Spits Voetbal Tips! | Hoe Word Je Een Goede Voetbal Spits?


Voetbal Spits Tips

Een van de belangrijkste posities in een voetbalteam is natuurlijk de spits positie. De voetbal spits is verantwoordelijk voor het creëren van kansen en het scoren van doelpunten!

Gelukkig zijn er een aantal goede tips die je direct kunt toepassen als voetbal spits. Hierdoor zul je gegarandeerd meer goals scoren! Dus…

… Wat zijn enkele goede tips voor een voetbal spits?

Om meer doelpunten te scoren en assists te geven als spits kun je de volgende tips toepassen:

 • Train op kopballen
 • Gebruik slim je lichaam
 • Leer om weg te draaien bij de tegenstander
 • Verbeter jouw schotkracht en -nauwkeurigheid
 • Train op penalties
 • Oefen een tegen een situaties
 • Doe aan krachttraining
 • Verbeter jouw techniek
 • Train ook je ”zwakke” been
 • Verbeter jouw loopacties
 • Oefen jouw aannames
 • Oefen voorzetten
 • Oefen vrije trappen

In deze blog worden al deze tips in detail uitgelegd. Na het lezen van deze blog weet je precies hoe jij een betere voetbal spits kunt worden zodat je meer goals gaat maken! Veel leesplezier en succes met voetballen!

1. Train op kopballen

Kopbal Voetbal Spits

Als voetbal spits is het heel belangrijk om goed te kunnen koppen. Jij bent immers het aanspeelpunt bij een voorzet of een hoge bal. Door goed te kunnen koppen zorg je ervoor dat je makkelijk de bal door kunt koppen en goals kunt maken uit voorzetten.

Een belangrijk onderdeel van het koppen is het juist timen van de bal. Dit betekent dat je exact op het juiste moment springt, zodat je hoger komt dan de tegenstander.

Een handige manier om te trainen op kopballen is door een vriend te laten voorzetten. Jij moet de bal hierbij afmaken met het hoofd. Mocht je alleen willen trainen op het koppen? Dan zou je een zogenaamde rebounder kunnen gebruiken.

Dit is eigenlijk een kleine trampoline waar je de bal tegenaan kunt gooien. De bal komt dan terug, waarbij jij hem op goal kunt koppen. Een goede (en betaalbare) rebounder vind je hieronder:

2. Gebruik slim je lichaam

Spits Voetbal

Als spits is het belangrijk om te dienen als aanspeelpunt. Jij bent degene die de bal vast moet houden zodat middenvelders en aanvallers aan kunnen sluiten. Het is dus verstandig om goed jouw lichaam te gebruiken in een duel.

Op deze manier voorkom je dat verdedigers de bal kunnen afpakken bij jou. Een tip hierbij is om altijd het lichaam tussen de man en de bal te houden. Hierbij moet je proberen jezelf zo breed mogelijk te maken. Door de bal niet te verliezen kun je balbezit houden en kan je verder gaan met aanvallen!

3. Leer om weg te draaien bij de tegenstander

Spits Voetbal Tips

Een onmisbare vaardigheid voor een voetbalspits is het wegdraaien bij een verdediger. Dit betekent dat je via de linker of de linkerkant wegdraait. Dit kun je bijvoorbeeld doen wanneer je een bal ingespeeld krijgt van een teamgenoot.

Door goed weg te draaien kun je jouw tegenstander uitschakelen. Hierbij kun je het spel verleggen naar de andere kant van het veld en in een enkel geval kun je zelfs een op een komen te staan met de doelman. Dit is dus een enorm belangrijke skill die je goed zult moeten trainen.

4. Verbeter jouw schotkracht en -nauwkeurigheid

Schieten voetbal spits

Als spits heb je natuurlijk maar één groot doel; doelpunten maken! Hiervoor moet je uiteraard goed kunnen schieten om de keeper te kunnen kloppen. Het is hierbij belangrijk om zowel hard als nauwkeurig te kunnen schieten.

Je kunt jouw schoten vrij eenvoudig trainen. Je kunt bijvoorbeeld een voetbal target net ophangen in de kruising van de goal. Deze kun je aan de paal en aan de lat vastmaken met behulp van klittenband. Hieronder vind je een uitermate geschikte kruising target die je hiervoor kunt gebruiken:

5. Train op penalties

Penalty schieten voetbal spits tips

Een andere (veelvoorkomende) manier om te scoren in een wedstrijd is door het nemen van penalties. Over het algemeen zal de spits van het elftal de penalty nemen. Gelukkig kun je jouw penalty skills makkelijk trainen!

Zo is het slim om na de voetbaltraining even 10 minuutjes lang penalties te nemen. Hierdoor weet je zeker dat je in de wedstrijd geen penalties zult missen, waardoor je gegarandeerd meer doelpunten gaat scoren!

6. Oefen een tegen een situaties (met de keeper)

Als spits ben je de persoon die het vaakst in een een tegen een situatie zal komen (voornamelijk met keeper of de laatste man). Het is hierbij belangrijk om rustig te blijven en logisch na te blijven denken.

Er zijn in principe twee manieren om met een een tegen een situatie met de keeper om te gaan:

 • Je schiet in de vrije hoek
 • Je dribbelt om de keeper heen

Laten we eerst kijken naar de eerste optie; je schiet in de vrije hoek. Dit betekent eigenlijk dat je de bal probeert te plaatsen in de hoek waar de meeste ruimte is. Je speelt hierbij dus niet de keeper uit. Dit ziet er als volgt uit:

Voetbal Tips Spits

Bij de tweede optie wil je om de keeper heen dribbelen. Dit is vooral geschikt als de keeper uit zijn doel komt en je ruimte hebt om langs de keeper te dribbelen. Veel topspitsen zoals Haaland, Lewandowski en Kane passen deze techniek vaak toe. Dit ziet er als volgt uit:

7. Doe aan krachttraining

Krachttraining voor spits voetbal

Als spits zul je vaak in duels komen met de centrale verdediger van de tegenpartij. Hierbij is het fijn als je fysiek minstens net zo sterk bent als de tegenstander. Een hulpmiddel om sterker en breder te worden is krachttraining.

