Hoe Werkt Een Metaaldetector?


Werking Metaaldetector

Het is erg fascinerend hoe je met een metaaldetector schatten zoals muntjes, vingerhoedjes, juwelen en kogels kunt vinden. Veel mensen vragen zich dan ook af hoe een metaaldetector in staat is zulke gave spullen te vinden.

Dus…

…Hoe werkt een metaaldetector nou eigenlijk?

Een metaaldetector genereert een magnetisch veld door stroom door de zoekspoel te sturen. Dit geproduceerde magnetische veld wordt de bodem ingestuurd. Mocht er een metalen voorwerp in de grond zitten, dan zal dit metalen voorwerp een eigen magnetisch veld reflecteren. De metaaldetector meet dit gereflecteerde veld en zal beginnen met piepen.  

Dit is natuurlijk de vereenvoudigde uitleg van een complex natuurkundig principe. In deze blog zal ik verder ingaan op de werking van een metaaldetector. Ben je benieuwd hoe een metaaldetector nou precies werkt? Lees dan verder!

De werking van een metaaldetector

Om precies te begrijpen hoe een metaaldetector werkt, ga ik stap voor stap uitleggen hoe een metaaldetector een metalen object detecteert.

Stap 1: De zoekspoel genereert een elektromagnetisch veld

De metaaldetector heeft aan de onderkant een ronde zoekspoel bestaande uit twee cirkels: de verstuurder en de ontvanger. Het begint allemaal bij de verstuurder, dit is de binnenste cirkel van de metaaldetector.

Spoel metaaldetector

In de verstuurder van de zoekspoel zit geleidend draad (vaak koper). Wanneer er een elektrische stroom door het geleidende draad wordt gestuurd, ontstaat er een elektromagnetisch veld.

Dit elektromagnetische veld wordt de bodem in gestuurd. Vaak komt dit magnetische veld tot een diepte van ongeveer 25 à 30 centimeter (afhankelijk van meerdere factoren).

Elektromagnetisch veld metaaldetector

Stap 2: Het metalen voorwerp in de bodem reflecteert een eigen magnetisch veld

Mocht er een metalen voorwerp in de bodem zitten, dan zal deze reageren op het elektromagnetische veld van de metaaldetector.

Dit gebeurt aan de hand van zogenaamde ‘’wervelstromen’’. Dit zijn een soort stromen die ontstaan binnen in een metalen voorwerp wanneer het in contact komt met een magnetisch veld. Deze wervelstromen zullen op zijn beurt ook een eigen magnetisch veld produceren.

Wervelstromen metaaldetector

Dit magnetische veld wordt gereflecteerd door het metalen voorwerp. De metaaldetector zal dit gereflecteerde magnetische veld waarnemen.

Metaaldetector magnetisch veld

Stap 3: De metaaldetector zal beginnen met piepen

De ontvanger van de metaaldetector, de buitenste ring, zal dit gereflecteerde magnetische veld waarnemen. Deze ontvanger meet het verschil tussen het uitgaande en inkomende magnetische veld.

Mocht er een verstoring zijn in het magnetische veld, dan zal de ontvanger elektrische signalen produceren. Deze elektrische signalen worden naar de control box van de metaaldetector gestuurd. Dit is het vierkantig achtige kastje in het midden van de metaaldetector.

Control Box metaaldetector

De control box, met alle elektronica, zal het elektrische signaal op zijn beurt omzetten in een geluid. Wanneer dit gebeurt zal de metaaldetector beginnen met piepen. Op dit moment is het metalen voorwerp officieel gedetecteerd!

Werken alle metaaldetectors op basis van elektromagnetische velden?

Een metaaldetector dat werkt op basis van dit principe (het verzenden en ontvangen van magnetische velden) wordt ook wel een VLF (very low frequency) metaaldetector genoemd. Je zult je waarschijnlijk afvragen of alle hobby metaaldetectors VLF detectors zijn.

Het antwoord is nee. Er zijn naast VLF metaaldetectors ook nog zogenaamde PI (puls inductie) metaaldetectors. PI metaaldetectors werken in tegenstelling tot VLF metaaldetectors op basis van pulsen. PI metaaldetectors meten de tijd tussen het verzenden en ontvangen van pulsen. Mocht er een metalen object zijn dan is er een verstoring in deze tijd, waardoor de metaaldetector begint te piepen.

Voor een gemiddelde metaaldetectorist in Nederland wordt aangeraden om een VLF metaaldetector te gebruiken. Puls Inductie metaaldetectors zijn namelijk enorm duur en deze worden eigenlijk alleen gebruikt om goud te detecteren.

Hoe ziet een hobby metaaldetector er uit?

