Hoe Diep Kan Een Metaaldetector Zoeken?


Maximale diepte metaaldetector

Een metaaldetector is een fantastische tool om historische objecten te vinden. Vaak worden waardevolle objecten zoals oude muntjes, juwelen en vingerhoedjes dieper gevonden dan minder waardevolle objecten zoals spijkers, moeren of ijzerstukjes.

Je wilt daarom dan ook met jouw metaaldetector zo diep mogelijk detecteren. In Nederland mag je tot maximaal 30 centimeter diep detecteren. Maar…

…Hoe diep gaat een metaaldetector nou eigenlijk?

De typische hobby metaaldetector heeft een maximale detectiediepte van ongeveer 30 centimeter. Hierdoor kan een metaaldetector dus 30 centimeter diep zoeken. Deze maximale detectiediepte hangt echter af van meerdere factoren, waardoor een metaaldetector soms enkele centimeters dieper of ondieper dan 30 centimeter gaat.

Het is belangrijk om te weten hoe je zo diep mogelijk kunt zoeken met jouw metaaldetector om jouw kansen op het vinden van historische schatten zo groot mogelijk te maken. In deze blog leg ik precies uit hoe jij zo diep mogelijk kunt zoeken met jouw metaaldetector. Veel plezier met lezen!

Wat beïnvloedt de maximale detectiediepte van een metaaldetector?

Een metaaldetector gaat dus ongeveer 30 centimeter diep. Er zijn echter een aantal factoren die de maximale detectiediepte zowel positief als negatief kunnen beïnvloeden.

Op een aantal van deze factoren kun je invloed hebben. Het is daarom enorm belangrijk om te weten welke factoren de maximale detectiediepte beïnvloeden.

De maximale detectiediepte van een metaaldetector wordt beïnvloed door:

  • De grootte van het object
  • De vorm van het object
  • De positie van het object
  • De conductiviteit van het object
  • De bodemstructuur
  • De grootte van de zoekspoel
  • De sensitivity en discriminatie instellingen van de metaaldetector
  • De frequentie van de metaaldetector
  • Jouw zoektechniek
  • Het type metaaldetector

1. De grootte van het object

Metaaldetectors kunnen grote objecten dieper detecteren dan kleine objecten, omdat grote objecten een groter en sterker magnetisch veld genereren in vergelijking met kleine objecten.

Grote objecten metaaldetectie

Neem de volgende maximale detectiedieptes als richtlijn:

  • 35 centimeter voor grote objecten
  • 25 centimeter voor kleine objecten

Voorbeelden van grote objecten die je kunt vinden met een metaaldetector zijn: hoefijzers, gereedschap, onderdelen van oude huizen of auto-onderdelen. Voorbeelden van kleine objecten die je kunt vinden met een detector zijn: munten, sieraden, vingerhoedjes of granaatscherven.

2. De vorm van het object

Objecten met een klein oppervlakte zijn moeilijker waar te nemen door een metaaldetector dan objecten met een relatief groot oppervlakte. Om dit te verduidelijken even een voorbeeld; een dunne spijker en een horizontaal geplaatst muntje.

Maximale detectiediepte metaaldetector

Een dunne spijker zal veel lastiger zijn om te detecteren dan een horizontaal geplaatst muntje omdat het oppervlakte veel kleiner is. Hierdoor zal het gereflecteerde magnetische veld veel zwakker zijn dan bij het muntje.

3. De positie van het object

Een andere factor die de maximale detectiediepe van een metaaldetector beïnvloedt is de positie van het object. Neem bijvoorbeeld een muntje. Een horizontaal geplaatst muntje kan dieper gedetecteerd worden dan een verticaal geplaatst muntje omdat het detecteerbaar oppervlakte veel groter is.

De maximale detectiediepte van een metaaldetector

Dit principe geldt natuurlijk voor alle objecten die te vinden zijn met een metaaldetector. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sieraden, hoefijzers, spijkers en metalen hangertjes.

