Geocaching Voor Beginners! (Wat is het, Regels & Benodigdheden)


Geocaching Beginners

Ben jij een echte avonturier die houdt van natuur, activiteit en spanning? Dan kan de hobby Geocaching echt wat voor jou zijn! Deze hobby is voor veel mensen in Nederland echter nog niet echt bekend. Dus…

 … Wat is Geocachen?

Geocaching is een buitenhobby waarbij je met behulp van coördinaten of een van tevoren aangegeven locatie verstopte ‘Geocaches’ moet vinden. In elke cache zit een logboek (soms aangevuld met andere voorwerpen). Na het vinden van de Geocache schrijf je je naam en de datum in het papieren logboek, ruil je eventueel voorwerpen en verberg je de cache weer. Ook kun je in de Geocache App de cache loggen of een leuk verhaaltje over je zoektocht schrijven. Het is dus een hobby waarbij je veel buiten bent, beweegt en avonturen beleeft!

Ik kan me voorstellen dat het nu nog allemaal relatief vaag klinkt. In deze blog leg ik daarom in detail uit hoe Geocaching werkt en hoe jij vandaag nog kan starten met het vinden van jouw eerste Geocache! Veel leesplezier!

Hoe werkt Geocaching?

Als je nog nooit eerder van Geocaching gehoord hebt kan deze hobby erg vaag klinken. Eigenlijk werkt Geocaching vrij eenvoudig! Om het duidelijk te maken hoe deze hobby werkt zal ik stap per stap uitleggen hoe Geocaching werkt.

Stap 1: Download de Geocaching App en maak een account

Het eerste wat je zult moeten doen is het downloaden van de officiële Geocaching App. Deze app is te downloaden op verschillende plekken:

 • In de Appstore voor iOS apparaten (zoals een iPhone of een iPad)
 • In de Google Playstore voor android apparaten (zoals Samsung, Huawei, of Sony)

De Geocaching App ziet er als volgt uit in de appstore:

Geocaching App

Je kunt hier gratis een account op aanmaken en hierna kun je inloggen in de Geocaching App. Je kunt ook inloggen op de officiële Geocaching website. Ik raad echter aan om gebruik te maken van de app aangezien dit veel overzichtelijker en makkelijker is.

Stap 2: Open de Geocaching Map

Nadat je ingelogd bent op de gratis Geocaching App kun je de Geocaching kaart Nederland openen. Deze Geocaching kaart ziet er als volgt uit:

Geocaching Kaart Nederland

Zoals je kunt zien zijn de ‘caches’ aangegeven in het groen. Op de plek van het groene icoontje op de map kun je dus ook de desbetreffende Geocache vinden. Door op de cache op de map te klikken krijg je de volgende informatie:

 • De moeilijkheid van de cache
 • Het terrein van de cache (toegankelijkheid)
 • Het formaat van de cache
 • Een beschrijving van de cache
 • Een hint voor het vinden van de cache
 • De laatste keer dat de cache gevonden is

De grijze icoontjes op de kaart zijn de Geocaches die je alleen kunt vinden als je premium member bent. De rode icoontjes op de kaart zijn Geocaching Events. Dit is, zoals de naam doet vermoeden, een georganiseerd evenement waarbij geocachers bij elkaar komen om ervaringen te delen en nieuwe vrienden te maken.

Stap 3: Kies een Geocache die je wilt vinden en navigeer hierheen

Nadat je de Geocache Kaart geopend hebt kun je via Google Maps navigeren naar de desbetreffende Geocache die je wilt vinden. Dit kun je simpelweg doen door op de knop ”navigeer” te drukken in de app. Je zult dan het volgende te zien krijgen:

Navigatie Geocaching App

Stap 4: Zoek de Geocache

Nadat je op de locatie van de Geocache bent aangekomen is het tijd om te gaan zoeken naar de cache. Tijdens het zoeken mag je de natuur en het milieu niet beschadigen. Let op: je hoeft vaak geen dingen te verplaatsen om de cache te vinden!

