Snoek Vissen Voor Beginners – Zo Vang Jij Jouw Eerste Snoek!


Snoek vissen voor beginners

In Nederland is het vissen op snoek ontzettend populair, en dat is niet zonder reden. Deze roofvissen zijn groot, sterk en bijzonder mooi om te zien. Voor beginners kan het vissen op snoek echter een uitdaging zijn. Geen zorgen, het is allemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Want…

Hoe vang ik een snoek als beginner?

Snoekvissen voor beginners is relatief eenvoudig. Begin met het regelen van een (spin)hengel, een molen met vislijn, wat kunstaas, een schepnet, een onthaakmat, een onthaaktang, en wat reserve materialen. Zoek vervolgens een geschikte plek om te vissen, zorg voor de juiste vergunning, en je bent klaar om te beginnen met snoekvissen!

Hoewel het misschien eenvoudig lijkt, komt er veel kijken bij het beginnen met snoekvissen. Deze blog biedt alle informatie die je nodig hebt om als beginner succesvol te zijn. Veel leesplezier en succes met het vangen van jouw eerste snoek!

Algemene Informatie Over De Snoek

Algemene informatie snoek

De snoek is na de meerval de grootste roofvis in de Nederlandse wateren en kan wel 1,40 meter lang worden! Deze indrukwekkende vis komt voor in bijna alle binnenwateren in Nederland, zoals meren, rivieren, sloten, polders en kanalen. De snoek heeft een groene tot grijsgroene kleur met goudkleurige stippen.

De voeding van een snoek bestaat voornamelijk uit kleine vissen, maar ook kreeftjes en zelfs knaagdiertjes staan op het menu. Met hun scherpe tanden en sterke kaken zijn snoeken snelle en efficiënte jagers.

Ze verschuilen zich vaak tussen waterplanten of andere obstakels en wachten geduldig op een prooi die dichtbij genoeg komt. Zodra een klein visje in de buurt is, schiet de snoek razendsnel vooruit om het te vangen. Daarnaast kunnen snoeken tot wel vijftien jaar oud worden, wat ze een bijzondere en duurzame roofvis maakt in Nederland!

Welke Materialen Heb Ik Nodig Om Te Vissen Op Snoek?

First things first; de benodigdheden. Zonder de juiste benodigdheden kun je namelijk niet vissen op snoek. Het is belangrijk om kwalitatief goede snoekspullen te hebben. De snoek is namelijk een sterke vis en je zult de snoek ook visveilig moeten kunnen vangen en onthaken.

Als beginnend snoek visser heb je de volgende spullen nodig:

  • Een roofvishengel
  • Een roofvismolen
  • Kunstaas (pluggen, jerkbaits, softbaits & spinnerbaits)
  • Roofvis lijn
  • Een opbergbox voor alle kleine materialen
  • Een schepnet en onthaakmat
  • Een onthaaktang
  • Overige materialen; laarzen, zonnebril & tas

1. Een Roofvishengel

Het eerste wat je nodig hebt om een snoek te vangen is natuurlijk een geschikte roofvishengel. Er zijn verschillende manieren om te vissen op snoek (hier kom ik later in de blog op terug). Voor een beginnend snoekvisser is het veruit het makkelijkst om een spinhengel te gebruiken.

Een goede lengte spinhengel voor het vangen van snoek in de meeste wateren ligt rond de 2.40 meter, maar voor een beginnend snoekvisser zijn alle spinhengels tussen de 2 en 3 meter in principe geschikt. Vis je op diep, harder stromend water? Gebruik dan een langere spinhengel (minimaal 3 meter).

Verder moet je letten op het werpgewicht van de hengel. Gemiddeld genomen is een werpgewicht tussen de 20 – 50 gram prima voor een beginner. Dit werpgewicht is prima voor spinners, kleine shads en kleine pluggen. Wil je echter met grote en zware pluggen gaan snoeken? Kies dan een werpgewicht van minimaal 50 gram.

Tot slot is het belangrijk om te kiezen voor een roofvishengel die niet al te makkelijk buigt. Om de haak goed in de bek te zetten van de snoek heb je namelijk een hengel nodig die een beetje stug is.

