Is Sudoku Goed Voor Je Hersenen? Alle Voordelen Op Een Rij!


sudoku goed voor je hersenen

In het vliegtuig, in de auto, in de zon of even lekker in bed: sudoku kun je overal spelen. Als je je verveelt of je moet ergens op wachten, dan is een Sudoku maken een goede manier van tijdsverdrijf. Maar is het maken van Sudoku’s ook goed voor je hersenen?

Dus…

… Is Sudoku goed voor je hersenen?

Sudoku is goed voor je hersenen vanwege verschillende voordelen:

  • Verbetering van de concentratie
  • Verbetering van probleemoplossende vaardigheden
  • Stressverlichting
  • Verbetert het geheugen
  • Geeft een gevoel van voldoening

Voor mensen die nog niet heel bekend zijn met Sudoku zal eerst uitgelegd worden hoe het spel werkt. Vervolgens worden de voordelen waarom sudoku goed is voor je hersenen uitgelegd en ten slotte eindigt de blog met een opsomming van verschillende Sudoku’s die je kunt uitproberen. Succes met het oplossen van de Sudoku’s!

Hoe werkt Sudoku?

Sudoku is een puzzel waarbij je een rooster van negen blokjes moet invullen met de cijfers 1 tot en met 9. Ieder blokje is dus weer opgedeeld in 9 kleinere vakjes waarin de cijfers 1 tot en met 9 moeten worden ingevuld.

Sudoku is een afkorting in het Japans voor ‘cijfers moeten alleenstaand zijn’. Het doel van het spel is dat zowel horizontaal, verticaal als per blokje van 9 vakjes de cijfers 1 tot en met 9 worden ingevuld zonder dat er bepaalde cijfers dubbel voorkomen.

Waarom is Sudoku goed voor je hersenen?

Sudoku is een spel dat goed voor je hersenen is vanwege de volgende voordelen:

is sudoku goed voor je hersenen? verbetering van de concentratie

Verbetering van de concentratie

Ten eerste vereist Sudoku aandacht doordat je voortdurend op zoek bent naar bepaalde patronen en de juiste invulling van getallen. Je moet hierbij rekening houden met de getallen die al op de horizontale lijn, verticale lijn of in het blokje staan. Hierdoor train je je concentratievermogen, wat goed is voor de hersenen.

Verbetering van probleemoplossende vaardigheden

Ten tweede verbetert het maken van Sudoku’s je probleemoplossende vaardigheden. Elke Sudoku is anders, waardoor je steeds voor een nieuw cijferprobleem komt te staan. Je kan niet zomaar een getal in een vakje plaatsen. Je moet namelijk rekening houden met de getallen die al ingevuld zijn.

In je hoofd vul je een getal in bij een vakje. Vervolgens kijk je of er problemen ontstaan doordat je hier een bepaald getal zou invullen, zoals dubbele getallen in een horizontale lijn of verticale lijn, of dubbele getallen in een blokje van 3 x 3. Indien dit het geval is, moet je het probleem oplossen door het getal niet daadwerkelijk op die positie in te vullen of door het andere dubbele getal te verplaatsen.

Stressverlichting

Hoewel sommige mensen er bij Sudoku’s niet uitkomen en daardoor in de stress raken, ervaren de meeste mensen stressverlichting van het dagelijkse leven tijdens het maken van Sudoku’s. Je hoofd kan even tot rust komen doordat je je lekker focust op het raadsel!

Verbetert het geheugen

Het maken van Sudoku is goed voor je hersenen, want het houdt je hersenen actief. Dit kan een positieve bijdrage hebben op je geheugen.

is sudoku goed voor je hersenen? actieve hersenen

Er zijn zelfs onderzoeken waaruit een link is gevonden tussen het maken van puzzels zoals Sudoku en een verlaagde kans op dementie. Door het oplossen van puzzels kan de neuroplasticiteit van je hersenen verbeteren. Bij neuroplasticiteit maken je hersenen nieuwe verbindingen en ze versterken al bestaande verbindingen, wat een positieve invloed heeft op de cognitieve vaardigheden, zoals het geheugen.

Geeft een gevoel van voldoening

Ken je het gevoel dat je een hele dag niks te doen hebt gehad en dat je in de avond nog aan het zoeken bent naar een vorm van voldoening om je dag goed af te sluiten? Het maken van Sudoku is goed voor je hersenen, omdat het je de voldoening kan geven dat je toch nog wat nuttigs hebt gedaan. Je hebt namelijk niet de hele dag alleen serie gekeken, maar je hebt ook even je hersenen gekraakt!

Welke Sudoku’s kan ik het beste kopen?

Welke Sudoku’s je het beste kunt kopen hangt af van je niveau. Sommige mensen zijn direct beter dan andere mensen in Sudoku en een ander heeft eerst meer ervaring nodig voordat deze persoon naar een hoger niveau kan.

Het belangrijkste is om zelf uit te proberen welk niveau jou het beste bevalt. Daarom kan het handig zijn om een Sudoku pakket te hebben met meerdere niveaus, zodat je langzaam je niveau omhoog kan werken!

Homepage

Veelgestelde Vragen

Hoe vaak moet ik Sudoku spelen om de voordelen ervan te ervaren?

Het belangrijkste is dat het maken van Sudoku regelmatig wordt beoefend zodat je je hersenen actief houdt voor een beter geheugen en concentratievermogen. Echter spelen sommige voordelen al bij eenmalig een Sudoku maken, zoals de stressverlichting en het geven van een gevoel van voldoening.

Is Sudoku ook goed voor je hersenen voor kinderen?

Voor kinderen is het zeker weten ook goed voor de hersenen. Vaak zie je dat kinderen tegenwoordig steeds meer hulpmiddelen hebben van bijvoorbeeld ChatGPT en internet, waardoor ze zelf minder actief nadenken. Het maken van Sudoku’s zorgt ervoor dat de kinderen zelf actief moeten blijven nadenken, wat uiteindelijk de hierboven in de blog genoemde voordelen oplevert.

Zijn er verschillende niveaus in Sudoku?

Er zijn verschillende niveaus in Sudoku. Voor beginners kan het daarom handig zijn om op een lager niveau te beginnen en langzaam omhoog te werken. Sommige mensen zijn beter in het maken van Sudoku’s dan anderen, waardoor het handig kan zijn om een pakket aan te schaffen met de verschillende niveaus. Zo kun je zelf de verschillende niveaus uittesten en uiteindelijk jouw gewenste niveau kiezen!

Hobbybuiten

Hobbybuiten is dé website waar hobbyisten blogs, feitjes, ideeën en product aanbevelingen kunnen vinden over diverse hobby's zoals metaaldetectie, magneetvissen, hardlopen, fotografie en wandelen.

Recente Blogs