Enkele veelvoorkomende plekken waar een Geocache verstopt kan zijn:

 • Onder een (picknick)bankje
 • Onder een steen
 • Achter een (verkeers)bord
 • Onder een boomstronk
 • Aan een tak
 • In een holle boom
 • In een buis/pijp

Een Geocache kan er heel divers uitzien. Zo kan het bijvoorbeeld een vorm hebben van een buisje, een kistje of een bakje (zie de foto hieronder):

Geocache

Nadat je de Geocache gevonden hebt is het tijd om de Geocache te loggen (zie stap 5).

Stap 5: Log de Geocache (en wissel voorwerpen uit)

Als je een Geocache vindt moet je deze daarna ‘loggen’. Een cache loggen kan op twee manieren:

 • Je schrijft je naam en datum in het papieren logboek (deze bevindt zich in de Geocache)
 • Je laat weten dat je de Geocache gevonden hebt in de app

De meeste geocachers kiezen ervoor om het op beide manieren te doen. Dit betekent dat ze eerst hun naam en datum op het papieren logboek schrijven (dit is een soort kladblokje). Daarna loggen ze de Geocache in de officiële Geocaching App.

Logboek Geocaching

Het kan zijn dat er ook andere voorwerpen in de Geocache zitten. Denk hierbij aan knikkers, geluksstenen of speelgoed. Deze items mag je gewoon laten zitten in de Geocache. Ook mag je een eigen voorwerp meenemen en deze ruilen voor één van de items in de Geocache.

Let wel op: het voorwerp dat je ruilt mag niet gevaarlijk zijn, het mag geen eten zijn en ook moet het voorwerp ongeveer dezelfde waarde hebben als het voorwerp in de Geocache.

Stap 6: Plaats de Geocache weer terug in positie

Nadat je de cache gelogd hebt moet je de cache weer terug in positie plaatsen. Leg de Geocache precies terug in dezelfde positie als dat je hem gevonden hebt. Mocht de Geocache beschadigd zijn (of mist de cache het logboek), laat dan een bericht achter voor de eigenaar in de app.

De eigenaar kan dan de Geocache komen vervangen of maken. Je kunt dit simpelweg doen door op de ”bericht” knop te drukken in de app. Deze knop bevindt zich naast de ”hint” knop.

Stap 7: Ga opzoek naar een nieuwe Geocache

Nadat de Geocache weer terug in positie is geplaatst kun je op zoek gaan naar een volgende Geocache. Mocht je de Geocache niet kunnen vinden? Lees dan eerst even de hint.

Je kunt de hint krijgen door op de ”hint” knop te drukken. Ik weet vast en zeker dat je de cache hiermee zult kunnen vinden!

Welke spullen heb ik nodig voor Geocaching?

Wanneer je wilt starten met Geocaching heb je een aantal benodigdheden nodig:

 • Een smartphone met mobiele data of wifi
 • De officiële Geocaching App
 • Een pen
 • Geschikte kleding

1. Een smartphone met mobiele data of wifi

Eigenlijk is elk type smartphone geschikt voor Geocaching (zowel iOS als android apparaten). Maar let op! Je hebt wel mobiele data of internetverbinding (wifi) nodig.

Zonder mobiele data of internetverbinding kun je namelijk niet de Geocaching kaart van Nederland vernieuwen. Ook kun je de Geocache niet loggen zonder internetverbinding of mobiele data.

2. De officiële Geocaching App

Geocaching App

Naast een telefoon heb je natuurlijk ook de officiële Geocaching App nodig. Deze valt erg eenvoudig (gratis) te downloaden in de Appstore of de Google Playstore (afhankelijk van het apparaat dat u gebruikt).

3. Een pen

Iets wat vaak vergeten wordt om mee te nemen tijdens het Geocachen is een pen. Na het vinden van een cache moet je namelijk jouw naam en de datum in het logboek kunnen schrijven. Neem daarom altijd even een pen mee!

4. Geschikte kleding

Tot slot is het belangrijk om jou te kleden op het weer. In de winter moet je daarom warme kleding aantrekken en in de zomer luchtige kleding. Verder is het verstandig om altijd een regenpak (of poncho) mee te nemen. Zo weet je zeker dat je altijd droog blijft tijdens Geocaching!

Hoe ziet een Geocache eruit?