Samenvattend; als beginnend snoekvisser kies je dus voor een spinhengel met de volgende specificaties:

  • Een lengte van 2.40 meter (tussen de 2 en 3 meter is over het algemeen prima)
  • Een werpgewicht tussen de 20 – 50 gram (40 gram wordt het meeste gekozen)
  • Een hengel met stugge actie

Onderstaande hengels zijn voor een beginner fantastische (en betaalbare) opties:

2. Een Roofvismolen

Naast een roofvishengel heb je ook een roofvismolen nodig. Een vismolen is eigenlijk een soort cirkelvormig apparaat dat helpt bij het werpen en inhalen van de vislijn. Het bestaat uit een spoel waar de vislijn omheen gewikkeld zit.

Met een hendel kun je de vislijn ophalen. Bij het snoekvissen is het uiterst belangrijk dat je een sterke en betrouwbare molen hebt aangezien een snoek een enorm sterke vis is. Als beginner kun je het beste kiezen voor een spinmolen met een slipfunctie erop.

De maat spinmolen hangt af van de lengte van jouw hengel. Hieronder zie je de lengte van de vishengel met de juiste bijbehorende maat molen:

  • 170 – 210 cm: 1000 tot 2000
  • 210 – 250 cm: 2000 tot 2500
  • > 250 cm: 2500 tot 4000

Als beginner raad ik aan om een molen te gebruiken van maat 2500. Twee fantastische molens voor een beginnend snoekvisser vind je hieronder:

3. Kunstaas (Pluggen, Jerkbaits, Softbaits & Spinnerbaits)

Om een snoek te vangen zul je kunstaas moeten gebruiken. In de snoekvisserij zijn er diverse soorten kunstaas. Denk hierbij aan pluggen, jerkbaits, softbaits & spinnerbaits.

Er is niet één soort kunstaas dat het beste werkt. De ene dag vang je de meeste snoek met pluggen en de andere dag vang je de meeste snoek met softbaits.

Het wordt daarom aangeraden om diverse soorten kunstaas te hebben zodat je genoeg mogelijkheden hebt om met aas te wisselen tijdens het snoeken. Als beginner raad ik daarom aan om een aantal pluggen, jerkbaits, softbaits & spinnerbaits aan te schaffen.

Enkele betaalbare kunstaasjes voor beginners vind je hieronder:

4. Roofvis Lijn

De snoek is een vissoort met scherpe tanden. Hierdoor is het van belang dat je een sterke vislijn gebruikt. De meeste snoekvissers gebruiken een gevlochten lijn omdat deze geen rek heeft. Hierdoor zul je elke aanbeet goed voelen.

Verder heeft een gevlochten lijn als voordeel dat je direct voelt als je tegen een obstakel aan komt met jouw kunstaas. Naast een gevlochten lijn is het slim om een stalen onderlijn te gebruiken. Een snoek kan zo niet de vislijn met zijn tanden kapotbijten.

Het wordt aangeraden om een gevlochten lijn met een trekkracht van 10 kg te gebruiken. Dit is een lijndikte van 0.16 mm. Een geschikte vis- en onderlijn voor het vissen op snoek vind je hieronder:

5. Een Opbergbox Voor Alle Kleine Materialen

Als je gaat vissen op snoek zul je merken dat je veel materialen nodig hebt. Denk hierbij aan diverse soorten kunstaas, reserve onderlijntjes, loodjes, tangetjes & reserve vislijn. Het is dus slim om een overzichtelijke opbergbox te gebruiken.

Hierdoor voorkom je dat je jouw spullen kwijtraakt. Verder zorgt een goede opbergbox ervoor dat je direct weet waar je alle materialen terug kunt vinden. Een geschikte opbergbox die je kunt gebruiken tijdens het snoekvissen vind je hieronder:

6. Een Schepnet En Onthaakmat

Wanneer je gaat vissen op snoek ben je verplicht om een schepnet te gebruiken. Aangezien een snoek tot wel 1.40 meter groot kan worden is het verstandig om dus een schepnet te gebruiken met armen van 60 – 80 centimeter.

