Educatieve Opdrachten In Het Bos | Voor Kinderen & Volwassenen!


Educatieve opdrachten in het bos

In het bos kun je heerlijk ontspannen en even tot rust komen. Je kunt naast het ontspannen en het genieten van de natuur ook spelletjes doen in het bos. En niet zomaar spelletjes, maar educatieve opdrachten! Er zijn een hoop leuke educatieve opdrachten voor kinderen, voor volwassenen en voor ouderen. Dus…

… Wat zijn leuke educatieve opdrachten voor in het bos?

De leukste educatieve opdrachten in het bos zijn:

  • Vogelspotten
  • Een eigen bootje maken van natuurlijke materialen
  • Insecten onderzoeken
  • Een (kompas)speurtocht doen
  • Planten en bomen onderzoeken
  • Diersporen herkennen en identificeren
  • Geluidsopnames maken en de geluiden identificeren
  • Boomringen tellen
  • Een bodemprofiel maken
  • Een natuurlijke waterfilter maken
  • Een eigen zonnewijzer maken
  • Het alfabet spel
  • Plant een boom aan

In deze blog zullen we al deze educatieve opdrachten voor in het bos kort even bespreken. Hierdoor weet je precies hoe je deze opdrachten uit moet voeren/organiseren. Veel leesplezier!

1. Vogelspotten

Vogelspotten bos, educatieve opdracht

Een leuke educatieve opdracht in het bos is vogelspotten. Dit is leuk voor alle leeftijden (voor kinderen, volwassenen & ouderen). In Nederland kun je namelijk veel verschillende soorten vogels spotten. Denk hierbij aan de specht, de koolmees, de roodborst, de ijsvogel of de ekster.

Het is hierbij slim om een vogelgids mee te nemen. Hierin staan alle vogels die je tegen kunt komen in het bos. Hierin staat informatie zoals uiterlijke kenmerken, gedrag, zang & habitat. Een geschikte vogelgids vind je hieronder:

Verder is het verstandig om een verrekijker mee te nemen zodat je ook van een grote afstand de vogels kunt spotten! Het is echt enorm leerzaam om vogels te spotten en hierna op te zoeken welke soort vogel het is.

2. Een eigen bootje maken van natuurlijke materialen

Educatieve opdracht in het bos; Zeilbootje van hout in het bos

Een unieke educatieve opdracht die je mensen kan laten uitvoeren in het bos is het maken van een eigen bootje. Dit betekent dat je alleen een bootje mag maken met behulp van natuurlijke materialen. Denk hierbij aan boomschors, takken, bladeren en dennenappels.

Hierna kun je het bootje testen op een stromende beek/sloot in het bos. Diegene waarbij de boot het langste blijft drijven en de boot dus het verste komt heeft gewonnen.

Het leuke aan deze opdracht is dat mensen leren wat er allemaal voor natuurlijke materialen zijn in het bos (en welke type materialen blijven drijven of niet).

3. Insecten onderzoeken

Educatieve opdracht in het bos; insecten onderzoeken

In Nederland zijn er wel duizenden soorten insecten in het bos! Het is dus enorm interessant om te leren welke soorten insecten er allemaal in het bos leven. Een leuke educatieve opdracht kan daarom zijn om insecten te onderzoeken.

Om snel insecten te vinden kun je kijken:

  • Onder stenen
  • Onder oude takken
  • Onder rottend hout

Je kunt hierbij de gevonden insecten in een insectenbakje doen. Dit bakje heeft een vergrootglas, waardoor je de insecten nog beter kunt onderzoeken. Hierna kun je met behulp van een goede insectengids precies achterhalen welk type insect je gevonden hebt.

Een goed insectenbakje met een goede insectengids vind je hieronder:

4. Een (kompas)speurtocht doen

Speurtocht Bos Educatieve Opdracht

Een educatieve opdracht in het bos voor mensen die van avontuur houden is het houden van een speurtocht met behulp van een kompas. Door deze opdracht zul je leren omgaan met een kompas. Hierbij zal je jouw navigeer skills flink verbeteren.

Allereerst zul je een duidelijk start- en eindpunt moeten hebben. Zo moet je precies weten hoeveel graden je noord, oost, zuid of west moet lopen met het kompas vanaf het startpunt.

Het is hierbij belangrijk om van tevoren een keer de speurtocht te lopen als je hem organiseert, waardoor je een goede routebeschrijving kan maken voor de deelnemers.

