Met Elastiek Vissen Op Karper – Zo Moet Dat!


Met elastiek vissen op karper

Er zijn diverse manieren om een karper te vangen. Zo kun je zowel een werphengel als een vaste hengel gebruiken. Als je een vaste hengel gebruikt om op karper te vissen dan wordt het sterk aangeraden om een elastiek te gebruiken. Maar…

Hoe moet ik met elastiek vissen op karper?

Je moet met een elastiek vissen op karper, omdat karpers enorm sterke vissen zijn en met een elastiek kun je de schokken opvangen tijdens het drillen. Je kunt eenvoudig een elastiek monteren in de hengel. Hiervoor heb je elastiek, een topbus, een pullabung, een zaagje, een tube threader en een connector nodig.

Dit klinkt allemaal super ingewikkeld. Gelukkig valt dit allemaal mee. In deze blog vertel ik alles wat je moet weten als je van plan bent om te gaan karper vissen met een elastiek. Veel leesplezier!

Waarom Gebruik Je Elastiek Om Op Karper Te Vissen?

Vissen met elastiek

Heb je je wel eens afgevraagd waarom zoveel vissers tegenwoordig een elastiek gebruiken tijdens het vissen op karper? Het antwoord is vrij simpel:

Karpers zijn enorm sterke vissen. Door een topelastiek te gebruiken kun je de schokken tijdens het drillen van de karper beter opvangen. Hierdoor zal je hengel en je vislijn niet breken. Verder kun je met een elastiek handmatig instellen hoe hard je de karper wilt laten trekken. Hiermee kun je de karper langzaam moe laten worden, waardoor je hem makkelijker kunt vangen.

Nu zul je je waarschijnlijk ook afvragen; ”oke, maar wat is dan een goede elastiek die ik kan gebruiken tijdens het vissen op karper?”

Wat Is De Beste Elastiek Voor Het Vissen Op Karper?

Verschillende elastieken voor het vissen op karper

Wanneer je wilt vissen met elastiek op karper kun je het beste een holle elastiek gebruiken. Dit zijn namelijk de sterkste topelastieken. In het algemeen zijn de elastiek maten 10 t/m 16 geschikt voor het karper vissen. In de wintermaanden is maat 10 of 12 geschikt. In de zomermaanden kun je beter maat 14 of 16 gebruiken.

Zoals je ziet moet je in de zomer een dikkere elastiek gebruiken dan in de winter. In de zomer zijn de karpers namelijk veel actiever en eten ze ook meer. Hierdoor zijn ze een stuk sterker dan in de winter.

Ik raad verder ook aan om geen risico te nemen en liever een te dikke dan een te dunne elastiek te gebruiken. Het is namelijk zonde als jouw elastiek knapt, doordat de karpers toch sterker zijn dan dat je gedacht had.

Elastiek Vissen Montage: Hoe Monteer Je Elastiek In De Hengel?

Om een elastiek in een hengel te monteren heb je de volgende spullen nodig:

  • Een elastiek
  • Een topbus
  • Een pullabung
  • Een zaagje of een scherp mes
  • Een tube threader (dit is een heel dun ijzeren draad)
  • Een connector

Deze benodigdheden zien er als volgt uit:

Benodigdheden Montage Elastiek

Deze benodigdheden zijn allemaal eenvoudig online te bestellen bij FishInn. Vaak ontvang je deze spullen direct de dag erna al in huis! Hieronder vind je alle benodigdheden;

De Stappen Voor Het Monteren Van Een Elastiek Op De Hengel:

Nu zal ik uitleggen hoe je dan daadwerkelijk de elastiek monteert op de vishengel. Dit zal ik doen met behulp van de volgende stappen:

  1. Zet de topbus op de top van de vishengel. De eerste stap is om de topbus op de top van de hengel te zetten. Het kan zijn dat de top van de hengel te dun is. In dat geval moet je een klein stukje van de hengeltop afzagen zodat de topbus perfect past. De topbus zorgt ervoor dat de elastiek mooi langs de top van de hengel glijdt, waardoor de elastiek niet zal beschadigen. Je kunt de topbus vastzetten met wat secondelijm.
  2. Maak de pullabung passend in het tweede gedeelte van jouw hengel. Je kunt nu met behulp van een scherp mes of een klein zaagje de pullabung passend maken in het tweede gedeelte van jouw hengel. Zaag de pullabung zo af zodat de pullabung precies in de hengel verdwijnt. Scherpe randjes kun je eventueel bijvijlen.
  3. Haal de elastiek met behulp van de tube threader door de hengel. Nu kun je de elastiek met behulp van een tube threader via de onderkant van de hengel naar de top van de hengel halen.
  4. Bevestig de connector aan het uiteinde van de elastiek. Om ervoor te zorgen dat de elastiek niet terug de hengel in schiet, moet je een connector vastmaken aan het uiteinde van de hengel. Aan de connector kun jij uiteindelijk de vislijn vastmaken.
  5. Knip de elastiek af en maak de elastiek vast aan de pullabung. Nu de connector vastzit aan de elastiek kun je de elastiek op de gewenste spanning brengen. Hiervoor maak je de elastiek vast aan de pullabung.
Montage Elastiek Vissen

Kan Een Top Elastiek Knappen Tijdens Het Drillen Van De Karper?