Hierdoor weet je zeker dat de snoek comfortabel in het schepnet past. Verder is het raadzaam om ook een onthaakmat te gebruiken. Hierdoor kun je snoek rustig onthaken zonder hem te beschadigen. Een geschikt schepnet vind je hieronder:

7. Een Onthaaktang

Nadat je een snoek hebt gevangen is het van belang dat je de haak op een visveilige manier verwijdert uit de bek van de snoek. Maar let op! Een snoek heeft vlijmscherpe tanden, waardoor je niet met je blote handen de haak moet verwijderen.

Hiervoor kun je het beste een onthaaktang gebruiken. Zo voorkom je dat je jouw handen openhaalt en ook zorg je er zo voor dat je de snoek zijn bek niet beschadigt. Een geschikte onthaaktang vind je hieronder:

8. Overige Materialen

Natuurlijk zijn er nog een hoop andere materialen die je kunt gebruiken tijdens het snoekvissen. Denk hierbij aan een waadpak, reserve onderlijnen, reserve loodjes, een zonnebril, laarzen, een foudraal & een fishfinder. Het is natuurlijk aan jou welke materialen je nog allemaal extra wilt gebruiken.

Op Welke Manieren Kan Ik Op Snoek Vissen?

Als je op snoek gaat vissen, zijn er verschillende effectieve methoden om uit te kiezen. De meest populaire manieren zijn:

  • Vissen met kunstaas
  • Vissen met dood aas
  • Trollen
  • Dropshotten
  • Vliegvissen

Laten we eens per methode kort bekijken hoe je een snoek vangt!

1. Met Kunstaas Vissen

Veruit de meest populaire manier om op snoek te vissen is door kunstaas is te gebruiken. Denk hierbij aan jerkbaits, softbaits, spinners & pluggen. Het vissen op snoek met kunstaas werkt eigenlijk heel eenvoudig.

Het enige wat je hoeft te doen, is je kunstaas uitwerpen en het vervolgens weer binnenhalen. Tijdens het binnenhalen kun je verschillende technieken toepassen. Zo kun je het kunstaas snel, langzaam of met korte rukken binnenhalen. De gewenste montage ziet er als volgt uit:

Montage kunstaas snoeken

2. Met Dood Aas Vissen

Een andere manier om op snoek te vissen is met dood aas. Hierbij gebruik je kleine dode vissoorten, zoals voorntjes of andere kleine visjes. Bij deze methode vis je statisch, wat betekent dat je de hengel uitwerpt en vervolgens wacht tot je beet hebt.

Voor deze manier van vissen gebruik je echter wel een andere montage dan bij het vissen op snoek met kunstaas. Zo heb je een dobber nodig om jouw aanbeet te kunnen zien. Hieronder zie je een geschikte montage die je kunt gebruiken:

Montage dood aas vissen op snoek

3. Trollen

Een minder gebruikte methode om op snoek te vissen is het ”trollen”. Dit klinkt misschien heel ingewikkeld, dit is het echter niet. Voor het trollen heb je de volgende materialen nodig;

  • Een spinhengel
  • Kunstaas
  • Een planer board

Het trollen op snoek houdt in dat je vanuit jouw boot gaat vissen op snoek. Je gooit eigenlijk alleen je hengel uit en daarna ga je rustig varen met de boot.

Het is wel belangrijk een zogenaamde planer board te gebruiken. De planer board zorgt (door de zijwaartse druk met het water) ervoor dat de vislijn mooi parallel aan de boot blijft.

De montage voor het trollen ziet er als volgt uit:

Trollen Snoek Vissen

4. Dropshotten

Een andere manier om vanuit een boot (of vanaf de kant) op snoek te vissen is “dropshotten”. Hierbij bevestig je een loodje aan de onderkant van de vislijn, zodat het lood op de bodem ligt. Het kunstaas wordt iets boven het loodje bevestigd, waardoor het kunstaas net boven de bodem komt te zweven.

Hierna kun je de hengel subtiel op en neer bewegen, waardoor het kunstaas verleidelijk boven de bodem gaat bewegen. Geen snoek die dit kan weerstaan! De dropshot-montage ziet er als volgt uit:

Dropshotten Snoeken

5. Vliegvissen

De laatste manier om op snoek te vissen is door te vliegvissen. Dit is echter een van de moeilijkste technieken, dus als je een beginner bent, kun je deze methode beter even links laten liggen.