Onderdelen metaaldetector

Goed om te weten hoe een metaaldetector werkt. Maar… Hoe ziet zo’n hobby metaaldetector er nou eigenlijk uit? Een typische hobby metaaldetector bestaat uit 3 onderdelen:

  • Een armsteun
  • Een control box
  • Een zoekspoel

1. Een armsteun

Bovenaan de metaaldetector vind je de armsteun. Hier kun je je arm inleggen om de metaaldetector comfortabel vast te kunnen houden. Vaak is de armsteun bekleed met kussentjes voor het maximale comfort.

De armsteun is vaak verstelbaar, waardoor een metaaldetector geschikt is voor alle leeftijden; van jong tot oud! Verder heeft de armsteun vaak klittenband, waardoor je minder kracht hoeft te zetten om de metaaldetector vast te kunnen houden.

2. De control box

In het middelste gedeelte van de metaaldetector vinden we de control box. Simpel gezegd is dit een kastje waar alle elektronica van de metaaldetector in zit. Aan de buitenkant van de control box vind je de display van de metaaldetector.

Op de display kun je verschillende instellingen instellen. Denk hierbij aan de gevoeligheid en het discriminatieniveau. De meeste metaaldetectors hebben geen waterdichte control box.

Probeer er daarom voor te zorgen dat de control box ten alle tijden droog blijft. Mocht de control box toch nat worden, dan kan er kortsluiting optreden.

3. De zoekspoel/zoekschijf

Het onderste gedeelte van de metaaldetector is de zoekspoel (ook wel zoekschijf genoemd). De zoekspoel bestaat uit geleidende draden (vaak koper). Door een elektrische stroom door de koperdraden te sturen ontstaat er een elektromagnetisch veld.

Dit magnetische veld wordt de bodem ingestuurd. Metalen voorwerpen zullen een magnetisch veld reflecteren wanneer ze in contact komen met het elektromagnetisch veld van de metaaldetector. De metaaldetector zal dit gereflecteerde magnetische veld waarnemen.

Zoekspoelen komen in verschillende vormen en maten. Grotere zoekspoelen gaan dieper dan kleine zoekspoelen. De meest voorkomende zoekspoelen zijn:

  • Een double-d zoekspoel
  • Een concentrische zoekspoel
  • Een elliptische zoekspoel

De meeste metaaldetectors zullen geleverd worden met een concentrische zoekspoel. Dit komt doordat deze type zoekspoelen vaak het goedkoopst zijn om te produceren.

Hoe werkt een metaaldetector op het vliegveld?

Vliegveld metaaldetector

Veel mensen vragen zich af hoe een metaaldetector op het vliegveld nou precies werkt. Deze vliegveld metaaldetectors zien er namelijk heel anders uit dan een typische hobby metaaldetector. Leuk nieuws!

Een metaaldetector op het vliegveld werkt in principe hetzelfde als een hobby metaaldetector. Een spoel in de wand van de metaaldetector genereert een elektromagnetisch veld en zendt dit uit. Mocht iemand metalen voorwerpen bij zich hebben, dan zullen deze metalen voorwerpen het elektromagnetisch veld van de metaaldetector verstoren. De metaaldetector neemt dit waar en zal piepen.

Hierdoor kunnen metalen voorwerpen zoals wapens, messen, bommen en andere gevaarlijke gebruiksvoorwerpen gedetecteerd worden. Erg handig!

Homepage

Veelgestelde Vragen

Hoe kan een metaaldetector onderscheid maken tussen verschillende metalen?

Een metaaldetector onderscheidt diverse metalen op basis van hun elektrische geleidbaarheid. Metalen geleiden elektriciteit op namelijk verschillende manieren, waardoor de metaaldetector hierdoor de metalen kan onderscheiden.

Kunnen metaaldetectors ook niet-metalen voorwerpen detecteren?

Nee, metaaldetectoren zijn ontworpen om metalen voorwerpen te detecteren vanwege hun interactie met elektromagnetische velden. Niet-metalen voorwerpen zijn niet in staat om het elektromagnetisch veld van de metaaldetector te verstoren. Hierdoor zal de metaaldetector niet reageren op niet-metalen voorwerpen.

Kunnen metaaldetectors door verschillende materialen, zoals grond of water, detecteren?

Ja, metaaldetectors kunnen door verschillende materialen detecteren. Echter, zal de maximale detectiediepte wel vermindert worden wanneer er een medium tussen het metalen voorwerp en de metaaldetector zit.

Werkt een metaaldetector op basis van röntgenstraling?

Nee, een metaaldetector werkt niet op basis van röntgenstraling. Een metaaldetector werkt daarentegen op basis van elektromagnetische velden. De metaaldetector meet hierbij de verstoring van het elektromagnetische veld.

Hobbybuiten

Hobbybuiten is dé website waar hobbyisten blogs, feitjes, ideeën en product aanbevelingen kunnen vinden over diverse hobby's zoals metaaldetectie, magneetvissen, hardlopen, fotografie en wandelen.

Recente Blogs