4. De conductiviteit van het object

Naast de grootte, de vorm en de positie van een object heeft ook de conductiviteit van het object invloed op de maximale detectiediepte. De conductiviteit is het vermogen van een metaal om elektrische stroom te geleiden.

Objecten met een hoge conductiviteit kunnen goed elektrische stroom geleiden, waardoor er een sterk detectiesignaal gegenereerd wordt als het object blootgesteld wordt aan het magnetische veld van de metaaldetector.

Hierdoor kunnen objecten met een hoge conductiviteit dieper gedetecteerd worden dan objecten met een lage conductiviteit.

De conductiviteit van een zilveren munt.

5. De bodemstructuur

Een enorm belangrijke factor die de detectiediepte van een metaaldetector beïnvloedt is de bodemstructuur. Hierbij moet je letten op twee zaken:

  • Bodemmineralisatie
  • Water

Bodemmineralisatie betekent dat er veel ijzeren deeltjes (of andere deeltjes met magnetische eigenschappen) in de bodem zitten. Bodemmineralisatie vind je vaak op het strand of op akkers die voor een lange tijd niet omgeploegd zijn. Het leidt vaak tot valse signalen.

In deze bodems zal de metaaldetector niet zo diep kunnen als in ‘’schone’’ bodems. Dit komt doordat het signaal van de metaaldetector verstoord wordt door deze ijzeren deeltjes.

Daarnaast heeft ook water invloed op de maximale detectiediepte. Bodems met veel water geleiden elektriciteit namelijk beter dan enorm droge bodems.

Hierdoor kan een metaaldetector dieper in vochtige bodems. Het is dus ook raadzaam om te gaan metaaldetectoren nét nadat het heeft geregend. 

6. De grootte van de zoekspoel

De zoekspoel is het onderste deel van de metaaldetector. De zoekspoel zendt het elektromagnetische veld de grond in. Er zijn veel verschillende soorten zoekspoelen, lopend van 10 tot 50 centimeter in diameter. 

Grotere zoekspoelen genereren een groter en sterker elektromagnetisch veld ten opzichte van kleine zoekspoelen. Hierdoor kunnen metaaldetectors met een grote zoekspoel dieper detecteren dan metaaldetectors met een kleine zoekspoel.

zoekspoel metaaldetector

7. De sensitivity en discriminatie instellingen van de metaaldetector

De meeste hobby metaaldetectors hebben twee basisfuncties;

  • De discriminatie functie
  • De sensitivity functie

Met de discriminatie functie kun je instellen welke metalen je wilt negeren. De metaaldetector zal dan niet reageren op deze metalen. Het nadeel van het gebruiken van deze functie is dat de maximale detectiediepte minder wordt.

Dit komt doordat de metaaldetector niet op zijn volledige potentie kan zoeken wanneer hij bepaalde metalen moet negeren.

De andere functie is de sensitivity functie (gevoeligheidsfunctie). Met deze functie kun je instellen hoe sterk jouw metaaldetector reageert op metalen objecten. Door een hoger sensitivity niveau te kiezen kan de metaaldetector dieper gelegen objecten vinden.

Dus om het even samen te vatten. Wil je de maximale detectiediepte bereiken? Pas het volgende dan toe:

  • Gebruik een hoog sensitivity niveau
  • Probeer zo weinig mogelijk metalen te discrimineren

8. De frequentie van de metaaldetector

Veel moderne metaaldetectors hebben een aanpasbare frequentie. De frequentie van een metaaldetector is het aantal elektrische pulsen dat per seconden door de zoekspoel wordt gestuurd.

Een hoge frequentie betekent dat de metaaldetector veel elektrische pulsen per seconden uitzendt. Een lage frequentie betekent juist dat de metaaldetector weinig elektrische pulsen per seconden uitzendt.

Een hoge frequentie zorgt voor een lage maximale detectiediepte. Een lage frequentie zorgt voor een hoge maximale detectiediepte. Wanneer je dus zo diep mogelijk wilt detecteren raad ik aan om een lage frequentie te gebruiken (minder dan 10 kHz).

