Hoe Ziet Een Geocache Eruit? (Alle Soorten Geocaches)


Hoe ziet een geocache eruit?

Je zult vast wel eens gehoord hebben van de hobby ‘geocaching‘. In Nederland wordt deze hobby steeds populairder. Hobbyisten gaan hierbij met behulp van coördinaten en een gps op zoek naar zogenaamde ‘geocaches’.

Maar …

… Hoe ziet een geocache eruit?

Er zijn veel verschillende soorten geocaches, variërend in vorm, grootte en uiterlijk. Zo ziet een geocache eruit als een buisje, een kistje, een nep steen, een stuk hout, een vogelhuisje of een heel klein kokertje. Ook kan de geocache een event zijn in plaats van een fysieke doos. Geocachers kunnen dus heel creatief zijn! Er zijn 4 maten fysieke geocaches:

  • Een micro geocache
  • Een small geocache
  • Een regular geocache
  • Een large geocache

In deze blog worden er een aantal unieke voorbeelden gegeven van geocaches die je kunt vinden in Nederland. Zo wordt er per soort geocache kort uitgelegd wat het type geocache is en hoe deze eruit ziet. Veel succes met geocachen!

Wat voor soorten geocaches bestaan er?

Veel mensen denken dat er slechts één type geocache is. Dit is echter niet waar. Zo zijn er naast een traditionele geocache nog een hoop andere geocaches.

Er bestaan maar liefst 9 verschillende soorten geocaches. Geocachers zonder een premium account hebben toegang tot twee type geocaches:

  • Een traditionele geocache
  • Een event geocache

Geocachers met een premium account hebben naast de traditionele geocache en de event geocache ook nog toegang tot 7 andere geocaches:

  • Een multicache
  • Een mysterie geocache
  • Een EarthCache
  • Een letterbox
  • Een virtuele geocache
  • Een webcam geocache
  • Een whereigo geocache

Laten we eens per geocache kijken hoe deze geocache eruit ziet en waar je deze kunt vinden! Hieronder kun je alvast de icoontjes voor de verschillende soorten geocaches zien:

Soorten Geocaches

1. De traditionele geocache

De meest gevonden geocache is de traditionele geocache (aangezien deze geocaches ook vindbaar zijn voor mensen zonder een premium account). Deze geocache wordt op de geocaching kaart aangegeven met een groen icoontje (zie de foto hierboven).

De traditionele geocache komt voor in diverse vormen, groottes en kleuren. Voorbeelden van een traditionele geocache die je kunt vinden zijn:

  • Een buisje
  • Een kistje
  • Een vogelhuisje
  • Een nep steen
  • Een stuk hout
  • Een bakje
Traditionele geocaches

In de traditionele geocache zul je altijd een papieren logboek tegenkomen. De bedoeling van dit logboek is dat de vinder zijn of haar naam in het logboek schrijft. Daarnaast moet je de vinddatum opschrijven. Je kunt dus in het logboek zien wie de geocache al reeds gevonden heeft (en wanneer).

2. Een event geocache

Event Geocache

Deze geocaches zijn geen fysieke geocaches (buisjes/kistjes) die je kunt vinden. Het zijn daarentegen events die georganiseerd worden door geocachers. Dit kunnen verschillende soorten events zijn. Denk hierbij aan:

  • Meet-and-greets
  • Gezamenlijk afval opruimen
  • Een seminar

Het leuke aan een event geocache is dat je nieuwe mensen leert kennen die dezelfde passie met jou delen. Je kunt dus makkelijk nieuwe vrienden maken. Een event geocache ziet eruit als een rood icoontje op de geocaching kaart. Event geocaches zijn gelukkig ook toelaatbaar voor mensen zonder een premium membership.

3. Een Multicache

Multicache geocaching

Een multicache is een geocache dat bestaat uit meerdere locaties. De aangegeven locatie op de geocaching map is dus niet de plek waar je de fysieke geocache zult vinden. Op deze plek zul je namelijk de coördinaten vinden van de volgende geocache die bij de multicache hoort.

Deze coördinaten kunnen gevonden worden door bijvoorbeeld een puzzel op te lossen. Ook kunnen de coördinaten doormiddel van een stikker op een voorwerp geplakt zijn.

De gevonden coördinaten zul je moeten volgen met behulp van een GPS of jouw telefoon. Wanneer je bij de tweede locatie komt (de locatie van de coördinaten) zou je de geocache kunnen vinden. Het kan ook zijn dat je nog een keer naar een andere locatie gestuurd wordt.

Je zult dus de gevonden coördinaten moeten blijven volgen totdat je de fysieke geocache vindt. Let op! Een multicache kan alleen gevonden worden door geocachers met een premium account! Het icoontje van de multicache ziet eruit als een oranje bolletje met twee caches in het midden.

4. Een mysterie cache

Dit type geocache lijkt een beetje op een multicache. Je moet namelijk (verschillende) puzzels oplossen om de coördinaten te vinden van de uiteindelijke geocache.

Een mysterie cache wordt over het algemeen lastiger gevonden dan een multicache. Zo moet je vaker zelf informatie op internet opzoeken in tegenstelling tot de multicache. Het icoontje van de mysterie cache ziet eruit als een blauw bolletje met een wit vraagteken in het midden. Ook deze geocache is alleen beschikbaar voor premium members.

