Hoe Werkt Een Molen Van Een Werphengel? – Werphengel Molen Uitleg


Werphengel molen uitleg

Als je wilt gaan vissen met een werphengel, heb je ook een molen nodig. Het kan echter lastig zijn om te leren hoe je een vishengel molen goed gebruikt en om te begrijpen hoe deze precies werkt. Dus…

… Hoe werkt een molen van een werphengel?

De molen is een onderdeel van een werphengel. De molen heeft een ronde spoel waar de vislijn omheen gewikkeld zit. Door de beugel van de molen open te klikken kun je de vislijn uitgooien. Hierna klik je de beugel dicht en kun je met behulp van de hendel van de molen de vislijn ook weer netjes en gecontroleerd oprollen. Verder hebben de meeste molens ook een slipfunctie, waarmee je kunt bepalen hoe hard je de vis laat trekken.

Een molen is dus een onmisbaar onderdeel van de werphengel. Het is echter wel belangrijk dat je precies weet hoe je een molen gebruikt. Anders zul je gegarandeerd in de problemen komen tijdens het vissen. Klaar om alles te leren over de molen van de werphengel? Lees dan lekker verder!

Wat Is De Molen Van Een Werphengel?

Je zult vast en zeker wel eens gehoord hebben van ‘de molen’ van een werphengel. Toch is het voor veel mensen niet helemaal duidelijk wat dit nou precies is. Zoals gezegd:

Een molen is een onderdeel van de werphengel. De molen heeft een ronde spoel waar de vislijn omheen gewikkeld zit. Met de molen van een werphengel kun je de vislijn uitgooien door de beugel open te klikken. Hierna kun je de vislijn weer ophalen door de beugel dicht te klikken en aan de hendel te draaien.

De molen ziet er een beetje uit als een draaiend wiel met een hendeltje. Er zijn verschillende groottes in molens verkrijgbaar (afhankelijk van jouw doel als visser).

De Verschillende Onderdelen Van De Molen Van Een Vishengel

De molen van de werphengel heeft diverse onderdelen. De hoofdonderdelen van de molen van de werphengel zijn:

  • De spoel. Dit is de ronde vorm waar de vislijn omheen gewikkeld zit.
  • De beugel. Dit is het onderdeel dat je open en dicht kunt klikken om de vislijn uit te gooien.
  • De hendel. Dit is het onderdeel waarmee je de spoel kunt draaien, waardoor je vislijn binnen kunt halen.
  • De slipknop. Met deze knop kun je instellen hoe hard je de vis aan de vislijn laat trekken.
  • De lijngeleider. Dit zorgt ervoor dat de vislijn gelijkmatig op de spoel gewikkeld wordt, waardoor er geen knopen zullen ontstaan.
  • De behuizing. Dit is de buitenkant van de molen, die de interne onderdelen omhult en ervoor zorgt dat alles stevig op zijn plaats blijft.

In onderstaande afbeelding kun je de verschillende onderdelen van de molen van een vishengel zien:

Onderdelen vismolen

Welke Typen Werphengel Molens Bestaan Er?

In de visserij zijn er verschillende typen vishengel molens. De meest voorkomende molens zijn de spinmolen, de baitcaster reel, de vrijloopmolen/de baitrunner molen, de big pit molen, de match molen, de spod molen en de zeemolen.

Er zitten grote verschillen tussen de verschillende molens. Denk hierbij aan de grootte van de molen, de werking van de molen en de vorm van de molen. Laten we eens kort kijken wat iedere molen inhoudt.

1. De Spinmolen

Spinmolen vissen

Een spinmolen is eigenlijk een algemene term voor een vismolen die gebruikt wordt voor de kunstaas visserij. Deze molen zal dus voornamelijk gebruikt worden door roofvissers.

Spinmolens zijn ontworpen om snel, soepel en nauwkeurig het kunstaas in te kunnen werpen. Ze worden gebruikt met verschillende soorten kunstaas. Denk hierbij aan pluggen, spinners of softbaits. De spinmolen is dus geschikt om te vissen op snoek, snoekbaars of baars.