Enkele goede basis oefeningen om sterker te worden als spits zijn squats, pull-ups, deadlifts en de bench press. Dus hup die gym in!

8. Verbeter jouw techniek

Spits Voetbal Tips

Een andere cruciale vaardigheid voor een voetbal spits is de techniek. Dit betekent dat je als spits een mannetje kan passeren of dat je een goede steekpass kunt geven. De voetbaltechniek is eenvoudig te trainen als spits.

Je kunt hiervoor bijvoorbeeld hoedjes, een loopladder, hordes, een springtouw of een weerstandsparachute gebruiken. Een geschikte training set voor jou als voetballer (spits) vind je hieronder:

9. Train ook je ”zwakke” been

Goede spitsen zoals Haaland, Lewandowski, Benzema en Ronaldo hebben allemaal één ding met elkaar gemeen; ze kunnen zowel met links als met rechts goed schieten en passen.

Het is dus belangrijk om als spits ook jouw zwakke been te trainen. Hierdoor word je simpelweg een completere spits. De meeste voetbal spitsen zijn rechtsbenig. Wanneer je dus goed met links kunt voetballen ben je een unieke schakel in het team!

Je zwakke been kun je trainen door te oefenen op afwerken met het zwakke been. Verder kun je ook de bal tegen een grote muur spelen, aannemen, en weer terugspelen met het zwakke been.

9. Verbeter jouw loopacties

Als spits moet je niet te voorspelbaar zijn voor de tegenstander. Een goede manier om onvoorspelbaar te zijn is door gebruik te maken van slimme loopacties. Zo kun je bijvoorbeeld doen alsof je in de bal komt waarna je direct de diepte in sprint.

Ook bij een voorzet kun je slimme loopacties toepassen. Zo kun je bijvoorbeeld sprinten richting de 2e paal. Een andere goede loopactie is om zo lang mogelijk achter de verdediger te blijven en wanneer de voorzet komt zorg je ervoor dat je voor de man komt (eventueel richting de eerste paal). Dit is enorm lastig te verdedigen!

Pro Tip: Probeer altijd de laatste linie op te zoeken als spits. Jij moet namelijk het veld groot houden en zorgen dat je als team bij de goal van de tegenstander komt.

10. Oefen jouw aannames

Voetbal Spits Tips

Om een echte complete spits te zijn zul je ook goed de bal aan moeten kunnen nemen. Zowel met je voet, je bovenbeen als met je borst. Het is dus belangrijk dat je flink gaat trainen op jouw aannames.

Je kunt dit doen door gebruik te maken van een rebounder. Je kunt dan zelf de bal tegen deze trampoline aanspelen, waarna de bal automatisch terugkomt. Hierdoor kun je uren lang ballen aannemen (ook als je dus alleen moet trainen).

11. Oefen voorzetten

Verder zul je als spits moeten trainen op voorzetten. Jij bent namelijk diegene die de doelpunten moet maken, ook uit voorzetten! Wanneer een bal voorgezet wordt kun je de bal op drie manieren afmaken:

 • Door te koppen
 • Door te volleyen
 • Door normaal te schieten

Oefen dus ook al deze drie de technieken. Dit kun je doen door een vriend of vriendin steeds de bal voor te laten zetten. Jij moet de bal dan afmaken!

12. Oefen vrije trappen

Tot slot is het verstandig om jouw vrije trappen te trainen. Dit is namelijk een kansrijke standaardsituatie. Je kunt dit doen door na de voetbaltraining 10 minuutjes voor jezelf vrije trappen te oefenen.

Je zou hiervoor kunstmatige poppen kunnen gebruiken die dienen als ”muur”. Probeer de bal over of langs de muur te schieten. Jouw vrije trap techniek zal drastisch verbeteren na verloop van tijd, waardoor je gegarandeerd meer goals gaat maken als voetbal spits!

Homepage

Veelgestelde Vragen

Hoe verbeter ik mijn afwerking voor het doel?

Het verbeteren van je afwerking vereist consistentie en veel oefening. Werk aan je schiettechniek, zowel met je sterke als zwakkere voet. Oefen verschillende soorten schoten, zoals volleys, kopballen en plaatsingsschoten. Werk ook aan je reactievermogen voor het doel, zodat je snel kunt reageren op kansen.

Wat is de ideale lengte voor een voetbal spits?

De ideale lengte voor een voetbalspits varieert, maar over het algemeen ligt het tussen 1,75 en 1,90 meter. Deze lengte biedt de juiste balans tussen kracht en behendigheid, waardoor spelers zowel in de lucht als over de grond effectief kunnen zijn.

Hoe belangrijk is fysieke kracht als voetbal spits?

Fysieke kracht is belangrijk voor een voetbalspits omdat het hen helpt om duels te winnen, de bal vast te houden en ruimte te creëren. Het stelt hen in staat om zich te verdedigen tegen tegenstanders en kansen te creëren voor henzelf en hun teamgenoten.

Hobbybuiten

Hobbybuiten is dé website waar hobbyisten blogs, feitjes, ideeën en product aanbevelingen kunnen vinden over diverse hobby's zoals metaaldetectie, magneetvissen, hardlopen, fotografie en wandelen.

Recente Blogs