Waterschade Telefoon Herkennen | Zo Weet Jij Of Je Waterschade Hebt!


waterschade telefoon herkennen

In het zwembad, de wc, het bad of tijdens een heftige regenbui: er zijn verschillende manieren waarop jouw telefoon waterschade kan krijgen. Maar hoe weet je of je waterschade hebt?

Dus…

…. Hoe kan je waterschade bij je telefoon herkennen?

Er zijn verschillende manieren waarop je waterschade bij je telefoon kan herkennen:

  • Waterindicator
  • Waarschuwing op je telefoon
  • Corrosie in oplaadpoort, luidsprekers, onder scherm of in simkaarthouder
  • Schermproblemen
  • Geluidsproblemen

1. Waterindicator

Een van de eenvoudigste manieren van waterschade bij je telefoon herkennen is door de waterindicator van je telefoon te bekijken. Iedere telefoon heeft een waterindicator ingebouwd die verkleurt zodra deze in aanraking met water komt.

waterschade telefoon herkennen

Hoe weet ik of de waterindicator verkleurd is?

De waterindicator is normaal gesproken wit of zilver van kleur. Zodra de indicator in aanraking komt met water, verkleurt deze naar een rode kleur.

Waar zit de waterindicator bij iPhone?

De waterindicator kun je bij de meeste iPhones vinden in het simkaartslot.

  • Haal eerst de simkaarthouder uit het simkaartslot. Dit kun je doen met een telefoon pinnetje of paperclip.
  • Schijn vervolgens met een zaklamp in het simkaartslot. Als het goed is zie je een bruine strip, dat de waterindicator is. Als deze rood is verkleurt, dan is er sprake van waterschade. Zo kun je dus waterschade bij je iPhone herkennen.

Waar zit de waterindicator bij Samsung?

De waterindicator kun je bij de meeste Samsungs vinden in het simkaartslot.

  • Haal eerst de simkaarthouder uit het simkaartslot. Dit kun je doen met een telefoon pinnetje of paperclip.
  • Schijn vervolgens met een zaklamp in het simkaartslot. Als het goed is zie je een bruine strip, dat de waterindicator is. Als deze rood is verkleurt, dan is er sprake van waterschade. Zo kun je dus waterschade bij je Samsung herkennen.

2. Waarschuwing op je telefoon

De meest recente Samsung- en iPhonetelefoons zijn ingebouwd met speciale software dat waterschade bij je telefoon kan herkennen. De telefoons hebben sensoren ingebouwd die een automatische waarschuwingsmelding geven zodra de telefoon waterschade herkent in de oplaadpoort.

waterschade telefoon herkennen waarschuwing op je telefoon

iPhone: ‘Liquid Detected in USB-C Connector’ of ‘Charging Not Available’

Deze meldingen krijg je wanneer er water is gedetecteerd zodra je een kabel in de oplaadpoort van de telefoon doet. Het advies namens Apple is om direct de kabel uit de oplaadpoort te halen en vervolgens minimaal een half uur te wachten totdat de kabel en telefoon volledig droog zijn.

Als je na een half uur wachten weer dezelde melding krijgt, dan haal je de kabel er weer uit en dan wacht je nog wat langer. Het kan tot wel 24 uur duren voordat de oplaadpoort volledig droog is.

Samsung: Waterdruppel icoontje op je scherm

Als er op je Samsung een waterdruppel icoontje wordt weergegeven, dan betekent dit dat sensoren in de oplaadpoort van de Samsung een te hoge mate van water hebben gedetecteerd. Dit is een veiligheidsmaatregel om de waterschade bij je telefoon te minimaliseren.

Het advies namens Samsung is om je telefoon volledig uit te schakelen, te laten drogen en even later weer op te starten om te kijken of het waterdruppel icoontje weg is.

3. Corrosie in oplaadpoort, luidsprekers, onder scherm of in simkaarthouder.

Er zijn diverse manieren waarop je waterschade bij je telefoon kan herkennen. Zowel in de oplaadpoort, onder het scherm als in de simkaarthouder kun je op zoek gaan naar corrosie. Corrosie is een chemisch proces waarbij de metalen delen van je telefoon aangetast worden door vocht.

Corrosie kun je vinden door naar een groene of bruine korst op de metalen delen van je telefoon te zoeken. Deze groene of bruine korst is een verkleuring van het metaal, wat inhoudt dat het metaal aangetast is. Je kan overwegen om de corrosie weg te halen bij een reparatiewinkel om verdere aantasting te voorkomen.

waterschade telefoon herkennen corrosie

Corrosie in oplaadpoort

Als je telefoon geen ingebouwd waarschuwingsmechanisme heeft zoals hierboven in de blog is uitgelegd, dan kun je zelf waterschade herkennen in de oplaadpoort van je telefoon. Schijn met een zaklamp in de oplaadpoort en bekijk of je een bruine of groene korst ziet. Als je dit ziet bestaat er een grote kans dat je waterschade in je oplaadpoort hebt.

Corrosie in luidsprekers

Schijn met een zaklamp in de kleine gaatjes van de luidsprekers. Zie je hier groene of bruine korstjes? Dan is er sprake van waterschade door corrosie.

Corrosie onder scherm

Onder het scherm kun je ook op zoek gaan naar corrosie. Je vindt hier fysieke componenten, zoals het moederbord, schermconnectoren en hele kleine kabels. Als er sprake is van corrosie in dit gedeelte kan dat grote gevolgen hebben voor functies zoals schermweergave en touchscreen.