2. De Baitcaster Reel

Baitcaster reel molen vissen

Een baitcaster reel is een soort vismolen die gebruikt wordt tijdens het roofvissen. Dit type vismolen heeft een as die aan twee kanten vastzit aan de behuizing. Hierdoor staat de as haaks op de lijnrichting, waardoor je met de baitcaster reel veel meer kracht kunt uitoefenen dan bij een normale vismolen.

Een ander verschil is dat de baitcaster reel op de bovenkant van de hengel wordt geplaatst in plaats van onder de hengel. Met de baitcaster reel kun je eenvoudig grote roofvissen vangen zoals snoek of snoekbaars.

3. De Vrijloop Molen/De Baitrunner Molen

Vrijloopmolen vissen

De vrijloopmolen, ook wel bekend als de baitrunner molen, is een van de meest gebruikte molens in de visserij. Deze molens hebben een extra onderdeel op de achterkant van de molen. Dit is de zogenaamde vrijloop schakelaar.

Met deze schakelaar kun je het vrijloopsysteem activeren. Dit betekent dat je de vis de lijn uit de molen kan laten trekken (ook als de hengel nog in de steun ligt). Wanneer je de vrijloop schakelaar naar beneden klikt zal het vrijloopsysteem gedeactiveerd worden, waardoor de vis meer weerstand zal voelen.

De vrijloopmolen is uitermate geschikt wanneer je statisch wilt gaan vissen op karper, zeelt of andere witvis.

4. De Big Pit Molen

De Big Pit molen is eigenlijk gewoon een normale vismolen, maar dan een stuk groter. Hierdoor kun je veel meer vislijn op de molen spoelen. Dit stelt de visser in staat om op grote afstanden te vissen. Mede hierdoor wordt de Big Pit molen voornamelijk gebruikt door karpervissers.

5. De Match Molen

Match Molen Vissen

De match molen is een molen die gebruikt wordt tijdens het vissen op kleinere vissoorten zoals voorn, ruisvoorn of (kleine). De match molen is speciaal ontworpen om te vissen met lichte, dunne vislijnen. Deze molens zijn zo ook erg licht. Tot slot heeft dit type molen een snelle inhaalsnelheid, waardoor je snel je lijn kunt binnenhalen en opnieuw in kunt werpen.

Hoe Gebruik Je De Molen Van Een Werphengel?

Het is extreem belangrijk dat je de molen van de werphengel op een correcte manier gebruikt. Doe je dit niet? Dan zal jouw vislijn in de knoop komen te zitten. Hanteer daarom de volgende stappen als je gebruik maakt van de molen:

Stap 1: Monteer De Molen Op De Werphengel

Allereerst zul je de molen op de werphengel moeten monteren. Dit kun je vrij eenvoudig doen. Je zult hiervoor het ringetje op de vishengel los moeten draaien. Hierna kun je de molen in de juiste positie plaatsen en het ringetje weer aandraaien zodat de molen stevig vastzit.

Let er op dat de molen goed gecentreerd is en niet wiebelt. Test de molen daarom even door aan de hendel te draaien en te kijken of alles soepel loopt.

Molen monteren op werphengel

Stap 2: Spoel De Vislijn Op De Molen

Nadat je de molen op de hengel hebt gezet is het tijd om de vislijn op de molen te zetten. Mocht het zo zijn dat er al vislijn op de molen zit, dan kun je deze stap overslaan.

Om de vislijn op de molen te spoelen kun je verschillende methodes toepassen. Persoonlijk zou ik gebruik maken van een spooling bucket of een line spooler. Door één van deze twee gereedschappen te gebruiken voorkom je dat er knopen in jouw vislijn komen te zitten. Deze twee gereedschappen vind je hieronder:

De spooling bucket heeft hierbij mijn voorkeur. Om de vislijn op de molen te spoelen met een spooling bucket vul je allereerst de spooling bucket met water. Hierna plaats je de ronde schijf met de nieuwe vislijn op de spindel.

De spindel met de ronde schijf met de vislijn plaats je in de spooling bucket met water. Hierna kun je rustig de vislijn opspoelen door aan de hendel van de molen te draaien.

Stap 3: Gooi De Vislijn Met Montage Uit

Nadat je de vismolen gemonteerd hebt en de vislijn opgespoeld hebt is het tijd om jouw vislijn montage uit te gooien. Om de vislijn uit te gooien moet je eerste de beugel van de vismolen open klikken.