De frequentie van een metaaldetector

9. Jouw zoektechniek

Het is erg belangrijk om een goede zoektechniek te hanteren. Wanneer je dit niet doet kan de metaaldetector niet de maximale detectiediepte bereiken. Er zijn 2 basisfouten die veel detectoristen maken:

  • Ze houden de zoekspoel niet parallel aan het bodemoppervlakte
  • Ze houden de zoekspoel te ver van het bodemoppervlakte

Het is erg belangrijk om de zoekspoel horizontaal en parallel aan het bodemoppervlakte te houden. Veel hobbyisten houden de zoekspoel scheef (met een hoek) ten opzichte van de bodem. Hierdoor zal je niet de maximale detectiediepte bereiken.

Zoekspoel metaaldetector

Daarnaast is het belangrijk om de zoekspoel zo dicht mogelijk bij de bodem te houden zonder de bodem te raken. Ik raad aan om de zoekspel slechts enkele centimeters van de grond te houden. Hierdoor zul je de maximale detectiediepte bereiken.

Zoekspoel metaaldetector.

10. Het type metaaldetector

Er bestaan twee soorten metaaldetectors, namelijk:

  • De Very Low Frequency (VLF) metaaldetector
  • De Puls Inductie (PI) metaaldetector

Het verschil tussen deze twee metaaldetectors is voornamelijk de techniek. De VLF metaaldetector werkt op basis van een spoel die een elektromagnetisch veld genereert terwijl de PI metaaldetector werkt op basis van pulsen. Over het algemeen gaat een puls inductie metaaldetector dieper dan een VLF metaaldetector (tot ongeveer een meter).

Echter, over het algemeen gebruiken de meeste mensen een VLF metaaldetector. Dit is voor een aantal redenen:

  • Een VLF metaaldetector is goedkoper.
  • Een VLF metaaldetector is geschikter voor het detecteren van verschillende metalen.
  • Een VLF metaaldetector is geschikt voor te detecteren in de bovenste 30 centimeter van de bodem.

Hoe diep mag je in Nederland zoeken met een metaaldetector?

Het is goed om te weten hoe diep een metaaldetector gaat en hoe je de maximale detectiediepte van de metaaldetector kunt bereiken. Je kunt alleen niet onbeperkt diep gaan zoeken met een metaaldetector, omdat dit tegen de regels is in Nederland.

In Nederland mag je maximaal 30 centimeter diep zoeken met een metaaldetector. Ga daarom ook niet dieper graven dan 30 centimeter. Mocht je een object van historische waarde vinden, meldt dit dan bij de lokale autoriteiten.

Homepagina

Veelgestelde Vragen

Welke merken metaaldetectors hebben detectors die diep detecteren?

Er zijn diverse merken die goede metaaldetectors hebben die diep kunnen detecteren. De beste merken zijn Garret, Minelab, Quest en Nokta Makro. Het wordt daarom ook aangeraden om een metaaldetector van één van deze merken te halen mocht je diep willen detecteren.

Zijn er bepaalde metaalsoorten die moeilijker te detecteren zijn op grote diepte?

Ja! Er zijn zeker bepaalde metaalsoorten die moeilijker te detecteren zijn op grote diepte. Denk hierbij aan kleine of laag geleidende metalen zoals aluminium.

Op welke diepte vind je de waardevolle objecten met een metaaldetector?

De meeste waardevolle metalen objecten worden gevonden in de bovenste 30 centimeter van de bodem. In Nederland is het ook alleen toegestaan om in de bovenste 30 centimeter te gaan metaaldetectoren!

Hobbybuiten

Hobbybuiten is dé website waar hobbyisten blogs, feitjes, ideeën en product aanbevelingen kunnen vinden over diverse hobby's zoals metaaldetectie, magneetvissen, hardlopen, fotografie en wandelen.

Recente Blogs