Voor veel mensen zal het moeilijk zijn om het gehele scherm van je telefoon er zomaar af te krijgen. Daar zou een reparatiewinkel mee kunnen helpen om de interne waterschade te herkennen bij je telefoon.

Corrosie in simkaarthouder

Als je telefoon geen waterindicator heeft in de simkaarthouder, wat bovenaan in de blog is uitgelegd, dan kun je zelf waterschade herkennen in de simkaarthouder. Schijn met een zaklamp in de simkaarthouder en bekijk of je corrosie ziet. Als dit het geval is dan heb je waterschade. Dit kan problemen opleveren met het herkennen van je simkaart, wat tot netwerkproblemen kan leiden.

4. Schermproblemen

Zonder gelijk het hele scherm van je telefoon af te moeten halen, kun je waterschade bij je telefoon herkennen door de volgende signalen.

waterschade telefoon herkennen zwart scherm

Gedeeltelijk of volledig zwart scherm

Waterschade in het displaypaneel, bij de connectoren tussen het scherm en moederbord of in het moederbord zelf kan leiden tot een gedeeltelijk of volledig zwart scherm. Als dit bij jou het geval is dan zijn bepaalde delen van je telefoon aangetast waardoor de stroomtoevoer naar het scherm niet meer loopt zoals het hoort.

Touchscreen-functionaliteit

Heb jij sinds dat je telefoon in aanraking is gekomen met water problemen met je touchscreen? Een grote kans dat dit komt door waterschade van de digitizer, touchscreen-controller of connectoren tussen deze componenten. De digitizer en de touchscreen-controller zitten onder het scherm en zorgen voor de registratie van aanrakingen.

Verkleuring of vlekken op scherm

Er kan ook water tussen de lagen van het scherm zelf komen. Deze waterschade kun je herkennen aan mogelijke verkleuringen of vlekken op je scherm.

5. Geluidsproblemen

Waterschade herkennen in je luidsprekers kan op verschillende manieren.

waterschade telefoon herkennen geluidsproblemen

Zacht of vervormd geluid

Een gevolg van waterschade in je luidsprekers kan zijn dat er een zacht of vervormd geluid komt uit je luidsprekers. De luidspreker kan hoogstwaarschijnlijk vanwege waterschade niet meer optimaal trillen, waardoor het geluid gedempt of vervormd klinkt.

Krakend geluid

Een ander gevolg van waterschade in je luidsprekers is het horen van een krakend geluid uit je luidsprekers. Als je een krakend geluid hoort is de kans groot dat er nog water in de luidspreker zit. Ons advies is om de telefoon rechtop te zetten voor een kleine periode zodat het water uit de luidspreker kan lopen om ergere schade te voorkomen.

Homepage

Veelgestelde Vragen

Mijn telefoon is in het water gevallen en laadt niet meer op. Wat moet ik doen?

De kans is groot dat de oplaadpoort van je telefoon nog nat is, waardoor hij niet oplaadt. Het is belangrijk dat je telefoon eerst helemaal droogt voordat er naar de waterschade gekeken kan worden. Dit kun je doen door je telefoon in een zak met ongekookte rijst te leggen of in een andere droge omgeving. Als je telefoon helemaal droog en nog steeds niet oplaadt, kan het zo zijn dat bepaalde metalen componenten, zoals de pinnetjes in je connector, aangetast zijn in aanraking met vocht, waardoor ze niet meer werken. Een reparatiewinkel kan dan kijken naar de waterschade en vervolgens een prijsopgave maken voor reparatie.

Mijn telefoon is in de wc gevallen. Wat nu?

De kans is groot dat de oplaadpoort van je telefoon nog nat is, waardoor hij niet oplaadt. Het is belangrijk dat je telefoon eerst helemaal droogt voordat er naar de waterschade gekeken kan worden. Dit kun je doen door je telefoon in een zak met ongekookte rijst te leggen of in een andere droge omgeving. Als je telefoon helemaal droog en nog steeds niet oplaadt, kan het zo zijn dat bepaalde metalen componenten, zoals de pinnetjes in je connector, aangetast zijn in aanraking met vocht, waardoor ze niet meer werken. Een reparatiewinkel kan dan kijken naar de waterschade en vervolgens een prijsopgave maken voor reparatie.

Telefoon in water gevallen maar doet het nog. En nu?

Zorg er alsnog voor dat je telefoon volledig droogt en schakel je telefoon uit om kortsluiting met elektrische componenten te voorkomen totdat de telefoon helemaal droog is. Als vocht in aanraking komt met de interne componenten van je telefoon, dan ontstaat er corrosie. Dit is een chemisch proces waarbij componenten worden beschadigt en daardoor kunnen uitvallen. Je hebt geluk als alles nu nog werkt, maar dit is geen garantie voor de toekomst. Zelfs kleine deeltjes vocht kunnen het corrosie proces voortzetten, waardoor dit uiteindelijk tot een zodanige aantasting van de componenten kan zorgen dat ze uitvallen of niet meer goed functioneren. Controleer je telefoon nadat deze volledig droog is op corrosie (zie bovenstaande blog) en overweeg om dit zorgvuldig zelf of door een professional weg te laten halen.

Hobbybuiten

Hobbybuiten is dé website waar hobbyisten blogs, feitjes, ideeën en product aanbevelingen kunnen vinden over diverse hobby's zoals metaaldetectie, magneetvissen, hardlopen, fotografie en wandelen.

Recente Blogs