Het is een leuk idee om gedurende de speurtocht de deelnemers wat opdrachten uit te laten voeren. Zo kun je de deelnemers vragen over de natuur laten beantwoorden onderweg. Als ze het goed hebben krijgen ze dan een extra hint om de juiste route te lopen. Een geschikte kompas vind je hieronder:

5. Planten En Bomen Onderzoeken

Educatieve opdracht bos

In Nederland heb je bijna 2000 verschillende bomen en planten! Het is dus een leerzame opdracht om mensen de bomen en planten in het bos te laten onderzoeken. Je kunt de deelnemers bijvoorbeeld op basis van de bladeren laten bepalen welke boom het is.

Dit kun je doen met behulp van een bomengids. Hiermee kun je precies achterhalen welke soort bomen er allemaal zijn in het bos. In zo’n gids kun je informatie vinden over de kenmerken, de leefwijze, de habitat en de verspreiding van bomen in Nederland.

Een zeer geschikte bomen- en plantengids kun je hieronder vinden:

6. Diersporen herkennen en identificeren

Hert in het bos

In het bos kom je naast planten en bomen ook nog een hoop diersoorten tegen. Wist je dat er in Nederland maar liefst 25.000 verschillende diersoorten leven? Super interessant!

In de Nederlandse bossen kun je onder andere de volgende dieren spotten:

  • Herten en reeën
  • Eekhoorns
  • Vossen
  • Wilde Zwijnen
  • Muizen
  • Egels
  • Kikkers
  • Salamanders

In enkele gevallen zullen deze dieren bepaalde sporen achterlaten. Denk hierbij aan drollen of voetsporen. Een leuke educatieve opdracht in het bos zou dus kunnen zijn om deze diersporen te herkennen en te identificeren.

Je kunt dit doen met de diersporengids. In deze gids kun je informatie vinden over keutels, haar, eieren, nestjes, pootafdrukken of afgekloven dennenappeltjes. Door het betreffende dier op te zoeken kom je dus te weten wat er voor fantastische diersoorten er allemaal leven in het Nederlandse bos!

De beste diersporengids hiervoor vind je hieronder:

7. Geluidsopnames maken en de geluiden identificeren

Tegenwoordig heeft iedereen wel een telefoon waar ze een geluidsopname op kunnen maken. Een leuke educatieve opdracht zou kunnen zijn om een minuut lang een geluidsopname te maken. Hierna moeten de opgenomen geluiden geanalyseerd worden.

Het is de bedoeling om zoveel mogelijk van de opgenomen geluiden te identificeren. Het leuke hiervan is dat je komt te weten welk geluid bepaalde vogels of andere dieren maken. Super leerzaam!

8. Boomringen Tellen

Boomringen tellen bos

Wist jij dat een boom wel honderd tot tweehonderd jaar oud kan worden! Iedere boom heeft zogenaamde ”boomringen”. Dit worden ook wel jaarringen genoemd. Iedere ring staat voor ongeveer één jaar.

Een leuke educatieve opdracht in het bos is dus het tellen van deze boomringen. Door de boomringen te tellen kun je precies weten hoe oud de desbetreffende boom is. Super inspirerend en leerzaam!

9. Een Bodemprofiel Maken

Bodemprofiel bos maken

Een andere educatieve activiteit om te doen in het bos is het maken van een bodemprofiel. Dit kun je doen met een grondboor. Tijdens het graven moet je letten op veranderingen in kleur, textuur en samenstelling van de grondlagen. Hierbij markeer je elke laag met behulp van een schep of een stok en maak je aantekeningen of tekeningen van wat je ziet.

Als je dieper graaft kun je misschien verschillende bodemlagen ontdekken, zoals organische humus, zand, klei of grind. Bespreek met elkaar wat deze verschillende lagen betekenen voor de bodemkwaliteit en het ecosysteem van het bos en hoe ze ontstaan zijn.

10. Een natuurlijke waterfilter maken

eigen waterfilter maken in bos

Een super leuke educatieve opdracht voor in het bos is het maken van jouw eigen natuurlijke waterfilter. Je hebt hier de volgende spullen voor nodig:

  • Een halve fles (1 liter)
  • Een stanley mesje
  • Mos
  • Zand
  • Houtskool
  • Water uit een beek

Als eerste laat je de deelnemers de fles doormidden snijden met het stanley mes. Hierna zoek je wat mos en dit mos doe je als eerste in de fles. Nadat je mos in de fles hebt gedaan doe je wat houtskool(snippers) in de fles. Hierna voeg je wat zand toe.

