Hoe Peil Je Een Dobber Uit? | Dobber Uitloden Karper & Witvis!


Dobber uitloden

Wanneer je gaat vissen met een dobber is het enorm belangrijk dat je de dobber op de juiste manier peilt. Doe je dit niet? Dan zul je niet op de juiste diepte vissen, waardoor je gegarandeerd prachtige vissen zal mislopen. Gelukkig is het uitloden van een dobber vrij eenvoudig.

Een dobber uitloden doe je op de volgende manier:

  • Monteer het piramide peilloodje (met kurk aan de onderkant) op de vishaak als je voorn of andere kleine witvis wilt vangen (je vist dan met de haak net boven de bodem)
  • Monteer het knijp peilloodje op het laatste loodje op de vislijn als je karper of andere grote vis wilt vangen (je vist dan met de onderste 10 à 15 centimeter lijn op de bodem)
  • Laat de vislijn met het peilloodje het water inzakken onder de top van jouw hengel
  • Als de dobber onder water staat zet je de dobber wat omhoog
  • Als de dobber boven water staat of plat ligt op het water zet je de dobber een stukje omlaag
  • Blijf de dobber verschuiven totdat alleen de antenne van de dobber bovenwater komt

Dit is hoe je een dobber moet peilen in een notendop uitgelegd. Natuurlijk kan ik me voorstellen dat het voor jou nog niet helemaal duidelijk is hoe je nou een dobber moet uitloden. In deze blog vertel ik (met behulp van plaatjes) in detail hoe jij een dobber moet peilen voor karper en witvis. Veel leesplezier!

De benodigdheden voor het uitloden van een dobber

Voordat ik uitleg hoe je het beste een dobber kunt peilen is het belangrijk om te weten welke benodigdheden je nodig hebt voor het uitloden van een dobber.

Om een dobber correct uit te peilen, zijn de volgende benodigdheden noodzakelijk:

  • Een knijp-peilloodje
  • Een piramide-peilloodje (met kurk aan de onderkant)

Een knijp-peilloodje moet je gebruiken voor het uitloden van de dobber als je op karper, brasem of andere grote vissen vist. Een piramide-peilloodje zul je daarentegen gebruiken voor het uitloden van de dobber als je op kleinere witvis (zoals voorn) vist. Deze verschillende peilloodjes zien er als volgt uit:

Knijp peilloodje en piramide peilloodje

Gelukkig zijn deze peilloodjes erg betaalbaar. Zo betaal je slechts ongeveer een euro per peilloodje. Verder moet je even letten op het gewicht van het peilloodje. Zo moet het peilloodje zwaarder zijn dan de dobber (inclusief de loodjes op jouw vislijn). Ik raad aan om een peilloodje te gebruiken tussen de 10 en 20 gram.

Dobber uitloden voor (kleine) witvis

Wanneer je vist op (kleinere) witvis zoals voorn, baars, ruisvoorn en blankvoorn zul je met de vishaak net boven de bodem moeten vissen. Dit wordt een ‘staande haak’ genoemd. De reden hiervoor is omdat kleine witvis vaak net boven de bodem aast. Een staande haak ziet er als volgt uit:

Staande haak vissen

Om een ‘staande haak’ te creëren zul je een piramide-peilloodje (met kurk aan de onderkant) moeten gebruiken. Hierbij volg je de volgende stappen:

1. Monteer het peilloodje op de vishaak

Het eerste wat je moet doen is het peilloodje (het piramide peilloodje met kurk) monteren op de vishaak. Dit doe je op de volgende manier:

Vishaak monteren op peilloodje

2. Laat het peilloodje recht onder de top van de hengel zakken in het water

Nu dat je het peilloodje op de vishaak gemonteerd hebt is het tijd om het peilloodje het water in te laten zakken. Let op! Zorg ervoor dat je precies onder de top van jouw hengel peilt (dit is namelijk ook de plek waar je wilt vissen).

Juist peilen vissen

3. Verschuif de dobber in de juiste richting

Nu is het tijd om de dobber in de juiste richting te verschuiven. Er zijn eigenlijk drie situaties:

  • De dobber ligt plat op het water (dit betekent dat de dobber te hoog staat, waardoor je hem omlaag schuift)
  • De dobber staat onder water (dit betekent dat de dobber te laag staat, waardoor je hem omhoog schuift)
  • De antenne van de dobber staat bovenwater (dit betekent dat de dobber goed staat)

Dit ziet er als volgt uit:

Uitloden dobber

Dobber uitloden voor karper en grote witvis

Als je de dobber wilt uitloden voor het vangen van karper en grote witvis moet je net een andere methode gebruiken. Deze grote vissen azen voornamelijk met hun bek naar beneden richting de bodem. Je zult dus met jouw vishaak op de bodem moeten vissen (in plaats van een staande haak).

Dit ziet er dus als volgt uit (het laatste loodje moet dus op de bodem liggen):

Liggende haak uitloden dobber

Hierbij volg je de volgende stappen:

1. Monteer het knijp-peilloodje op het laatste loodje

Het eerste wat je moet doen is het knijp-peilloodje monteren op het laatste loodje van de vislijn. Je moet namelijk met het laatste loodje op de bodem vissen. Je wilt dus de dobber uitloden p een manier dat de laatste 10 à 15 centimeter van de vislijn op de bodem komt te liggen.

Het monteren van het knijp-peilloodje op het laatste loodje van de vislijn doe je op de volgende manier:

Knijp peillood vissen

Let er hierbij op dat het knijp peilloodje zwaarder is dan jouw dobber + de loodjes op de vislijn. Ik raad daarom aan om een peilloodje van minimaal 10 gram te gebruiken.