Hierna gooi je de vislijn uit en laat je de vislijn zinken tot de bodem. Na dat het aas op de bodem ligt kun je de beugel van de vismolen weer dichtklikken:

Beugel vismolen

Hierna moet je de vislijn even strak draaien met de hendel van de molen. Nu ben je eigenlijk al ready to fish!

Stap 4: Dril De Vis Door De Vislijn Op Te Halen

Mocht je beet hebben? Probeer dan de vislijn weer op te halen door aan de hendel van de vismolen te draaien. Tijdens het drillen van de vis is het verstandig om gebruik te maken van de slipknop op de achterkant van de molen. Deze slipknop ziet eruit als een draaiknop.

Draai je naar je toe? Dan laat je de vis minder hard trekken. Draai je van je af? Dan geef je de vis wat meer ruimte om te trekken. Het is belangrijk om hier de juiste balans in te vinden:

Slipfunctie molen vissen

Hoe Kies Je De Juiste Molen Voor Jouw Werphengel?

Wanneer je gaat vissen is het belangrijk dat je de juiste molen gebruikt voor jouw werphengel. Bij het kiezen van de juiste molen voor jouw werphengel houd je rekening met de volgende factoren:

  • Het type visserij
  • De maat van de molen
  • De lijncapaciteit van de molen
  • Jouw budget
  • Het merk molen

In onderstaande tabel kun je per visserij zien welke maat molen het meest geschikt is om te gebruiken:

Type VisserijBeste maat molen
Ultralicht vissen500 – 1000
Licht vissen1000 – 2500
Middelgroot vissen2500 – 4000
Zwaar vissen4000 – 5000
Licht zeevissen4000 – 6000
Middelzwaar zeevissen5000 – 8000
Zwaar zeevissen8000 – 10000+

Over het algemeen kun je het beste een spinmolen of een vrijloopmolen gebruiken. Deze twee soorten molens zijn wereldwijd het populairst, omdat ze voor de meeste visserijen goed werken.

Hoe Werkt Het Vrijloopsysteem Van Een Molen?

Veel vissers vinden het super handig om een vrijloopmolen te gebruiken. Deze typen molens hebben een vrijloop schakelaar op de achterkant van de molen. Deze vrijloopschakelaar ziet er als volgt uit:

Vrijloopsysteem vismolen

Dit vrijloopsysteem werkt super eenvoudig. Zet je de schakelaar naar boven? Dan activeer je het vrijloopsysteem. Wanneer de karper dan hard trekt, zal de vislijn uit de molen getrokken worden. Zet je de schakelaar naar beneden? Dan deactiveer je het vrijloopsysteem. De karper zal dan hard moeten trekken om de vislijn uit de molen te trekken.

Dit systeem is dus super populair voor mensen die statisch willen vissen. Je kunt namelijk gewoon de hengel in de steuntjes leggen en wachten totdat je beet hebt. Door het vrijloopsysteem zal de hengel namelijk niet uit de steuntjes getrokken worden.

Homepage

Veelgestelde Vragen

Wat is een goede maat molen voor op mijn werphengel?

Een goede maat molen voor je werphengel hangt af van het type visserij dat je wilt doen. Voor licht vissen in zoetwater is een molen tussen de 1000 en 2500 ideaal, terwijl voor zwaardere visserij in zoutwater een molen tussen de 4000 en 6000 beter geschikt is. Zorg ervoor dat de molen past bij de lijncapaciteit en het gewicht van de vissen die je wilt vangen.

Wat zijn goede merken vismolens?

Goede merken vismolens zijn onder andere Shimano, Daiwa, Penn, Fox en DAM. Probeer daarom ook altijd een vismolen aan te schaffen van een van deze merken. Zo weet je zeker dat je een kwalitatief goede molen in huis haalt.

Wat zijn veelvoorkomende problemen bij het gebruik van een vismolen?

De meest voorkomende problemen bij het gebruik van een vismolen zijn knopen in de vislijn, lijnbreuken die ontstaan tijdens het ophalen en een stroeve spoel.

Hobbybuiten

Hobbybuiten is dé website waar hobbyisten blogs, feitjes, ideeën en product aanbevelingen kunnen vinden over diverse hobby's zoals metaaldetectie, magneetvissen, hardlopen, fotografie en wandelen.

Recente Blogs