveer 20 tot 30 centimeter die dunner is dan de hoofdlijn. Mocht de vis dusdanig hard trekken dat de lijn kan knappen, dan zorgt het onderlijntje (omdat deze dunner is) ervoor dat je alleen de onderlijn verliest.
Hierdoor verlies je dus enerzijds niet jouw hele montage en anderzijds hoeft de brasem ook niet met een lijn van enkele meters (met lood en een dobber) in de bek te zwemmen.
Mocht je een nylon hoofdlijn gebruiken van 0.14 of 0.16 mm, dan moet je en onderlijntje gebruiken van 0.12 mm. Gebruik je een hoofdlijn van 0.20 of 0.22 mm (als je ook karper wilt vangen), dan moet je een onderlijntje van 0.16 mm gebruiken.
5. Een dobber (1.5 of 2 gram)
Wanneer je vist op rustig water (een visvijver of een meertje bijvoorbeeld) is het slim om niet een al te zware dobber te gebruiken. Wanneer je een te zware dobber gebruikt zullen brasems namelijk teveel weerstand voelen tijdens het azen, waardoor je veel missers zult krijgen.
Ik raad daarom aan om een lichte dobber te gebruiken tussen de 1.5 en 2 gram. Het liefst een dobber met een kleurrijke bovenkant (groen of rood). Zo zie je altijd jouw dobber in het water!
6. Loodjes
Om de vislijn mooi te laten afzinken in het water monteer je loodjes op de hoofdlijn. Het totale gewicht van de loodjes moet net iets minder zijn dan het gewicht van de dobber. Op deze manier blijft de dobber mooi in het water staan.
Vaak moet je ongeveer 4 loodjes gebruiken op de hoofdlijn. Gebruik je dus een dobber van 2.5 gram? Het totale gewicht van de loodjes moet dan ongeveer 2 gram zijn.
7. Haakaas (maden, mais, wormen, casters of pinkies)
Brasems azen goed op diverse soorten haakaas. Veelgebruikt aas voor het vissen op brasem zijn maden, mais, wormen, casters of pinkies. Deze zijn vaak te kopen bij de lokale dierenspeciaalzaak. Probeer vooral meerdere soorten aas uit!
8. Lokvoer
Tijdens het vissen op brasem met de vaste stok wordt het aangeraden om lokvoer te gebruiken. Zoals de naam al doet vermoeden is dit voer waarmee je de brasems naar de stek lokt. Veelgebruikt lokvoer voor brasems is een mengsel van meel, zwarte grond, maden, casters, mais en wormen.
Let op dat je niet teveel bijvoert. Brasems zullen dan namelijk te snel verzadigd zijn, waardoor ze niet meer goed zullen azen. Je kunt dus beter te weinig bijvoeren dan teveel!
9. Een vangnet
Brasems kunnen maar liefst 60 centimeter lang worden. Het is dus verplicht om een vangnet te hebben wanneer je op brasem gaat vissen met de vaste hengel. Door een vangnet te gebruiken kun je vis op een visveilige manier onthaken en weer terug zetten.
Wat is de juiste montage voor het vissen op brasem met vaste stok?
Nu je weet welke spullen je allemaal nodig hebt om op brasem te vissen met een vaste hengel is het tijd om te gaan kijken naar de montage die je nodig hebt.
De montage komt er alsvolgt uit te zien:
Zoals je kunt zien is de montage voor het vangen van brasem erg gemakkelijk. Je monteert namelijk de hoofdlijn aan de topelastiek (deze zit in de hengeltop). Hierna komt de dobber, gevolgd door 3 à 4 loodjes. Tot slot volgt de onderlijn met het haakje. En voila! Klaar is kees.
Loodzetting brasem vissen; wat is de beste loodzetting?
Er zijn veel manieren hoe je de loodjes op de vislijn kunt monteren. Iedere loodzetting heeft zijn voor- en nadelen. Voor het vissen op brasem met de vaste stok zou ik de meest makkelijke manier gebruiken.
Dit betekent dat je 3 à 4 loodjes onder de dobber op de hoofdlijn zet. Deze loodjes moeten ervoor zorgen dat de dobber net boven water blijft drijven. Onder deze paar loodjes plaats je nog een paar enkele loodjes die de vislijn mooi laten afzakken zodat je geen knopen krijgt. Deze loodjes kun je op ongeveer 10 centimeter uit elkaar plaatsen.