Bij het vliegvissen maak je gebruik van het gewicht van de vislijn om de hengel uit te gooien. Vliegvissen vergt een goede techniek, wat alleen geleerd wordt door het heel vaak te oefenen.

Wat Zijn Goede Plekken Om Te Vissen Op Snoek?

Over het algemeen bevinden snoeken zich in een omgeving waar ze makkelijk kunnen schuilen. Zo kunnen ze namelijk makkelijker hun prooi vangen.

Goede snoekplekken zijn daarom stekken met veel begroeiing en obstakels, zoals polders, kanalen, sloten, vijvers, havens & grachten. Maar goed nieuws voor jou! In Nederland kun je eigenlijk op bijna alle binnenwateren snoek vangen.

Heb Ik Een Vergunning Nodig Om Te Vissen Op Snoek?

Nu je weet hoe je een snoek kunt vangen ga je natuurlijk het liefst meteen naar de dichtstbijzijnde vijver om even lekker te vissen. Maar let op!

Als je gaat vissen op snoek heb je verplicht een vergunning nodig. Met behulp van de VISpasCHECK en de Visplanner weet je precies welke vergunning je nodig hebt voor het water waar je wilt gaan vissen.

Hieronder kun je gebruik maken van deze twee handige tools:

Hoe Houd Ik Een Snoek Vast?

Voor zowel de veiligheid van de snoek als van jezelf is het belangrijk om de snoek met de zogenaamde ”kieuwgreep” vast te houden. Plaats hiervoor voorzichtig je hand onder de kieuwdeksel, net achter de kieuwen, zonder de kieuwbogen te raken. Gebruik je duim om de binnenkant van de kaak vast te houden. Hierna ondersteun je de snoek door met je andere hand het lichaam van de vis vast te houden.

De kieuwgreep komt er als volgt uit te zien:

Kieuwgreep snoek

Heb Ik Een Onthaakmat Nodig Tijdens Het Snoekvissen?

In Nederland is het niet wettelijk verplicht om een onthaakmat te hebben bij het vissen op snoek, maar het wordt wel sterk aangeraden om er een te gebruiken. Een onthaakmat biedt namelijk volledige bescherming voor de snoek wanneer je hem wilt onthaken. Dit is vooral handig wanneer je grote snoeken moet onthaken.

Maar let op! Er zijn hengelsportverenigingen die een onthaakmat verplichten tijdens het snoek vissen. Bekijk dus altijd van tevoren even de regels van jouw lokale hengelsportvereniging. Je moet je immers altijd aan de lokale regelgeving houden! Ik raad aan om altijd een onthaakmat te gebruiken.

Een goede onthaakmat die je hiervoor kunt gebruiken vind je hieronder:

Homepage

Veelgestelde Vragen

Wat is de beste tijd van het jaar om op snoek te vissen?

De beste tijd van het jaar om op snoek te vissen is in de herfst en winter, wanneer het water kouder wordt en snoeken actiever jagen om hun vetreserves aan te vullen. In deze periode zijn ze vaak agressiever en makkelijker te vangen. Ook het vroege voorjaar kan succesvol zijn.

Kan ik ook snoekbaars vangen als ik op snoek vis?

Ja, het is zeker weten mogelijk om ook snoekbaars te vangen terwijl je op snoek vist, vooral als je met kunstaas of dood aas vist. Beide roofvissen leven vaak in dezelfde wateren en zijn geïnteresseerd in vergelijkbaar aas.

Is een snoek net zo sterk als een karper?

Een snoek en een karper zijn beide sterke karpers. Een karper heeft echter een langer uithoudingsvermogen dan een snoek, waardoor een karper over het algemeen als sterkere vis wordt beschouwd.

Hobbybuiten

Hobbybuiten is dé website waar hobbyisten blogs, feitjes, ideeën en product aanbevelingen kunnen vinden over diverse hobby's zoals metaaldetectie, magneetvissen, hardlopen, fotografie en wandelen.

Recente Blogs