Je zal je vast afvragen; ”Maar… ik ben aan het vissen met een elastiek. Kan deze elastiek dan niet knappen?” Het antwoord is vrij eenvoudig:

Ja… Het kan gebeuren dat jouw elastiek knapt tijdens het drillen van de karper. Het wordt daarom aangeraden om altijd een maatje grotere elastiek te gebruiken dan dat aangeraden wordt. Verder is het belangrijk dat je de elastiek niet teveel op spanning houdt. Je moet karper zo ook de ruimte geven om de elastiek uit te trekken.

Hoe Voorkom Ik Dat De Elastiek In Mijn Hengel Slijt?

Het grote nadeel van het karper vissen met elastiek is dat de elastiek gaat slijten. Op een bepaald moment zal de elastiek zo zwak worden dat er scheurtjes in komen. Wanneer dit gebeurt kan de elastiek knappen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat de topelastiek slijt.

Het is heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat de elastiek altijd vochtig blijft en niet uitdroogt. Je kunt dus de hengeltop om de zoveel tijd onderwater houden en de elastiek hierbij uitrekken. Verder kun je ook smeermiddel gebruiken wat je op de elastiek aan kunt brengen.

Hierdoor zul je (zover mogelijk) voorkomen dat de elastiek snel gaat slijten. Hierdoor kun je lang genieten van een goede topelastiek.

Mijn Elastiek In De Hengel Is Uitgerekt – Hoe Los Ik Dit Op?

Het kan wel eens voorkomen dat de topelastiek in de hengel uitrekt. De connector ”bungelt” dan een beetje onder de top van de vishengel. Dit kan heel vervelend zijn. Gelukkig is dit probleem makkelijk op te lossen.

Allereerst moet je de connector (het dopje aan het uiteinde van de elastiek) losmaken van de elastiek. Hierna trek je een stuk van de elastiek uit de hengel en knip je een stuk van de elastiek af. Tot slot knoop je de connector weer aan de elastiek.

Maar let op! Controleer van tevoren altijd even of de elastiek beschadigd is. Mocht de elastiek beschadigd zijn, dan kun je beter een hele nieuwe elastiek in de hengel zetten.

Wat Zijn De Voordelen Van Het Gebruiken Van Een Elastiek Tijdens Het Karper Vissen?

Het vissen op karper met een elastiek biedt vele voordelen:

  • Je kunt met een dunnere lijn vissen omdat de elastiek de schokken opvangt
  • Je hengel en je vislijn zullen niet breken
  • Je kunt zelf bepalen hoe hard je de karper laat trekken

Wat Betekenen De Verschillende Kleuren Van De Elastiek?

Verschillende kleuren elastieken vissen

Misschien is het je wel al opgevallen dat veel topelastieken verschillende kleuren hebben. Veelvoorkomende kleuren zijn:

  • Rood
  • Blauw
  • Paars
  • Groen
  • Geel

In sommige gevallen betekenen de verschillende kleuren de maten van de elastiek. In andere gevallen hebben de kleuren niet echt een diepere betekenis. Het wordt daarom aangeraden om een kleur elastiek te kiezen die jij goed kunt zien tijdens het vissen.

Homepage

Veelgestelde Vragen

Wat is een goede elastiek dikte voor het vissen op karper?

Een goede elastiek dikte voor het vissen op karper varieert meestal tussen maat 12 en 16 (2.4 mm is over het algemeen dik genoeg). In de zomermaanden kun je beter een dikkere elastiek gebruiken dan in de winter aangezien karpers in de zomer sterker zijn.

Wat moet ik doen als mijn elastiek in mijn hengel beschadigd is?

Als de elastiek in je hengel beschadigd is, moet je het onmiddellijk vervangen om te voorkomen dat de elastiek knapt tijdens het drillen van de vis. Verwijder daarom voorzichtig het oude elastiek en monteer de nieuwe elastiek.

Hoe zorg ik ervoor dat de elastiek in mijn hengel lang goed blijft?

Om ervoor te zorgen dat de elastiek in je hengel lang goed blijft, moet je het regelmatig controleren op slijtage en uitdroging. Spoel de elastiek na elke vissessie af met schoon water en bewaar je hengel op een droge, koele plaats. Smeer het elastiek periodiek in met speciaal daarvoor bedoelde siliconenspray om de flexibiliteit en levensduur te verlengen.

Moet ik voor het vissen op witvis ook een elastiek gebruiken?

Voor het vissen op witvis is het gebruik van elastiek optioneel en hangt af van je persoonlijke voorkeur en de omstandigheden van de visserij. Elastiek kan handig zijn om de schokken van grote witvissen op te vangen en het risico op lijnbreuk te verminderen. Echter, voor lichtere visserij op witvis is elastiek vaak niet noodzakelijk.

Hobbybuiten

Hobbybuiten is dé website waar hobbyisten blogs, feitjes, ideeën en product aanbevelingen kunnen vinden over diverse hobby's zoals metaaldetectie, magneetvissen, hardlopen, fotografie en wandelen.

Recente Blogs