2. Laat het peilloodje recht onder de top van de hengel zakken in het water

Net als bij het uitloden van de dobber bij het vangen van witvis zul je ook hier het peilloodje recht onder de top van de hengel moeten laten zakken in het water. Je wilt namelijk onder jouw hengeltop vissen. De hengeltop van jouw vishengel is daarom ook jouw referentiepunt.

dobber uitloden karper

3. Verschuif de dobber

Ook nu geldt hetzelfde principe:

  • Staat de dobber onder water? Zet de dobber dan wat hoger
  • Staat de dobber boven water/ligt hij plat op het water? Zet de dobber dan wat lager
  • Staat de antenne van de dobber boven water? Laat de dobber dan staan op de huidige plek

Hoeveel lood moet er aan de dobber?

Een ander belangrijk aspect bij het correct uitloden van een dobber is het aantal loodjes dat je op de vislijn plaatst. Jouw dobber moet namelijk alleen met de antenne bovenwater blijven. Maar hoeveel lood moet ik dan aan de dobber doen?

Dit hangt af van het gewicht van de dobber. Het totale gewicht van de loodjes moet net iets minder zijn dan het gewicht van de dobber. Op deze manier blijft de antenne van de dobber mooi boven water. Heb je bijvoorbeeld een dobber van 2 gram? Zorg er dan voor dat het totale gewicht van de loodjes ongeveer 1.7 gram is.

Wanneer jouw dobber zinkt betekent het dat je teveel loodjes aan de vislijn hebt zitten. Blijft jouw dobber plat op het water liggen? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te weinig loodjes op de vislijn gemonteerd.

Tips bij het uitloden van jouw dobber

In principe heb je nu alle informatie om jouw dobber op een juiste manier uit te loden. Toch heb ik nog een aantal erg fijne tips als je nog niet zoveel ervaring hebt met het peilen van een dobber:

  • Peil ook een paar meter naar links, rechts, voren en achter om eventuele diepteverschillen op te merken
  • Gebruik een (oplosbare) stift om de referentiediepte te markeren
  • Gebruik voor iedere stek een apart tuigje
  • Neem een reserve peilloodje mee

1. Peil ook de omgeving om diepteverschillen op te merken

Het is slim ook een aantal meter rondom het referentiepunt (jouw hengeltop) te peilen. Zo weet je precies of de bodem overal gelijk is of dat er plekken zijn (rondom het referentiepunt) waar het dieper/ondieper is.

Stel je bijvoorbeeld voor dat een meter naar links het ongeveer 20 centimeter dieper is. Je weet dan als je op die plek vist dat je hoogstwaarschijnlijk 20 centimeter van de bodem af vist. Je kunt op deze manier mooi experimenteren met verschillende dieptes.

2. Gebruik een stift om de referentiediepte te markeren

Als je jouw dopper gepeild hebt kun je het beste een streepje zetten op jouw vishengel ter hoogte van de antenne van de dobber. Mocht je de dobber verschuiven (omdat je bijvoorbeeld op verschillende dieptes wilt vissen), dan weet je precies hoe je de dobber terug moet schuiven richting de vooraf gepeilde diepte (naar het referentiepunt).

Dit zal jou een hoop extra werk schelen. Je hoeft nu namelijk niet opnieuw te gaan peilen. Je kunt namelijk makkelijk de dobber terugschuiven naar het streepje op jouw hengel. Het is wel verstandig om een stift te gebruiken die niet lang blijft zitten (anders komt je hengel vol te staan met streepjes).

3. Gebruik voor iedere stek een apart tuigje

Mocht je vaak vissen dan zul je vast en zeker meerdere tuigjes hebben. Het is dan verstandig om voor iedere stek een apart tuigje te gebruiken. De reden hiervoor is omdat je dan niet telkens opnieuw hoeft te gaan peilen. Je kunt zo gewoon op het vistuigje schrijven voor welke vis stek je deze gebruikt.

4. Neem een reserve peilloodje mee

Tot slot is het slim om ook een reserve peilloodje aan te schaffen. Je zou namelijk niet de eerste zijn die het peilloodje verliest tijdens het uitloden van de dobber. Het zou dan lullig zijn als je geen peilloodje meer ter beschikking hebt. Gelukkig zijn peilloodjes erg goedkoop!

Homepage

Veelgestelde Vragen

Wat is het doel van het uitpeilen van een dobber bij het vissen op karper en witvis?

Het doel van het peilen van een dobber is om op exact de juiste diepte te vissen. Wil je bijvoorbeeld witvis vangen? Probeer dan net boven de bodem te vissen. Wil je karper of brasem vangen? Probeer dan op de bodem te vissen.

Wat is het verschil tussen een vaste dobber en een schuifdobber?

Het grote verschil tussen een schuifdobber en een vaste dobber is dat de vaste dobber op één plek op de vislijn blijft terwijl een schuifdobber kan bewegen over de vislijn. Beide dobbers zullen aangeven als je beet hebt.

Hoe zwaar moet mijn dobber zijn?

Over het algemeen is een dobber tussen de 1 en 2 gram geschikt. Als er een harde wind of een grote stroming is in het water zou je kunnen overwegen om een iets zwaardere dobber te gebruiken (richting de 3 gram).

Hobbybuiten

Hobbybuiten is dé website waar hobbyisten blogs, feitjes, ideeën en product aanbevelingen kunnen vinden over diverse hobby's zoals metaaldetectie, magneetvissen, hardlopen, fotografie en wandelen.

Recente Blogs