De perfecte loodzetting ziet er dus alsvolgt uit:
Hoe moet ik peilen voor het vangen van brasem met de vaste stok?
Over het algemeen zijn brasem vissen die naar beneden richting de bodem azen. Hiermee moet je dus rekening houden bij het peilen van de dobber.
Peil altijd op een manier dat de vishaak precies op de bodem staat. Dit is jouw uitgangspositie/referentiepunt. Mocht het blijken dat de brasem dieper aast, dan kun je de dobber 10 centimeter omhoog zetten ten opzichte van het referentiepunt. Blijkt het daarentegen dat de brasem ondieper aast, dan kun je dobber 10 centimeter lager zetten ten opzichte van het referentiepunt.
Je kunt peilen door gebruik te maken van een peilloodje. Dit peilloodje plaats je op de vishaak. Hierna moet je jouw dobber verschuiven. Zorg er hierbij voor dat de antenne van de dobber net boven water komt.
Wanneer je goed gepeild hebt ziet het er dus alsvolgt uit:
Heb ik een topelastiek nodig voor het vangen van brasem?
Tijdens het vissen met de vaste stok gebruikt men tegenwoordig vaak een topelastiek. Dit is eigenlijk gewoon een elastiek in de top van de hengel die in en uit kan rekken. De vislijn wordt dus bevestigd aan de topelastiek. Maar heb je voor het vissen op brasem met een vaste stok een topelastiek nodig?
Ja, je hebt voor het vissen op brasem met de vaste stok zeker weten een topelastiek nodig. Brasems zijn namelijk sterke vissen die een grote trekkracht geven tijdens het drillen. Door een topelastiek te gebruiken kun je deze schokken goed dempen, waardoor het drillen een stuk eenvoudiger en visveiliger wordt.
Zoals eerder benoemd kun je het beste een topelastiek gebruiken tussen de 1.00 en de 1.50 mm (maat 8 tot 10). Zo weet je zeker dat je de brasem gemakkelijk kunt drillen!
Wat is het beste aas voor het vissen op brasem met vaste stok?
Brasems hebben veel soorten aas wat ze enorm lekker vinden. Je hebt dus een ruime keuze uit het soort aas dat je wilt gebruiken om brasem te vangen.
Het beste aas voor het vangen van brasem met de vaste stok zijn maden, mais, casters, pieren en pinkies. Verder zou je ook nog brood, macaroni of miniboilies kunnen gebruiken om brasem te vangen met de vaste hengel.
Brasem vissen met werphengel, vaste stok of met de feeder?
Er zijn veel manieren om op brasem te vissen. Zo kun je op brasem vissen met de werphengel, kun je feedervissen op brasem of je kunt de vaste stok gebruiken om brasem te vangen. Maar, wat zijn de voordelen van het vissen op brasem met de vaste stok?
Het vissen met een vaste hengel op brasem heeft veel voordelen ten opzichte van het feedervissen op brasem of het statisch vissen op brasem. Zo is het een stuk goedkoper, interactiever en makkelijker om te leren. Daarnaast is het op veel visvijvers alleen toegestaan om te vissen met de vaste stok op brasem!
Veelgestelde Vragen
Het voorjaar en de vroege zomer zijn over het algemeen gunstige seizoenen voor het vissen op brasem met de vaste stok. In deze periodes zijn brasems actiever in ondiepere wateren, op zoek naar voedsel en geschikte paaiplaatsen.
Brasems azen naar beneden op de bodem. Wanneer je dus een brasem wilt vangen met de vaste stok zul je moeten vissen op de bodem. Soms kan het ook goed zijn om de dobber iets hoger te zetten, waardoor je met het hele onderlijntje op de bodem vist.
Bij het vissen op brasem met de vaste stok zijn handige accessoires onder andere een leefnet, verschillende dobbers, een onthakingsmat, diverse aassoorten, een schepnet, een steun voor de hengel, een zitkist met opbergruimte, en een waterdichte tas voor persoonlijke spullen zoals sleutels en telefoons.
De beste haak die je kunt gebruiken voor het vangen van brasem met de vaste stok is een vishaak van maat 16/18 met een weerhaak. Het wordt aangeraden om in de winter een iets kleinere haak te gebruiken dan in de zomer.