Tot slot doe je weer wat mos in de fles. Nu kun je het water uit de beek in de fles laten lopen. Je zult zien dat het water steeds helderder wordt. Herhaal deze stappen een aantal keer. Uiteindelijk zul je helder water uit de waterfilter krijgen. Als je dit water uit de filter minimaal 7 minuten kookt kun je het zelfs drinken!

Dit is dus een enorm leerzame opdracht. De deelnemers zullen zo leren om op een natuurlijke manier water te laten zuiveren!

11. Een eigen zonnewijzer maken

Zonnewijzer maken in het bos

Vroeger hadden mensen geen horloges of klokken. Ze gebruikte hiervoor de schaduw van de zon om de tijd te bepalen. Ze deden dit met een zogenaamde ”zonnewijzer”. Het is echt een super originele educatieve opdracht om zelf een zonnewijzer te maken in het bos.

Om een zonnewijzer te maken heb je 12 grote stenen, een tak en een markeerstift nodig. Allereerst zoek je een plek op waar de zon de hele dag schijnt. Hierna steek je de tak verticaal in de grond.

Om 12:00 in de middag leg je de eerste steen in de schaduw van de tak. Op deze steen schrijf je 12. Vervolgens leg je elk uur een nieuwe steen in de schaduw van de tak. Hierbij schrijf je telkens de tijd op de steen.

Let op! Deze opdracht vergt dus wel heel veel tijd om hem uit te voeren, maar het is zeker weten de moeite waard!

12. Het alfabet spel

Alfabet spel in het bos

Een makkelijke, maar educatieve opdracht voor in het bos is ”het alfabet spel”. Deze opdracht is vrij eenvoudig. De deelnemers moeten met elke letter van het alfabet een dier, plant of ander voorwerp benoemen dat te vinden is in het bos.

Een voorbeeld:

  • Aardkastanje
  • Bosbes
  • Cranberry
  • Dennenappel
  • Ekster
  • Framboos

Diegene die de meeste woorden kan bedenken die wint deze opdracht. Het leuke van deze opdracht is dat de deelnemers onderlinge strijd ervaren en dat ze nieuwe dieren, planten, bomen of voorwerpen uit het bos leren kennen.

13. Plant een boom aan

Boom aanplanten in bos

Tot slot kan het enorm educatief zijn om deelnemers bomen aan te laten planten in het bos. Hierbij kan er uitleg gegeven worden over de groeisnelheid van de bomen en de processen die plaatsenvinden in een boom (zoals fotosynthese).

Maar let op! Deze educatieve opdracht kan alleen uitgevoerd als er toestemming is verkregen van de boseigenaar. De boseigenaar kun je vinden op www.kadasterservice.nl!

Homepage

Veelgestelde Vragen

Zijn er bestaande educatieve programma’s beschikbaar in lokale bossen?

Ja, in lokale bossen worden vaak educatieve programma’s aangeboden door natuur- en milieueducatiecentra, bosbeheerorganisaties en lokale gemeenschappen. Deze programma’s omvatten begeleide wandelingen, workshops en activiteiten gericht op het begrijpen en waarderen van de natuur. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld contact opnemen met Staatsbosbeheer of Onze Natuur.

Welke voorbereidingen moeten ik treffen voordat we het bos ingaan voor educatieve opdrachten?

Voordat je het bos ingaat voor educatieve opdrachten, is het belangrijk om je voor te bereiden. Controleer het weer, kleed je passend aan en neem voldoende water en eten mee. Informeer anderen over je plannen en neem een kaart of telefoon mee voor het geval je verdwaalt.

Zijn er specifieke tijden van het jaar die het meest geschikt zijn voor educatieve bosopdrachten?

Ja, sommige tijden van het jaar zijn beter voor educatieve boswandelingen. In de lente kun je nieuwe planten en vogels zien, in de zomer is het bos groen en vol leven, in de herfst zijn er mooie kleuren en kun je vruchten en bladeren verzamelen. Tot slot kun je in de winter leren over winterse dieren en planten. Elk seizoen heeft zijn eigen speciale dingen om te leren in het bos.

Hobbybuiten

Hobbybuiten is dé website waar hobbyisten blogs, feitjes, ideeën en product aanbevelingen kunnen vinden over diverse hobby's zoals metaaldetectie, magneetvissen, hardlopen, fotografie en wandelen.

Recente Blogs