5. Een EarthCache

EarthCache Geocaching

Een EarthCache is een type geocache waarbij geocachers leren over de geschiedenis, de geologie, het ecosysteem en nog andere details over de desbetreffende locatie. Ook hier zul je dus geen fysieke container vinden.

EartCaches zul je daarom vaak vinden op prachtige plekken met een bijzondere geologie. In Nederland komen we daarom minder EartCaches tegen dan op plekken in Amerika of Canada. EarthCaches zijn dus wel enorm leerzaam!

Het icoontje van de EarthCache ziet (zoals de naam al doet vermoeden) eruit als een soort aardbol op de geocaching kaart.

6. Een Letterbox

Letterboxing is een hele oude manier van geocaching. Dit is eigenlijk geocachen zonder gebruik te maken van een GPS (je zoekt dus de geocache op basis van aanwijzingen van de maker van de cache). Wanneer je de letterbox geocache vindt moet je een stempel zetten in het logboek (dit moet je doen met jouw eigen persoonlijke stempel).

Tegenwoordig bestaan er nauwelijks meer letterbox geocaches, waardoor ik hier verder ook niet in detail op in hoef te gaan.

7. Een virtuele geocache

Ook virtuele geocaches zijn erg ouderwetse geocaches. Dit zijn geen fysieke containers, maar virtuele caches. Wanneer je op de locatie van deze geocache komt zul je een vraag moeten beantwoorden over de locatie of je zult een foto moeten maken (dit hangt af van de geocache).

Overige geocaches die je kunt vinden zijn een zogenaamde ‘webcam geocache’ en een ‘whereigo’ geocache. Deze geocaches worden eigenlijk nauwelijks tot niet meer gebruikt in Nederland, waardoor ik hier niet in detail op in zal gaan.

Verschillende maten geocaches; micro, small, regular en large

Verschillende Formaten Geocaches

Zoals eerder gezegd zijn er verschillende maten geocaches. In Nederland vinden we het meest een ‘small’ en een ‘regular’ geocache. Laten we eens kijken hoe de verschillende maten geocaches eruit zien.

1. De micro geocache

De kleinst mogelijke geocache die je kunt vinden is een micro geocache. Dit type geocache ziet eruit als een heel klein kokertje (slechts enkele centimeters lang). In dit type geocache zul je vaak alleen een heel klein logboek tegenkomen. In deze geocache past minder dan 100 ml.

In enkele gevallen bestaat er ook nog een zogenaamde ‘nano geocache’. Dit is eigenlijk een subtype van de micro geocache. De nano geocache is nog kleiner dan de micro geocache (slechts 10 ml).

2. De small geocache

Onder een ‘small geocache’ verstaan we een cache tussen de 100 ml en 1 liter. Voorbeelden van een small geocache zijn buisjes en kistjes (in het formaat van een broodtrommeltje). Dit type geocache komt veel voor in Nederland!

3. De regular geocache

Onder een ‘regular geocache’ verstaan we een cache tussen de 1 en de 20 liter. Voorbeelden van een regular geocache zijn bijvoorbeeld munitiekisten van het formaat van een schoenendoos ongeveer (natuurlijk zonder munitie!) of een plastic containertje. In Nederland komt dit type geocache minder vaak voor.

4. De large geocache

Tot slot is er nog een laatste formaat geocache. Dit is de ‘large geocache’. Onder een large geocache verstaan we een cache groter dan 20 liter. In Nederland zullen we dit type geocache eigenlijk nauwelijks tot niet tegenkomen. Een voorbeeld van een large geocache zou een emmer kunnen zijn bijvoorbeeld.

Homepage

Veelgestelde Vragen

Kunnen geocaches van grootte verschillen?

Ja! Er zijn verschillende groottes geocaches. Zo bestaan er micro, small, regular en large geocaches. In Nederland vinden we voornamelijk small geocaches in de vorm van een buisje of een kistje.

Zijn er speciale geocaches voor kinderen?

Nee, er zijn niet ‘speciale’ geocaches voor kinderen. Echter is geocaching erg kindvriendelijk, waardoor veel geocaches in principe ook geschikt zijn voor kinderen.

Wordt er in de geocaching app aangegeven hoe groot de geocache is?

Ja, in de geocaching app wordt aangegeven hoe groot de geocache is. Bij elke geocache wordt de grootte aangeduid met symbolen, zoals een klein doosje voor een kleine cache of een grote doos voor een grote cache. Dit helpt geocachers bij het kiezen van caches die passen bij hun voorkeur en ervaringsniveau.

Kan ik alleen geocaches vinden als ik geocaching premium heb?

Nee, je kunt ook geocaches vinden zonder Geocaching Premium. De basisfuncties zijn gratis beschikbaar, inclusief het vinden van traditionele caches. Premium biedt extra functies zoals geavanceerde zoekfilters en exclusieve caches, maar is niet essentieel voor het deelnemen aan de geocaching-community en het vinden van veel caches.

Hobbybuiten

Hobbybuiten is dé website waar hobbyisten blogs, feitjes, ideeën en product aanbevelingen kunnen vinden over diverse hobby's zoals metaaldetectie, magneetvissen, hardlopen, fotografie en wandelen.

Recente Blogs