Een spannende en avontuurlijke buitenhobby die de laatste jaren steeds populairder wordt is magneetvissen. Je gaat hierbij met een sterke magneet (bevestigt aan een touw) metalen voorwerpen opvissen.
Wat veel mensen niet realiseren is dat magneetvissen ook gevaarlijk kan zijn. Zo kun je explosieven, wapens of messen opvissen. Er is daarom één specifieke vraag die vaak gesteld wordt …
… Is magneetvissen verboden?
Of magneetvissen verboden is ja of nee hangt af van de desbetreffende gemeente waar je wilt magneetvissen. In de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van de gemeente kun je zien of het toegestaan is om te magneetvissen. In gemeentes zoals Nijmegen, Arnhem en Groningen (waar vroeger veel gevochten is in de oorlog) is het vaak verboden om te magneetvissen.
De voornaamste reden hiervan is omdat er een risico is op het vinden van niet-geëxplodeerde explosieven. Maar… Er zijn dus ook gemeentes waar het wel toegestaan is om te magneetvissen. In deze blog gaan we hier verder op in. Veel leesplezier!
Ik zie geen informatie over magneetvissen in de APV van mijn gemeente – Wat moet ik doen?
Wanneer je wilt weten of je mag magneetvissen in jouw gemeente zul je de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) moeten raadplegen. De APV is eigenlijk een lijst met regels bedacht door de desbetreffende gemeente.
De APV is bedoeld om de openbare orde, veiligheid en leefbaarheid op lokaal niveau te waarborgen. Het kan echter zo zijn dat er in de APV van jouw gemeente geen informatie staat over magneetvissen.
Wanneer er geen duidelijke informatie staat over magneetvissen in de APV van jouw gemeente zul je contact op moeten nemen met jouw gemeente. Doe dit telefonisch of per mail. De contactinformatie kan gevonden worden op de website van jouw gemeente.
Let op! Als er geen informatie over magneetvissen staat in de APV van jouw gemeente kun je er niet zomaar vanuit gaan dat je toestemming hebt om te magneetvissen. Neem daarom bij twijfel ook echt even contact op met de gemeente!
Heb ik een vergunning nodig voor magneetvissen?
Veel hobbyisten vragen zich af of ze een soort vergunning nodig hebben om te gaan magneetvissen. In Nederland is er geen algemene magneetvis wet (alleen de erfgoedwet).
In Nederland heb je daarom geen vergunning nodig om te gaan magneetvissen. Wel moet het toegestaan zijn om te magneetvissen in de desbetreffende gemeente. Veel gemeentes verbieden namelijk magneetvissen, omdat het te gevaarlijk is. Raadpleeg de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van de gemeente om te zien of je mag magneetvissen in jouw gemeente.
Maar let op! In België zit dit een stukje anders! Hier heb je namelijk wel een erkenning nodig als magneetvisser. Dit betekent dat je dus een vergunning aan moet vragen bij Het Agentschap Onroerend Erfgoed als je wilt magneetvissen.
Waarom is magneetvissen verboden op veel plekken in Nederland?
Staat jouw gemeente magneetvissen niet toe? Vervelend! Maar helaas niks aan te doen. Veel hobbyisten vragen zich af waarom ze niet mogen magneetvissen in hun gemeente.
Er zijn diverse redenen waarom magneetvissen op veel plekken verboden is in Nederland:
- Het is niet veilig (je kunt namelijk explosieven, wapens of munitie opvissen)
- Het is niet milieuvriendelijk om verroeste voorwerpen op te vissen (aangezien deze voorwerpen vaak in de natuur belanden)
- Het geeft overlast voor verkeer, wandelaars, hardlopers of bewoners
Wat voor boete kun je krijgen voor magneetvissen op verboden plekken?
In Nederland zijn er eigenlijk drie manieren hoe magneetvissen verboden kan worden:
- Met de erfgoedwet
- Met een noodverordening
- Met de APV (Algemene Plaatselijke Verordening)
De erfgoedwet houdt in dat het niet toegestaan is om een archeologische vondst op te vissen. Dit is erg dubieus, want je weet natuurlijk niet wat je gaat opvissen met jouw vismagneet. Bij het overtreden van de erfgoedwet kun je een boete krijgen oplopend tot €18.000 (afhankelijk van de ernst van de situatie)
Daarnaast kan er een noodverordening worden afgegeven. Dit wordt vaak gedaan als er een explosief (of ander gevaarlijk voorwerp) gevonden wordt door een magneetvisser. Deze noodverordening verbiedt jou om te magneetvissen in het gebied. De boete voor het overtreden van de noodverordening kan oplopen tot €5.000.
Tot slot heb je nog de APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Het overtreden van de APV kan ook leiden tot een boete (vaak enkele honderden euro’s).
In welke grote steden is magneetvissen verboden?
Nederland kent een aantal grote steden waar het verboden is om te magneetvissen, waaronder:
- Nijmegen
- Arnhem
- Haarlem
- Groningen
- Oisterwijk
- Leiden
- Bloemendaal
Natuurlijk zijn er nog een aantal andere grote steden waar het verboden is om te magneetvissen. Mijn advies is daarom ook altijd om eerst de APV van jouw gemeente te bekijken om te zien of je mag magneetvissen of niet (of even te bellen met de gemeente).
Een handige tool die je kunt gebruiken vind je hier. Typ hierbij de postcode van de plek waar je wilt magneetvissen in. Hierna vul je in het veld ”in de tekst” het woord ”magneetvissen” in. Hierbij komen alle APV’s tevoorschijn die de zoekterm ”magneetvissen” hebben (zie de foto hieronder). Erg handig!
Andere grote steden waar magneetvissen verboden is:
- Amersfoort
- Alphen aan de Rijn
- Gorinchem
- Vught
- Wageningen
- Harlingen
Is magneetvissen verboden in België?
Natuurlijk zou je ook kunnen gaan magneetvissen in België. Ik bedoel, ook hier kun je fantastische voorwerpen opvissen met jouw vismagneet. Maar is magneetvissen eigenlijk verboden in België?
Nee, magneetvissen is over het algemeen niet verboden in België. Je hebt in België (in tegenstelling tot Nederland) wel een vergunning nodig om te mogen magneetvissen. Deze gratis vergunning kun je verkrijgen bij Agentschap Onroerend Erfgoed
Veelgestelde Vragen
Als je archeologische voorwerpen vindt met een vismagneet, stop dan onmiddellijk met vissen en raak de vondsten niet meer aan. Meld de vondst bij Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Deze professionals zullen jouw verder helpen.
Als je een explosief vindt met een vismagneet, raak het niet aan, trek het niet uit het water en houd afstand. Bel onmiddellijk de politie en de explosieve opruimingsdienst en geef nauwkeurig de locatie door. Volg de instructies van de autoriteiten op en waarschuw omstanders voor het gevaar.
Dit is niet te voorspellen. Het kan zijn dat de overheid beslist dat magneetvissen te gevaarlijk is, waardoor er een landelijke wet komt die het zal verbieden. Het kan ook goed zijn dat deze wet er nooit gaat komen.