Een Geocache kan verschillende vormen aannemen, maar over het algemeen ziet het eruit als een klein waterdicht buisje van ongeveer 10 centimeter. Verder kan een Geocache ook eruit zien als een kistje, een bakje of een cilinder. Een Geocache heeft vaak een camouflerende kleur zodat je het niet makkelijk kan vinden.

In de foto hieronder kun je enkele voorbeelden zien van een Geocache:

Voorbeelden Geocache

Kan ik ook zelf een Geocache plaatsen?

Ja! Je kunt ook zelf een Geocache plaatsen! Hiervoor moet je een aantal stappen volgen:

 • Bepaal de locatie waar je de Geocache wilt plaatsen
 • Regel een waterdichte container en een leeg logboek
 • Dien je Geocache in volgens de Geocaching richtlijnen en wacht tot de cache voor het eerst gevonden wordt
 • Onderhoud jouw Geocache (jij bent immers de eigenaar en daarom verantwoordelijk)

De belangrijkste Geocaching richtlijnen bij het plaatsen van een Geocache zijn:

 • Houd je aan de lokale regelgeving
 • Vraag altijd toestemming aan de grond- of landeigenaar om de cache te mogen plaatsen
 • Geocaches moeten minimaal op 161 meter van elkaar geplaatst worden
 • De Geocache moet goed toegankelijk zijn (verder moet hij voor de lange termijn geplaatst worden)
 • Begraaf de Geocache niet!
 • Beschadig geen eigendommen
 • Blijf uit de buurt van afgesloten gebieden
 • Plaats geen illegale voorwerpen in de Geocache (munitie, aanstekers, messen, drugs, alcohol, eten of vloeistoffen)
 • Er moet een logboek in de Geocache zitten

Is Geocaching gratis?

Ja, Geocaching is in principe gratis. Zo kun je gratis de officiële Geocaching App downloaden en een account aanmaken. Echter, met de gratis versie heb je geen toegang tot de premium Geocaching functies zoals het vinden van premium caches, geavanceerde zoekfilters, statistieken, grafieken en klantondersteuning.

Voor de startende geocachers is de gratis Geocaching App echter meer dan genoeg om bekend te worden met deze bijzondere buitenhobby! Mocht het blijken dat je Geocaching zo leuk vind dat je meer caches wilt vinden, dan kun je altijd later nog overwegen om over te stappen op een Premium Geocaching Account.

Mag je een Geocache houden?

Nee, het is ten strengste verboden om een Geocache zelf te houden. De Geocache is namelijk eigendom van de ontwikkelaar van de cache en niet van jou. Verder moet de cache ook nog gevonden kunnen worden door andere geocachers.

Mocht je erop betrapt worden dat je een Geocache hebt gestolen dan loop je een risico. Je kunt namelijk een forse boete hiervoor krijgen.

Homepage

Veelgestelde Vragen

Heb ik een GPS-ontvanger nodig voor Geocaching of kan ik mijn smartphone gebruiken?

Je hebt niet per se een GPS-ontvanger nodig voor Geocaching. Voor Geocaching kun je het beste namelijk jouw smartphone (deze heeft een ingebouwde GPS) gebruiken met de Geocaching App erop geïnstalleerd. Dit is veruit de meest makkelijke en nauwkeurige manier om Geocaches te vinden.

Zijn er geocaching-groepen of communities waar ik me bij kan aansluiten?

Ja, er zijn groepen en plekken online waar geocachers met elkaar praten. Denk aan websites, Facebook, en andere plekken op het internet. Het is leuk om met andere mensen te praten, samen dingen te doen, en van elkaar te leren over geocaching!

Zijn er geocaching-evenementen bij mij in de buurt?

Je kunt controleren of er geocaching-evenementen in jouw buurt zijn door de geocaching-app of -website te bekijken. Op deze platforms kun je de evenementenkalender bekijken en filteren op locatie om te zien of er bijeenkomsten of activiteiten zijn gepland in jouw omgeving. Vaak wordt een Geocaching event aangegeven met een rood icoontje op de Geocaching Map.

Hobbybuiten

Hobbybuiten is dé website waar hobbyisten blogs, feitjes, ideeën en product aanbevelingen kunnen vinden over diverse hobby's zoals metaaldetectie, magneetvissen, hardlopen, fotografie en wandelen.

Recente Blogs